αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣVyra: Η ελληνική πλατφόρμα που κυριαρχεί στη Μεσόγειο και τράβηξε το βλέμμα του National Geographic

Vyra: Η ελληνική πλατφόρμα που κυριαρχεί στη Μεσόγειο και τράβηξε το βλέμμα του National Geographic

«Είμαστε σαν την booking.com για σκάφη». Το Vyra.com δημιουργήθηκε πριν λίγα χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης και έχει καταφέρει να εξαπλωθεί σε πολλά μέρη της Mεσογείου. Η Σοφία Φινοκαλιώτη είναι συνιδρύτρια της πλατφόρμας. Και μιλά στο It’s Possible, για το πως μια ελληνική «θαλάσσια startup» μπορεί να καταγράψει διεθνή επιτυχία. Η ίδια μαζί με την Χριστίνα Τρατάρη, δημιούργησαν την πλατφόρμα τους, για να δώσουν την δυνατότητα στον κάθε ταξιδιώτη να ναυλώσει εύκολα ένα σκάφος και να κάνει τις διακοπές του.

Μάλιστα, το Vyra τράβηξε και το βλέμμα του National Geographic μέσα στο 2017. Ωστόσο, η εταιρία δεν σταματά εδώ, και έχει ακόμα μεγαλύτερα σχέδια για το μέλλον. Θέλει να φτάσει σε εξωτικές αγορές όπως η Καραϊβική και η Ταϊλάνδη.

Πως πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε μια πλατφόρμα εκμίσθωσης σκαφών και μάλιστα μέσα στην κρίση;

Η ιδέα για τo Vyra.com προέκυψε από την ανάγκη που είχαμε η Χριστίνα Τρατάρη (CEO Vyra.com) κι εγώ, να νοικιάσουμε ένα σκάφος για προσωπικές διακοπές.

Ήταν κάτι που το κάναμε και οι δύο όσο μεγαλώναμε με τις οικογένειές μας και όταν κάποια στιγμή πριν από 3-4 καλοκαίρια περίπου, αποφασίσαμε να θυμηθούμε τα παλιά και να οργανώσουμε ιστιοπλοϊκές διακοπές, είδαμε ότι δεν υπήρχε μία Online πλατφόρμα ενοικίασης σκαφών αναψυχής που να προσφέρει reviews, πληθώρα επιλογών ανάμεσα σε διαφορετικούς τύπους επαγγελματικών σκαφών, όπως γίνεται με τα ξενοδοχεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια κλπ.

Εντοπίσαμε λοιπόν ένα κενό στην αγορά της online ενοικίασης σκαφών, την στιγμή που όλες οι άλλες  τουριστικές κρατήσεις διεξάγονται από το διαδίκτυο με ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 60%, στην ενοικίαση σκαφών λιγότερο από το 10% γίνεται online.

Μέσα στο 2017, το Vyra φιλοξενήθηκε στο National Geographic. Πως προέκυψε αυτό το δημοσίευμα και ποια είναι η γενικότερη «γεύση» που σας άφησε;

Ήταν μία πολύ καλή στιγμή για το Vyra η οποία προέκυψε με αφορμή την ειδική έκδοση του National Geographic Traveler με αφιέρωμα την Ελλάδα. Μετά από συζητήσεις με την συντακτική ομάδα, αποφασίσαμε να δώσουμε στους αναγνώστες τους την ευκαιρία να δουν την Ελλάδα όπως την είδε ο Οδυσσέας επιστρέφοντας από την Τροία στην Ιθάκη. Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή για μας να συμμετάσχουμε σε αυτό το αφιέρωμα ως εκπρόσωποι του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα.

Μπορείτε να μας περιγράψετε με απλά λόγια, τι ακριβώς κάνει η πλατφόρμα σας;

Η Vyra.com είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική αγορά ναύλωσης σκαφών αναψυχής στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Μεσόγειο. Αν θέλαμε να το απλοποιήσουμε με κατανοητούς τουριστικούς όρους, είμαστε σαν την booking.com για σκάφη. Συγκεντρώνουμε στην πλατφόρμα μας πάνω από 9500 επαγγελματικά σκάφη σε 6 προορισμούς (Ελλάδα, Κροατία, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία) τα οποία είναι εύκολα προσβάσιμα στους πελάτες που ενδιαφέρονται να κάνουν θαλάσσιες διακοπές με οποιονδήποτε τύπο σκάφους, από απλό ιστιοπλοϊκό μέχρι πολυτελές motor yacht. Ο πελάτης μπορεί να επισκεφθεί την πλατφόρμα μας, να επιλέξει το σκάφος που του αρέσει και να προχωρήσει σε κλείσιμο του σκάφους online, πληρώνοντας είτε με πιστωτική κάρτα, είτε με Paypal είτε με κατάθεση σε τράπεζα. Σε όλη την διαδικασία αυτή, είμαστε δίπλα στους πελάτες μας για οτιδήποτε χρειαστούν, από απλές συμβουλές μέχρι εξατομικευμένες προτάσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του καθενός.

Λανσάρατε την ηλεκτρονική πλατφόρμα σας στις αρχές του 2016. Ποια είναι η ανάπτυξη που καταγράφετε μέχρι σήμερα;

Ξεκινήσαμε το 2016 με 3 προορισμούς Ελλάδα, Τουρκία και Κροατία και μέσα σε έναν χρόνο επεκταθήκαμε σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία καλύπτοντας έτσι ολόκληρη την αγορά της Μεσογείου η οποία είναι και η πιο δυνατή αγορά παγκοσμίως μαζί με την Καραϊβική. Το πελατολόγιο μας περιλαμβάνει τουρίστες από κάθε γωνιά της Ευρώπης και είμαστε στην διαδικασία περαιτέρω ανάπτυξης και σε άλλες χώρες.

Θα πει κάποιος, ότι η εκμίσθωση σκαφών είναι κάτι που απευθύνεται στους «λίγους», οι οποίοι έχουν κάποια παραπάνω χρήματα στη διάθεση τους. Κατά την γνώμη σας, είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να γίνει προσιτή στο ευρύ κοινό;

Είναι μία δραστηριότητα που είναι ήδη προσιτή στο ευρύ κοινό, η γενικότερη αντίληψη ότι απευθύνεται σε λίγους είναι λανθασμένη και δυστυχώς αποτρεπτική για πολλούς να δοκιμάσουν αυτού του μοναδικού τύπου διακοπές. Πολύ ενδεικτικά μπορούμε να υπολογίσουμε το κόστος για ένα άτομο για να πάει με αυτοκίνητο στην Πάρο για μία εβδομάδα με πολύ «προσεκτικό» προϋπολογισμό:

  • Ακτοπλοϊκά : 150€
  • Διαμονή σε 3* κατάλυμα για 7 ημέρες: 350€
  • υπόλοιπα έξοδα διατροφής, διασκέδασης 350€

Σύνολο 850€ + βενζίνη

Το αντίστοιχο κόστος για διακοπές με σκάφος κατ’ άτομο διαμορφώνεται ως εξής:

  • Ενοικίαση σκάφους (Oceanis 42.43) με καπετάνιο για 8 άτομα το κόστος ανέρχεται στα 415€
  • Σουπερ μάρκετ για την διατροφή πάνω στο σκάφος: 150€

Σύνολο 565€

Φυσικά το μεγάλο πλεονέκτημα των διακοπών με σκάφος σε σύγκριση με τις συμβατικές διακοπές, είναι ότι με ένα λογικό κόστος μπορείς μέσα σε μία εβδομάδα να επισκεφθείς 3-4 νησιά και να δεις τοπία, κόλπους και νερά που ένα αυτοκίνητο δεν θα μπορούσε να σε πάει ποτέ. Η εμπειρία είναι πάντα καλύτερη γιατί η επαφή με την θάλασσα είναι συνεχής και η αίσθηση της ελευθερίας μοναδική καθώς μόνος σου φτιάχνεις την πορεία σου και τις διακοπές σου, καιρού επιτρέποντος φυσικά

Δραστηριοποιείστε σε αρκετές περιοχές στη Μεσόγειο. Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Τα σχέδιά μας για το μέλλον είναι να εδραιωθούμε στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε ήδη και παράλληλα να ανοίξουμε με προσεκτικά βήματα αγορές όπως η Καραϊβική και η Ταϊλάνδη. Εκτός όμως από τους καθαρά εμπορικούς στόχους μας, έχουμε θέσει και έναν συναισθηματικό στόχο: να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσους περισσότερους Έλληνες γίνεται να δοκιμάσουν αυτές τις μοναδικές διακοπές. Είναι κρίμα να μην μπορούμε να ευχαριστηθούμε εμείς οι ίδιοι τις πιο όμορφες θάλασσες του κόσμου που έχει η Ελλάδα, επειδή λανθασμένα θεωρούμε ότι δεν το αντέχουμε οικονομικά. Βίρα τις άγκυρες λοιπόν για όλους μας!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 13 =