αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ «μέθοδος του τριγώνου» για να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα

Η «μέθοδος του τριγώνου» για να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα

Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα με χρήσιμα tips, για να εντοπίσεις ένα ψεύτη. Τώρα σε συνέντευξη της στο αμερικανικό Entrepreneur.com, η communication coach και body-language expert, Karen Donaldson, παραθέτει την «μέθοδο του τριγώνου» για να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα.

Αρχικά η ίδια εξηγεί ότι οι χειριστικοί άνθρωποι ανήκουν γενικά δύο πιθανές κατηγορίες. Αυτοί που πιστεύουν ότι πραγματικά αυτό που κάνουν είναι σωστό και θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να το προστατεύσουν, και εκείνοι που ξέρουν τι κάνουν λάθος, αλλά θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να προχωρήσουν.

Εδώ έρχεται η «μέθοδο του τριγώνου». Μια προσέγγιση από τρεις πλευρές που μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν κάποιος σας λέει ψέματα.

1# Πρόσεξε πως λέει ο,τι λέει

Καθώς ένα άτομο μιλάει, δώστε προσοχή στον ρυθμό ομιλίας του και στον τρόπο που εκφράζεται. Συνήθως, όταν λέμε την αλήθεια, τα λόγια μας ρέουν με φυσικό και ομαλό τρόπο. Δεν σκεφτόμαστε τα πράγματα όσο μιλάμε. Ξέρουμε τι συνέβη, διότι όντως συνέβη στην πραγματικότητα. Όταν πρόκειται να κρίνετε τόσο τα λεκτικά όσο και τα μη λεκτικά σημάδια στην προσπάθεια σας για να διαπιστώσετε αν κάποιος λέει την αλήθεια, πρέπει να τα αξιολογήσετε ομαδικά και όχι ξεχωριστά, λέει η Donaldson. Αυτό σημαίνει ότι καμία μεμονωμένη πρόταση ή κίνηση δεν θα αποκαλύψει με εκατό τοις εκατό βεβαιότητα εάν κάποιος ψεύδεται. Πρέπει να εξετάσετε το άθροισμα όλων των στοιχείων που διαθέτετε για να αποκτήσετε μια πλήρη εικόνα του συνόλου. Βοηθάει επίσης και να έχετε μια βασική κατανόηση της συμπεριφοράς που είναι χαρακτηριστική για το εν λόγω άτομο ώστε να μπορείτε να κάνετε σύγκριση.

«Όταν τα μοτίβα ομιλίας των ανθρώπων αρχίζουν να γίνονται ακανόνιστα, κάνοντας παύσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ στην συνέχεια τους έρχονται μαζεμένες πολλές ιδέες και μετά σταματούν απότομα για μια στιγμή, είναι πολύ πιθανόν να δημιουργούν επί τόπου ιστορίες που ταιριάζουν στην περίσταση», λέει η Donaldson.

2# Προσέξτε τις κινήσεις του κεφαλιού, του προσώπου και των ματιών

Ακόμα κι αν κάποιος είναι αρκετά ικανός ώστε να αλλάζει το μοτίβο ομιλίας του, οι κινήσεις του κεφαλιού του και οι εκφράσεις του προσώπου του μπορεί να τον προδίδουν, εκθέτοντάς τον. Αυτές οι ανεπαίσθητες κινήσεις συχνά δεν συμβαδίζουν με τα λεγόμενα του.

Για παράδειγμα, αν κάποιος πει ότι δεν έκανε κάτι, αλλά κουνάει το κεφάλι του θετικά ή ορκίζεται ότι λέει την αλήθεια, αλλά κουνάει το κεφάλι του αρνητικά, «αυτό είναι ένα ενδεικτικό σημάδι αναποφασιστικότητας και πιθανώς ψέματος», λέει η Donaldson.

«Το σώμα μας λέει την αλήθεια, εκτός κι αν έχουμε απόλυτο έλεγχο πάνω του».

Άλλες πιο διακριτικές και κεκαλυμμένης εκφράσεις, όπως το σφίξιμο των χειλιών μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. «Όταν κάποιος διπλώνει απότομα τα χείλη του, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι συγκρατεί πληροφορίες», εξηγεί η Donaldson. «Υπάρχει κάτι που δεν θέλει να πει».

«Θα πρέπει επίσης να προσέχετε τυχόν αλλαγές στα μοτίβα οπτικής επαφής. Η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι κάποιος που λέει ψέματα δεν διατηρεί οπτική επαφή είναι ατελής», σημειώνει η Donaldson, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να δώσετε προσοχή και σε άλλα πράγματα, όπως το να αλλάζει απότομα το βλέμμα του κοιτάζοντας ξαφνικά πάνω ή κάτω.

3# Η γλώσσα του σώματος

Εκτός από το κεφάλι, το πρόσωπο και τα μάτια, δώστε προσοχή πώς κάποιος κινεί και το υπόλοιπο σώμα του. Εάν κάποιος ακουμπάει ή τρίβει το λαιμό του, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι νοιώθει άβολα.

«Αυτή είναι μια χειρονομία που μας καθησυχάζει και μας ηρεμεί», εξηγεί η Donaldson. «Όταν είμαστε αγχωμένοι, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους ηρεμούμε. Συχνά αγγίζουμε υπερβολικά τους εαυτούς μας επειδή είναι μια χειρονομία που προέρχεται από την παιδική μας ηλικία. Όταν οι γονείς σου προσπαθούν να σε ηρεμήσουν, σε χαϊδεύουν τρίβοντας το χέρι ή την πλάτη σου. Το ίδιο πράγμα κάνουμε και εμείς στον εαυτό μας».

Παρομοίως, το ξαφνικό άγγιγμα ή το ξύσιμο στην άκρη της μύτης μπορεί να είναι άλλο ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. «Έτσι ανταποκρίνεται το σώμα μας στο στρες», λέει η Donaldson. «Συχνά, όταν δεν λέμε την αλήθεια, αισθανόμαστε μεγάλη πίεση και το νευρικό μας σύστημα δημιουργεί κάποια αισθητηριακά συμπτώματα με αποτέλεσμα ξαφνικά νοιώθουμε φαγούρα στο δέρμα και στο πρόσωπο».

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 11 =