αρχικηVIRALOι ψηλοί άνθρωποι έχουν περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης, σύμφωνα με έρευνες

Oι ψηλοί άνθρωποι έχουν περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης, σύμφωνα με έρευνες

Κι όμως, σε αρκετές περιπτώσεις τα ψηλά άτομα φαίνεται ότι είναι… σε πλεονεκτική θέση και έχουν περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

Τέτοια φαινόμενα βασίζονται στη στρεβλή πεποίθηση αιώνων πως το μικρότερο ύψος είναι σημάδι λιγότερων ικανοτήτων ή περιορισμένης αυτοπεποίθησης.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC ορισμένες έρευνες καταδεικνύουν ότι αντιλαμβανόμαστε τους ψηλότερους άνδρες και τις γυναίκες ως πιο ταιριαστούς για ηγετικές θέσεις, θεωρώντας ίσως υποσυνείδητα πως είναι πιο είναι πιο υγιείς και πιο επιβλητικοί.

Ο Δρ. Όμερ Κίμι, αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα, που έχει ερευνήσει τον υψισμό (Heightism), πιστεύει ότι αυτός έχει τις ρίζες του σε εξελικτικές προκαταλήψεις, λόγω της σημασίας που έχει το ύψος στο ζωικό βασίλειο. «Αν είσαι μεγαλύτερος, είσαι ο επικεφαλής της ομάδας. Κάποια από αυτά παραμένουν ριζωμένα μέσα μας… και αντιλαμβανόμαστε το ύψος ως συνδεδεμένο με την εξουσία, τη δύναμη και μια υψηλότερη θέση», εξηγεί στο BBC.

Οι διακρίσεις μας με βάση το ύψος μπορεί πράγματι να είναι ενστικτώδεις – ένα κατάλοιπο πρωτόγονων τρόπων με τους οποίους χαρτογραφούσαμε τις κοινωνικές ιεραρχίες στο παρελθόν. Στις προγονικές κοινωνίες, η φυσική κατάσταση και η σωματική επιβλητικότητα ήταν σημαντικά ηγετικά χαρακτηριστικά. Όμως, λέει η Δρ. Έριν Πρίτσαρντ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Hope του Λίβερπουλ και βασικό μέλος του Κέντρου Σπουδών Πολιτισμού και Αναπηρίας, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους εμπεδώνουμε τον υψισμό στη σύγχρονη κοινωνία.

Ο ρατσισμός αυτός διεισδύει ακόμη και στη γλώσσα, η οποία είναι γεμάτη ιδιωματισμούς που αναδεικνύουν τις αρετές του να είσαι ψηλός, ενώ συνδέουν τις αρνητικές ιδιότητες με το να είσαι κοντός.

Υποσυνείδητα, διαμορφώνουμε πεποιθήσεις για τους ανθρώπους που συνδέουν το ύψος τόσο με τις γνωστικές όσο και με τις σωματικές ιδιότητες. Θεωρούμε τους ψηλότερους ανθρώπους ως πιο ικανούς και ανθεκτικούς στον κίνδυνο, κυρίαρχους, εξαιρετικά ταλαντούχους και ακόμη και χαρισματικούς. Από την άλλη πλευρά, εξηγεί η Πρίτσαρντ, «οι άνθρωποι που είναι πιο κοντοί δεν λαμβάνονται το ίδιο στα σοβαρά. Αυτοί δεν είναι σεβαστοί και μπορεί ακόμη και να είναι το επίκεντρο των πειραγμάτων στο γραφείο».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten − 3 =