αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑWeWork: «Στριμωγμένος» ο γίγαντας των co-working χώρων

WeWork: «Στριμωγμένος» ο γίγαντας των co-working χώρων

Η κάποτε κραταιά και ιδιαιτέρως ελκυστική για τους επενδυτές WeWork, η οποία προσφέρει χώρους για συνεδριάσεις και εργασία, πoύλησε το πλειοψηφικό μερίδιο που είχε στη WeWork China, τις δραστηριότητές της, δηλαδή, που διατηρούσε στην Κίνα. Αποδέκτης ήταν ο ήδη μέτοχος της εταιρείας Trustbridge Partners, ο οποίος για να το αποκτήσει κατέβαλε 200 εκατ. δολάρια. 

Η WeWork, η οποία έχει έδρα στη Νέα Υόρκη, ήδη αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα προ πανδημίας, και, όταν αυτή ενέσκηψε, απλώς τα επιδείνωσε, όπως αναφέρει σχετικά το CNBC. 

Πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία ξεκίνησε με πολύ καλούς οιωνούς χάρις στις καινοτομικές της ιδέες και την εξάπλωσή της. Ασχολείται με την αγορά και μίσθωση υψηλής ποιότητας ακινήτων στις μεγαλουπόλεις του πλανήτη, αλλά πλέον βρίσκεται σε μια διαδικασία περικοπής κόστους – κι αυτό είχε κιόλας ξεκινήσει από πέρυσι και μετά την αποτυχημένη απόπειρα της WeWork να εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αναφορικά τώρα με τη WeWork China, εκεί η μητρική θα κρατήσει ένα μειοψηφικό μερίδιο και θα εξακολουθήσει να λαμβάνει προμήθεια από τη χρήση του εμπορικού της ονόματος και των υπηρεσιών της. Επιπλέον, θα εκπροσωπείται από ένα άτομο στο διοικητικό συμβούλιο της WeWork China.

Στις καλές της εποχές η WeWork είχε αποτιμηθεί στα 47 δισ. δολάρια, αλλά φέτος τον Μάιο έφθανε μόλις τα 2,9 δισ. δολάρια. Το 2018, πάντως, όταν οργανώθηκε ένας γύρος εξεύρεσης επενδυτών για τη WeWork China, η τελευταία αποτιμήθηκε στα 5 δισ. δολάρια. Μεταξύ των χρηματοδοτών της είχαν συγκαταλεγεί η ιαπωνική Softbank Vision Fund και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης temasek. Σήμερα, η WeWork ανήκει κατά 80% στη Softbank και ακόμα δεν έχει εμφανίσει κέρδη, ενώ το πρώτο εξάμηνο του έτους είχε ζημίες 723 εκατ. δολαρίων επί εσόδων σχεδόν 764 εκατ. δολαρίων. Κι ενώ τον Απρίλιο η ιαπωνική επιχείρηση πούλησε μετοχές της WeWork αξίας 3 δισ. δολαρίων, τον Αύγουστο εισέφερε 1,1 δισ. στην εταιρεία για να αντεπεξέλθει στις επιπτώσεις της πανδημίας.

Οταν η WeWork επέλεξε να δραστηριοποιηθεί στην Κίνα, ήταν το 2016 και έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη Σαγκάη. Ο Μάικλ Γιανγκ, συνεταίρος της Trustbridge, ανέλαβε να εκτελεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου στη WeWork China. Επί σειράν ετών η μητρική WeWork θεωρούσε την αγορά της Κίνας, αλλά και της Νοτιοανατολικής Ασίας γενικότερα, πηγή πολύ σημαντικής ανάπτυξης για τις δραστηριότητές της. Εξ ου και συγκρότησε κοινοπραξίες στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα και στην Κίνα. Η Φενγκ Τζε, συνεταίρος της Trustbridge, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «η ζήτηση για τις υπηρεσίες που παρέχει η WeWork απλώς θα εξακολουθήσει να τονώνεται». Και προσέθεσε πως «πλέον οι άνθρωποι που εργάζονται ολοένα και περισσότερο ζητούν ευελιξία και το αίτημα αυτό απλώς έχει γίνει επιτακτικό λόγω πανδημίας». Μέχρι στιγμής η WeWork China διαθέτει 100 γραφεία σε 12 πόλεις της χώρας με περισσότερα από 65.000 μέλη συνολικά. Ανάμεσα σε όσους μισθώνουν τα γραφεία και τις αίθουσές της συμπεριλαμβάνονται και πολύ μεγάλοι όμιλοι υψηλής τεχνολογίας της Κίνας, όπως είναι, λόγου χάριν, οι Alibaba και Tencent. Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της μητρικής WeWork, Σαντίπ Μαθράνι, «ο κινεζικός βραχίονας έχει ενδυναμώσει τη θέση του στην αγορά ευέλικτων επαγγελματικών χώρων και έχει αναδειχθεί σε  ηγετική δύναμη στην περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ασίας». Συνολικά σε όλο τον κόσμο η WeWork διατηρεί, τέλος, παρουσία σε 739 σημεία, σε 140 πόλεις, και άνω των 662.000 μελών.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − 5 =