αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ ανατρεπτική ιστορία του Jack Ma, ο οποίος τώρα έγινε και επίσημα Κομμουνιστής: Από τα χρόνια της φτώχειας, μέχρι την «εκτόξευση»

Η ανατρεπτική ιστορία του Jack Ma, ο οποίος τώρα έγινε και επίσημα Κομμουνιστής: Από τα χρόνια της φτώχειας, μέχρι την «εκτόξευση»

Είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στην Ασία. Και τώρα ήρθε η έκπληξη. Μια ακόμα στην ζωή του Jack Ma. Ο ιδρυτής της Alibaba είναι και επίσημα μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, όπως μετέδωσε το κινεζικό People’s Daily. Η αναφορά έγινε σε άρθρο για τους 100 ανθρώπους που τιμώνται από το Κομμουνιστικό Κόμμα για τον βασικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει στην ανάπτυξη της Κίνας, με αφορμή την 40η επέτειο από το άνοιγμα της Κίνας στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ποιος είναι όμως ο δισεκατομμυριούχος Jack Ma και πως έφτασε μέχρι εδώ; Η ζωή του Jack Ma θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας. Ένας πιτσιρικάς, ο οποίος μεγαλώνει σε μια φτωχή οικογένεια, αλλά παρά τις δυσκολίες καταφέρνει να πετύχει τους στόχους του. Καταφέρνει, τελικά, να δημιουργήσει ένα project παγκόσμιας εμβέλειας και ο ίδιος να γίνει ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο.

O Jack Ma, είναι ο ιδρυτής της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba. Πρόκειται για την εταιρία που αυτή τη στιγμή είναι τέταρτη σε τζίρο, σε παγκόσμιο επίπεδο, πίσω από τις Apple, Google και Microsoft.

Τα πράγματα όμως δεν ήταν εύκολα από την αρχή, για τον Jack Ma. Γεννήθηκε στην πόλη Hangzhou, στην Κίνα. Και ήταν μέλος μιας φτωχής οικογένειας. Όσο ήταν μικρός μάλιστα, αν και πολύ αδύνατος σωματικά, δεν δίσταζε να… τσακώνεται με τους πιο μεγαλόσωμους συμμαθητές του, όπως αναφέρει ο Business Insider.

«Ποτέ δεν φοβήθηκα αντιπάλους που ήταν μεγαλύτεροι από μένα» έχει δηλώσει ο ίδιος.

Μετά το 1972, η μέχρι τότε σχεδόν άγνωστη πόλη του, έγινε τουριστικός προορισμός. Ο νεαρός κινέζος βρήκε την ευκαιρία να μάθει Αγγλικά. Και πως το πέτυχε αυτό; Ξύπναγε κάθε μέρα νωρίς το πρωί, πήγαινε στο μεγαλύτερο ξενοδοχείο της περιοχής και πρότεινε στους τουρίστες να τους ξεναγήσει στην πόλη, με αντάλλαγμα να του μάθουν Αγγλικά. Ένας από αυτούς τους τουρίστες ήταν μάλιστα που του έδωσε το ψευδώνυμο «Jack» που τον συνοδεύει μέχρι σήμερα. Αφού το πραγματικό του όνομα ήταν Ma Yun.

Ακόμα κι έτσι, χωρίς χρήματα στην τσέπη και χωρίς «διασυνδέσεις» οποιασδήποτε μορφής, ο νεαρός ήταν δύσκολο να εξελιχτεί και να φύγει από την φτωχή καθημερινότητα στην οποία ζούσε. Η μόνη επιλογή ήταν να σπουδάσει, ελπίζοντας ότι τα πράγματα στην πορεία θα εξελιχτούν θετικά για αυτόν.

Δίνει εξετάσεις για να μπει στο πανεπιστήμιο της πόλης του. Αποτυγχάνει δύο φορές. Ο πεισματάρης Jack όμως συνεχίζει την προσπάθεια και καταφέρνει με την τρίτη φορά να μπει στο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Αποφοιτεί το 1988 και αμέσως αρχίζει να στέλνει βιογραφικά σε όσες περισσότερες επιχειρήσεις μπορεί.

Λαμβάνει μια ντουζίνα… από απορρίψεις. Μια μάλιστα από τις εταιρίες που τον απέρριψαν ήταν η διάσημη KFC. Τελικά, κατάφερε να βρει μια δουλειά ως καθηγητής Αγγλικών, σε ένα κινεζικό πανεπιστήμιο. Ο ίδιος μάλιστα αγάπησε πολύ αυτή τη δουλειά και τους μαθητές που είχε, παρόλο που αμειβόταν με μόλις 12 δολάρια το μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ στη ζωή ηλεκτρονικό υπολογιστή. Δεν είχε καμία σχέση με την τεχνολογία! Πρόκειται, δηλαδή, για έναν άνθρωπο ο οποίος στην αρχή της πορείας του δεν διέθετε κανένα χαρακτηριστικό το οποίο να σε κάνει να προβλέψεις ότι θα δημιουργήσει έναν τεχνολογικό κολοσσό.

Τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν το 1995. Ο Jack Ma έκανε ένα ταξίδι στις Η.Π.Α. και εκεί ήρθε σε πρώτη επαφή με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το ίντερνετ. Μάλιστα, η πρώτη του online αναζήτηση ήταν με τη λέξη «μπύρα», διαπιστώνοντας ότι καμία κινεζική μπύρα δεν εμφανιζόταν στα αποτελέσματα. Εκείνη ήταν η στιγμή που αποφάσισε ότι πρέπει να δημιουργήσει μια online πλατφόρμα, η οποία ουσιαστικά θα λειτουργούσε σαν «πύλη» εμπορίου και θα συνέδεε τις κινεζικές επιχειρήσεις με τη διεθνή αγορά.

Μέχρι το 1999 πειραματίζεται, φτιάχνοντας ιστοσελίδες για εταιρίες της χώρας του. Τότε, αποφασίζει να πάρει την μεγάλη απόφαση και να αφήσει όλες τις δραστηριότητες τις οποίες «έτρεχε» μέχρι εκείνη την στιγμή. Μαζεύει στο σπίτι του 17 φίλους- συνεργάτες του. Και τους ανακοινώνει ότι θέλει να δημιουργήσει το Alibaba, καλώντας τους να τον βοηθήσουν στο νέο του project

Πολύ γρήγορα η καινοτόμος επιχείρηση του παίρνει σάρκα και οστά και αρχίζει να γίνεται γνωστή. Προς το τέλος του 1999, το Alibaba έλαβε χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. Δολαρίων από την Goldman Sachs και άλλα 20 εκατ. Δολάρια από την Soft Bank, μια Ιαπωνική εταιρία τηλεπικοινωνιών, η οποία ήθελε να επενδύσει σε νέες τεχνολογικές εταιρίες.

Ο Jack Ma είχε αρχίσει να οικοδομεί ένα πραγματικά μεγάλο project. Το 2005 η Yahoo εξαγοράζει το 40% της κινεζικής εταιρίας, πληρώνοντας 1 δις. Δολάρια! Αυτή η εξέλιξη έφερε ζεστό χρήμα στα ταμεία του Alibaba και έδωσε σημαντική ώθηση έτσι ώστε να αντέξει στο ισχυρό ανταγωνισμό του Ebay. Λέγεται μάλιστα, ότι πριν την μεγάλη εξαγορά από τη Yahoo, o Jack Ma είχε απορρίψει πρόταση εξαγοράς από την πλευρά του Ebay.

Το 2014 η εταιρία Alibaba λαμβάνει χρηματοδότηση- μαμούθ ύψους 25 δις. δολαρίων, μετά από δημόσια προσφορά (IPO), στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Κάτι που ανέδειξε τον κινεζικό κολοσσό, ως την εταιρία που έλαβε τη μεγαλύτερη τέτοιου είδους χρηματοδότηση, στην οικονομική ιστορία των Η.Π.Α. Σήμερα η αξία της εταιρίας φτάνει στα 390 δισ. δολάρια.

Ο Ma έχει ανακοινώσει ότι θα αποσυρθεί από Πρόεδρος της Alibaba το επόμενο έτος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five − four =