αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑO Richard Branson ξεκίνησε την πρώτη του επιχείρηση με 500 Λίρες. Λέει ότι τα χρήματα δεν είναι απαραίτητα

O Richard Branson ξεκίνησε την πρώτη του επιχείρηση με 500 Λίρες. Λέει ότι τα χρήματα δεν είναι απαραίτητα

Είναι μια από τις πιο συνηθισμένες δικαιολογίες που ακούμε και στην Ελλάδα: «Δεν έχω τα απαραίτητα χρήματα για να ξεκινήσω αυτό που θέλω». Πολλοί έχουν καλές ιδέες στο μυαλό τους, ωστόσο με πρόφαση την έλλειψη αρχικού κεφαλαίου, δεν τις κάνουν ποτέ πράξη.

Η έλλειψη χρημάτων δεν εμπόδισε κάποτε τον Richard Branson να ξεκινήσει την πρώτη του επιχείρηση, σε ηλικία μόλις 16 ετών. Και δεν θα πρέπει να εμποδίσει ούτε εσένα.

Ο ίδιος παρακολουθεί σχεδόν καθημερινά παρουσιάσεις από νέους επιχειρηματίες. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ένα κοινό σκεπτικό: «Χρειάζομαι τα Χ λεφτά για να ξεκινήσω». Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι λάθος, λέει ο γνωστός δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της Virgin. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να είναι πιο εύκολο να επιτύχετε υψηλούς στόχους αν έχετε εξ αρχής οικονομική υποστήριξη», λέει σε blog spot του. Όμως ξεκαθαρίζει: «Αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεστε πολλά χρήματα για να ξεκινήσετε μια επιχείρηση».

Ο Branson ξεκίνησε το Student Magazine στα 16 του, με μόλις 500 Λίρες. Ήταν ένα νεανικό περιοδικό, το οποίο δημιουργούσε ο ίδιος και το πουλούσε στο σχολείο του. «Ήμουν μόνο 16 ετών όταν έβγαλα το περιοδικό, και δεν είχα πολλά χρήματα» εξηγεί.

Όντως, το περιοδικό κατάφερε να φιλοξενήσει συνεντεύξεις μερικών μεγάλων ονομάτων της εποχής. Ωστόσο δεν κατάφερε να αναπτυχθεί. Αν ο Branson είχε επιμείνει στο αρχικό σχέδιο, πιθανότατα θα είχε βρεθεί «εκτός παιχνιδιού». Αντί για αυτό, επέλεξε να είναι πιο ευέλικτος, και να μπει σε ένα πεδίο στο οποίο αργότερα θα μεγαλουργούσε. Ξεκίνησε μια εταιρία η οποία έστελνε μουσικούς δίσκους μέσω ταχυδρομείου, προσφέροντας σημαντικές εκπτώσεις.

Το ξεκίνησε αρχικά έτσι ώστε να χρηματοδοτήσει το περιοδικό του. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το περιοδικό μπορεί να μην «εκτοξεύτηκε» ποτέ, ωστόσο ο ίδιος πήρε πολύτιμη εμπειρία από το πεδίο της μουσικής και στη συνέχεια ίδρυσε την Virgin Records. Μια εταιρία που σήμερα αξίζει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + 6 =