αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ«Κάναμε λάθη…»: Η πρώτη τοποθέτηση του Mark Zuckerberg για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica

«Κάναμε λάθη…»: Η πρώτη τοποθέτηση του Mark Zuckerberg για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica

Την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση έκανε ο Mark Zuckerberg, σε σχέση με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, το οποίο έχει προκαλέσει «τριγμούς» στο Facebook.

«Έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας και αν δεν μπορούμε τότε δεν αξίζουμε να σας εξυπηρετούμε», τόνισε ο Zuckerberg, σε μακροσκελές post που έκανε στο Facebook.

Ανάμεσα σε άλλα, επεσήμανε: «Θέλω να μοιραστώ μια ενημέρωση σχετικά με την υπόθεση Cambridge Analytica – συμπεριλαμβανομένων των βημάτων που έχουμε ήδη λάβει και τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού ζητήματος». Και συμπλήρωσε: «Έχω δουλέψει για να καταλάβω ακριβώς τι συνέβη και να σιγουρευτώ ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά. Τα καλά νέα είναι ότι οι σημαντικότερες ενέργειες για να αποφευχθεί αυτό στο μέλλον, έχουν ήδη γίνει εδώ και χρόνια. Αλλά κάναμε και λάθη, πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράγματα, πρέπει να επιταχύνουμε και να τα κάνουμε».

Στην συνέχεια, εξηγεί αναλυτικότερα το πως διέρευσαν τα δεδομένα, προς την Cambridge Analytica. Η αρχή έγινε το 2013, όταν ο ερευνητής Aleksandr Kogan, έφτιαξε ένα κουίζ προσωπικότητας, το οποίο έκαναν πολλοί χρήστες του FB. Αυτό ‘πήρε’ διάφορες πληροφορίες για τους ίδιους, λόγω του τρόπου που λειτουργούσε η πλατφόρμα εκείνη την εποχή. Το 2014 το Facebook άλλαξε τους κανόνες του, με στόχο τα κουίζ και οι εφαρμογές τέτοιου τύπου να μην έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών. Τουλάχιστον όχι χωρίς την έγκριση τους.

«Το 2015, μάθαμε από δημοσιογράφους του Guardian ότι ο Kogan είχε μοιραστεί δεδομένα από την εφαρμογή του με την Cambridge Analytica», τονίζει ο Zuckerberg. Αμέσως ζήτησε, όπως λέει, να διαγραφούν αυτά τα δεδομένα. Ενώ έλαβε αυτή τη διαβεβαίωση, οι τελευταίες αποκαλύψεις δείχνουν ότι τα δεδομένα δεν είχαν διαγραφεί τότε. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο τωρινό σκάνδαλο.

«Αυτή ήταν μια παραβίαση εμπιστοσύνης μεταξύ Kogan, Cambridge Analytica και Facebook. Αλλά ήταν επίσης μια παραβίαση της εμπιστοσύνης μεταξύ του Facebook και των ανθρώπων που μοιράζονται τα δεδομένα τους μαζί μας και περιμένουν από εμάς να την προστατεύσουμε. Πρέπει να το διορθώσουμε», λέει ο Mark Zuckerberg.

«Ξεκίνησα το Facebook και στο τέλος της ημέρας είμαι υπεύθυνος για το τι συμβαίνει στην πλατφόρμα μας. Είμαι σοβαρός για να κάνω αυτό που χρειάζεται για να προστατέψουμε την κοινότητά μας», καταλήγει ο ίδιος.

I want to share an update on the Cambridge Analytica situation — including the steps we've already taken and our next…

Posted by Mark Zuckerberg on Mittwoch, 21. März 2018

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + 16 =