αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί τα 20s είναι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσεις την επιχείρηση σου (ακόμα κι αν στην Ελλάδα σου λένε ότι είσαι μικρός)

Γιατί τα 20s είναι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσεις την επιχείρηση σου (ακόμα κι αν στην Ελλάδα σου λένε ότι είσαι μικρός)

Στην Ελλάδα υπάρχει η μάλλον συντηρητική άποψη που λέει ότι ένας άνθρωπος 22, 25 ή 27 χρονών είναι μικρός για να έχει τη δική του επιχείρηση ή το δικό του project γενικότερα. Στις προηγμένες χώρες του κόσμου, τα δεδομένα είναι βέβαια διαφορετικά. Και πολύ συχνά βλέπουμε να γράφονται επιχειρηματικά success stories, από ανθρώπους που είναι κάπου μεταξύ 20 και 30 χρονών. Με έμφαση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

Και γιατί όχι, άλλωστε. Ένας σημερινός 25χρονος, για παράδειγμα, έχει μεγαλώσει μέσα στα social media, τις ιντερνετικες πλατφόρμες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις νέες τεχνολογίες γενικότερα. Άρα λοιπόν, θεωρητικά, μπορεί να διαχειριστεί μια νέα καινοτόμο επιχείρηση, τουλάχιστον στο αρχικό της στάδιο.

Επίσης, τα 20s είναι αναμφίβολα η περίοδος της ζωής σου, κατά την οποία μπορείς πιο εύκολα να κάνεις τολμηρές επιλογές, να πάρεις μεγάλα ρίσκα και να εφαρμόσεις ιδέες που μοιάζουν «τρελές». Αν δεν το κάνεις σε αυτή την ηλικία, μήπως θα είναι πιο εύκολο να το κάνεις στα 40 σου, όταν θα έχεις πίσω σου πιθανότατα, μια οικογένεια, ένα σπίτι και λογαριασμούς να «τρέχουν»; Μάλλον όχι. Η κατάλληλα στιγμή είναι σίγουρα στα 20s.

Φυσικά, η διαδρομή δεν θα είναι εύκολη. Για να φτάσεις στην επιτυχία θα πρέπει να περάσεις πάνω από εμπόδια, να εργαστείς αρκετές ώρες και -ειδικά στη χώρα μας- να ξεπεράσεις την αμφισβήτηση που θα υποστείς, λόγω του νεαρού της ηλικίας.

Εδώ έχουμε πάντως μια μικρή βοήθεια: Παρακάτω ακολουθούν 5 tips που θα σε βοηθήσουν, αν αποφασίσεις να πορευτείς σε αυτό το ιδιαίτερο μονοπάτι.

1- Σκέψου το: Αν έχεις μια ιδέα που θεωρείς καλή, αξίζει να το τολμήσεις και να την κάνεις πραγματικότητα. Ωστόσο, πριν κάνεις το μεγάλο βήμα, είναι πιο ώριμο να κάνεις μια πρώτη έρευνα για την αγορά που θα δραστηριοποιηθείς και επίσης να ακούσεις μερικές συμβουλές από έμπειρους ανθρώπους. Στη συνέχεια βάλε τις σκέψεις σου σε μια σειρά και κάνε το πλάνο σου.

2- Εκπαίδευση: Πάρε όσο περισσότερη εκπαίδευση μπορείς από το πανεπιστήμιο ή τη σχολή σου. Σε όσα περισσότερα αντικείμενα. Μη ξεχνάς, ότι ένας νέος επιχειρηματίας δεν χρειάζεται μόνο business γνώσεις. Έχει… πολλούς ρόλους. Ίσως χρειαστεί να ξέρει κάποια βασικά πράγματα από μάρκετινγκ ή οικονομικά.

3- Ρεαλισμός: Οραματίσου το πως θα ήθελες να είναι η επιχείρηση σου π.χ. κατά το πρώτο έτος. Και όρισε το ποια θα είναι η επιτυχία. Πως την ορίζεις. Αν η επιτυχία είναι… πάνω από το όριο του δυνατού, τότε μάλλον η ιδέα σου δεν είναι πολύ ρεαλιστική. Το 1 έτος είναι ένα καλό διάστημα για να βγάλεις κάποια χρήσιμα συμπεράσματα, τοποθετήσεις εκεί κάποια ορόσημα, και φτάνοντας σε αυτή την χρονική καμπή να δεις αν τα πέτυχες.

4- Enjoy the ride: Καλά τα μακροπρόθεσμα σχέδια, αλλά μην ξεχνάς κάτι σημαντικό: Να ζεις το παρόν και να απολαμβάνεις τη διαδρομή. Εξάλλου, είσαι ηλικιακά λίγο πάνω από τα 20. Τώρα είναι η περίοδος που θα βγάλεις τον ενθουσιασμό σου. Και μάλιστα είναι ακόμα καλύτερα όταν το κάνεις δουλεύοντας για ένα δικό σου project που το πιστεύεις και θέλεις να το εξελίξεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × one =