αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε πράγματα που θα σου συμβούν αν διαβάζεις κομμάτι από ένα βιβλίο κάθε ημέρα

Πέντε πράγματα που θα σου συμβούν αν διαβάζεις κομμάτι από ένα βιβλίο κάθε ημέρα

Είναι γνωστό ότι πολλοί πετυχημένοι (και πλούσιοι) άνθρωποι είναι λάτρεις των βιβλίων. Όσο φορτωμένο πρόγραμμα κι αν έχουν, πάντα θα βρουν χρόνο για να διαβάσουν ένα βιβλίο. Έτσι ώστε να παίρνουν νέες γνώσεις.

Αλλά τα οφέλη της ανάγνωσης σίγουρα δεν σταματούν εκεί — πάνε πολύ πιο πέρα από αυτό. Το διάβασμα έχει πολλά κρυφά θετικά, που συχνά αγνοούμε.

Εδώ είναι λοιπόν 5 θετικά πράγματα που θα σου συμβούν αν διαβάζεις ένα βιβλίο κάθε ημέρα, έστω και για 20 λεπτά.

1) Σας βοηθά να βελτιώσετε τις δεξιότητές εστίασης

Η σύγχρονη ζωή προσφέρει τόση πολλή στιγμιαία ψυχαγωγία. Σκέψου το: Όταν ο φίλος σας πηγαίνει στην τουαλέτα, βγάζεις αυτόματα το τηλέφωνό σου αντί να καθίσεις σιωπηλός περιμένοντας την επιστροφή του; Αν είσαι σαν τους περισσότερους από εμάς, η απάντηση είναι πιθανώς ναι.

Το πρόβλημα είναι ότι όσο θαυμάσια κι αν είναι η τεχνολογική πρόοδος, μπορεί να έχει κόστος για την εστίαση μας. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι όλη αυτή η τεχνολογία μπορεί κάλλιστα να μεταβάλλει τις γνωστικές μας ικανότητες με λεπτούς αλλά ισχυρούς τρόπους. Όπως είναι λογικό, αποσπάται η προσοχή μας πιο εύκολα στον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας από ό,τι οι προηγούμενες γενιές. Αυτό στη συνέχεια επηρεάζει τα επίπεδα συγκέντρωσης και το εύρος της προσοχής μας.

Το διάβασμα απαιτεί την εστίασή μας. Πρέπει να βάλουμε όλη μας τη συγκέντρωση στη σελίδα και τις λέξεις που έχουμε μπροστά μας. Είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να παρακολουθήσουμε και να κατανοήσουμε το περιεχόμενο που μας παρουσιάζεται. Αυτή η αμέριστη προσοχή που δίνουμε στην ανάγνωση μας βοηθά να βελτιώσουμε τις δεξιότητές μας στην εστίαση.

2) Καλύτερος ύπνος

Σύμφωνα με τον γνωστικό νευροεπιστήμονα Δρ Κρίστιαν Τζάρετ: «Συνήθως όταν διαβάζουμε, το κάνουμε σε μια άνετη θέση –καθισμένοι ή ξαπλωμένοι– σε ένα ήσυχο μέρος και συχνά στο τέλος της ημέρας ή μετά από πιο έντονες δραστηριότητες. Ολα αυτά συμβάλλουν για να μπούμε σε μια κατάσταση χαλάρωσης και υπνηλίας».

Και αυτή η κατάσταση χαλάρωσης, σε αντίθεση με τη διέγερση, είναι που σου δίνει έναν εξαιρετικό σύμμαχο πριν τον ύπνο.

3) Προπόνηση για τον εγκέφαλο

Γνωρίζουμε ήδη ότι το μυαλό μας χρειάζεται να προπονείται, όπως και το σώμα μας, προκειμένου να παραμείνει σε φόρμα και υγιές.

Το διάβασμα είναι σαν μια συνεδρία στο γυμναστήριο για τον εγκέφαλο.

Έρευνα έχει δείξει πώς η συνδεσιμότητα του εγκεφάλου αυξάνεται όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, αλλά και για μέρες μετά.

Μια μελέτη χρησιμοποίησε σαρωτές μαγνητικής τομογραφίας για να ρίξει μια ματιά στον εγκέφαλο των αναγνωστών καθώς διάβαζαν ένα μυθιστόρημα.

Διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο εστίαζαν στην ιστορία, τόσο περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου τους φωτίζονταν από δραστηριότητα. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η ανάγνωση χρησιμοποιεί μια πολυπλοκότητα σημάτων και κυκλωμάτων στον εγκέφαλό μας, τα οποία γίνονται ισχυρότερα και πιο περίπλοκα όσο περισσότερο διαβάζουμε.

4) Όχι μόνο ψυχαγωγεί, αλλά και διδάσκει

Ας είμαστε ειλικρινείς, η ανάγνωση μάλλον δεν είναι τόσο εύκολη όσο… το Netflix και παρακολούθηση της αγαπημένης σας σειράς.

Κατά κάποιο τρόπο, η ανάγνωση απαιτεί προσπάθεια. Πρέπει να εμπλακούμε ενεργά στη διαδικασία (γι’ αυτό έχει τόσα πολλά οφέλη για την υγεία).

Ωστόσο, συνήθως διαβάζουμε για ψυχαγωγία- γιατί είναι διασκεδαστικό και ενδιαφέρον.

Αλλά εκτός από αυτό, είναι και εκπαιδευτικό. Μπορεί να μην συνειδητοποιούμε πάντα ότι μαθαίνουμε ενώ διαβάζουμε. Αλλά σιωπηλά στο backstage, συμβαίνει. Για αρχή, βελτιώνουμε το λεξιλόγιό μας καθώς συναντάμε νέες λέξεις μέσα σε ένα κείμενο.

5) Βελτιώνει την μνήμη σου

Η ανάγνωση μας βοηθά επίσης να βελτιώσουμε την μνήμη μας. Μέρος αυτού οφείλεται στα γενικά πλεονεκτήματα της εκπαίδευσης του εγκεφάλου μέσω της ανάγνωσης, η οποία με τη σειρά της ενισχύει τη μνήμη.

Το διάβασμα είναι τελικά πιο απαιτητικό νευροβιολογικά για εμάς από την επεξεργασία εικόνων ή ομιλίας.

Όλη αυτή η επιπλέον σκληρή δουλειά βελτιώνει τη μνήμη σας διεγείροντας διάφορα μέρη του εγκεφάλου σας. Αυτό βοηθά στη δημιουργία νέων και καλύτερων συνδέσεων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πετυχημένοι άνθρωποι διαβάζουν τα βιβλία με διαφορετικό τρόπο- Μια ειδικός εξηγεί

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + nineteen =