αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΘα δούμε «έξυπνες» θέσεις στάθμευσης στη Αθήνα- Πως θα λειτουργούν

Θα δούμε «έξυπνες» θέσεις στάθμευσης στη Αθήνα- Πως θα λειτουργούν

Το πρόβλημα του πάρκινγκ στην Αθήνα είναι δεδομένο. Εκεί ακριβώς, έρχονται οι νέες τεχνολογίες, που θέλουν να βελτιώσουν την κατάσταση. Στη MWC 2017, στη Βαρκελώνη, παρουσιάστηκαν οι «έξυπνες» θέσεις στάθμευσης που αναμένεται να δούμε πιλοτικά στην Αθήνα. Ένα project γίνεται σε συνεργασία της ZTE με τον Δήμο Αθηναίων.

Οι έξυπνες θέσεις στάθμευσης θα λειτουργούν ως εξής: Ένας μαγνητικός αισθητήρας της ZTE θα τοποθετείται στην άσφαλτο, στο κέντρο κάθε θέσης και θα γνωρίζει πότε ένα όχημα είναι σταθμευμένο σε αυτήν ή αν είναι ελεύθερη. Οι αισθητήρες θα λειτουργούν με μπαταρία που δε θα χρειάζεται αλλαγή για πολλούς μήνες, ενώ θα είναι αδιάβροχοι και ανθεκτικοί προς ελαχιστοποίηση του κόστους και της συχνότητας συντήρησής τους.

Θα επικοινωνούν ασύρματα με τα 3 ειδικά gateways που θα παρέχει επίσης η εταιρεία, χρησιμοποιώντας δίκτυα NB-IoT/LoRa που είναι ιδανικά για τέτοια εφαρμογές και θα καλύπτουν την εκάστοτε περιοχή, τα οποία με τη σειρά τους θα συνδέονται διαρκώς με το κέντρο ελέγχου του Δήμου, επίσης παρεχόμενο από τη ZTE. Έτσι, θα εμφανίζεται σε πραγματικό χρόνο το ποιές θέσεις είναι ελεύθερες και ποιές όχι.

Όπως σημειώνει το Digitallife.gr, οι θέσεις, σε πρώτη φάση, θα είναι 106 τον αριθμό και θα εντοπίζονται στο Κολωνάκι, μια κεντρική περιοχή της Αθήνας με γνωστό πρόβλημα όσον αφορά το parking. Οι ενδιαφερόμενοι οδηγοί θα κατεβάζουν στο smartphone ή το tablet τους το ειδικό app και έτσι θα ενημερώνονται για το που υπάρχει κενή θέση, σε πραγματικό χρόνο. Η πληρωμή θα μπορεί να γίνεται τόσο μέσω του app, όσο και (πιθανότατα) σε ειδικό υπάλληλο που θα εποπτεύει την περιοχή.

Τέλος, στα κεντρικά σημεία εισόδου και εξόδου από το Κολωνάκι, θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικές πινακίδες που θα ενημερώνουν τους οδηγούς για τις κενές θέσεις, αλλά για λεπτομερέστερη ενημέρωση συνίσταται η χρήση του app.

Οι εργασίες τοποθέτησης των αισθητήρων θα ξεκινήσουν περί τα μέσα Απριλίου ενώ οι έξυπνες θέσεις στάθμευσης αναμένεται να λειτουργήσουν εντός των καλοκαιρινών μηνών. Εάν η δοκιμαστική περίοδος κριθεί επιτυχημένη, τότε η σύμπραξη θα προχωρήσει σταδιακά στην τοποθέτηση αισθητήρων σε ακόμη 3.000 θέσεις στάθμευσης εντός του λεκανοπεδίου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × five =