αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑOnline πληρωμές IRIS: Πώς να μεταφέρετε χρήματα μέσα σε δευτερόλεπτα, ακόμα και χωρίς IBAN

Online πληρωμές IRIS: Πώς να μεταφέρετε χρήματα μέσα σε δευτερόλεπτα, ακόμα και χωρίς IBAN

Εύχρηστα εργαλεία ηλεκτρονικών πληρωμών από κινητό και τον υπολογιστή τους έχουν στη διάθεσή τους οι καταναλωτές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπηρεσία online πληρωμών IRIS.

Η υπηρεσία υλοποιήθηκε και υποστηρίζεται από τη ΔΙΑΣ AE και τους εγχώριους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Viva Wallet).

Η υπηρεσία IRIS e-commerce προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής των αγορών που πραγματοποιούνται σε ηλεκτρονικό κατάστημα με απευθείας χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού από το κινητό (mobile banking) ή τον υπολογιστή (e-Banking). Το προϊόν αυτό χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για τις ηλεκτρονικές τους αγορές (σε όποια e-shops το διαθέτουν), εναλλακτικά των πληρωμών με κάρτα/αντικαταβολής/διατραπεζικής μεταφοράς. Με το πάτημα ενός κουμπιού, ο καταναλωτής μεταφέρεται στο e-banking της τράπεζας που χρησιμοποιεί και κάνει απευθείας την πληρωμή από τον λογαριασμό του. Ο έμπορος βλέπει απευθείας τα χρήματα στο λογαριασμό του, δεν χρειάζεται ο πελάτης να στείλει αποδεικτικό της πληρωμής κ.λπ. για να πιστοποιήσει την πληρωμή σε δεύτερο χρόνο. Το 2021 καταγράφηκε αύξηση 75% στο πλήθος των συναλλαγών και 83% αύξηση στην ένταξη του αριθμού των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΔΙΑΣ, στα πλεονεκτήματα του IRIS περιλαμβάνονται η άμεση πίστωση 24 ώρες το 24ωρο και τις 365 μέρες του έτους (o δικαιούχος πιστώνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα) η ευκολία και ταχύτητα (η πληρωμή εκτελείται με απλές κινήσεις στο έξυπνο κινητό τηλέφωνο καθώς και η ασφάλεια (πληρωμή σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχήμα SEPA Instant Credit Transfer).

Μία επιπλέον δυνατότητα που έχουν οι χρήστες της υπηρεσίας IRIS είναι η μεταφορά χρημάτων σε φίλους (από Alpha, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς), άμεσα και εύκολα, με χρήση του αριθμού κινητού, χωρίς να γνωρίζουν τον ΙΒΑΝ, αρκεί να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking της τράπεζάς τους. Για τη λειτουργία της υπηρεσίας χρησιμοποιείται η υποδομή TIPS. Η διαδικασία μεταφοράς χρημάτων ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και ο δικαιούχος τής πληρωμής ενημερώνεται άμεσα ως προς την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ο χρήστης διατηρεί την ευελιξία να αποστείλει το ποσό από την τράπεζα και τον λογαριασμό τής επιλογής του. Το ημερήσιο όριο συναλλαγών είναι 500 ευρώ. Η υπηρεσία προσφέρεται από Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. Οι εγγεγραμμένοι χρήστες σήμερα προσεγγίζουν το ένα εκατομμύριο, ενώ το 70% των συναλλαγών περίπου δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ.

Τον Φεβρουάριο, η υπηρεσία IRIS e-commerce επεκτάθηκε και στις πληρωμές οφειλών προς το Δημόσιο, σε συνεργασία της ΔΙΑΣ με την ΑΑΔΕ και τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς), για όλο το φάσμα των φορολογικών οφειλών και ρυθμίσεων. Για τις πληρωμές που υλοποιούνται μέσω του IRIS, η ΑΑΔΕ ενημερώνεται για την είσπραξη εντός δευτερολέπτων, όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Το γεγονός αυτό δίνει πλέον τη δυνατότητα στα φυσικά και νομικά πρόσωπα να εκδίδουν φορολογική ενημερότητα σε πραγματικό χρόνο

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + 4 =