αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚρατική ενίσχυση ύψους 1,1 εκατ. ευρώ προς παραγωγούς για να στηριχτεί η ΕΒΖ

Κρατική ενίσχυση ύψους 1,1 εκατ. ευρώ προς παραγωγούς για να στηριχτεί η ΕΒΖ

Κρατική ενίσχυση ύψους 1,1 εκατ. ευρώ στους τευτλοπαραγωγούς, μέσω της οποίας θα στηριχθεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης που βρίσκεται στην “εντατική”, προβλέπει απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. (βλ. την απόφαση στα Συνημμένα Αρχεία).

Με την εν λόγω απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 19 Απριλίου, θεσπίζεται καθεστώς για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis). Δικαιούχοι είναι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής ζαχαρότευτλων.

Δηλαδή οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ζαχαρότευτλων που έχουν υποβάλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το 2018 και διατηρούν τουλάχιστον 0,1 εκτάρια (ha) ζαχαρότευτλων. Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 850 ευρώ ανά εκτάριο (ha) καλλιέργειας ζαχαρότευτλων.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογιστεί ενιαία με αυτούς, κατά το τρέχον έτος και τα δυο προηγούμενα οικονομικά έτη, ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανομένης της χορηγούμενης με την παρούσα, υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ.

Αρμόδιος φορέας για την χορήγηση της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) είναι ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Στα της ΕΒΖ τώρα, η εταιρεία κατέθεσε στο τέλος Μαρτίου στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αίτησης υπαγωγής της στα άρθρα 106 β-δ του Πτωχευτικού Κώδικα. Με βάση το πλάνο εξυγίανσης, το οποίο θα συζητηθεί στις 10 Ιουνίου, η Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνει στρατηγικός επενδυτής της ΕΒΖ.

Την ίδια στιγμή, πάντως, σε εξέλιξη βρίσκεται μια ακόμη προσπάθεια της Innovation Brain να εμπλακεί στην EBZ. Ο υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής, Lukas Fecker έχει συστήσει την Hellenic Farmers Company με ομάδα έξι παραγωγών που συμμετέχουν με ποσοστό 20% στο σχήμα ενώ το fund AnaCap Financial Partners, φέρεται να ότι θα είναι ο χρηματοδότης της όλης προσπάθειας. Στόχος της Κυβέρνησης είναι το επενδυτικό σχήμα του Fecker να αντικαταστήσει το σχέδιο εξυγίανσης που κατατέθηκε στο δικαστήριο από την Τράπεζα Πειραιώς για υπαγωγή της βιομηχανίας στα άρθρα 106 β & δ του πτωχευτικού κώδικα.

Το πλάνο του επενδυτή προβλέπει τη διενέργεια due diligence το οποίο θα διαρκέσει έξι εβδομάδες δηλαδή θα ολοκληρωθεί πριν τη διενέργεια των Ευρωεκλογών και την παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης για την εταιρεία. Με βάση τον σχεδιασμό, το επενδυτικό σχήμα θα επινοικιάσει τα εργοστάσια της ΕΒΖ που θα χρησιμοποιήσει για την μεταποίηση της παραγωγής.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − 2 =