αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑO «κανόνας των 5 δευτερολέπτων» για να κερδίζεις το μέγιστο στις διαπραγματεύσεις

O «κανόνας των 5 δευτερολέπτων» για να κερδίζεις το μέγιστο στις διαπραγματεύσεις

Υπάρχουν συνήθειες που ακολουθούμε κάθε ημέρα, τις οποίες πιθανόν δεν καταλαβαίνουμε ότι τις ακολουθούμε ξανά και ξανά. Για παράδειγμα: Μπορεί να τσεκάρεις το smartphone κάθε φορά μόλις ξυπνάς. ‘Η μπορεί να πηγαίνεις ακριβώς από τον ίδιο δρόμο στο γραφείο, κάθε ημέρα. ‘Η να πίνεις ένα φλιτζάνι καφέ κάθε πρωί. Είναι πράγματα τα οποία έχουν μπει στην ρουτίνα μας, και τα κάνουμε πλέον «μηχανικά».

Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και στις διαπραγματεύσεις που κάνεις. Κάθε φοράς πας στο τραπέζι, εφαρμόζεις την ίδια τακτική, δεν αναζητάς περισσότερες ευκαιρίας, δεν κάνεις νέες ουσιαστικές ερωτήσεις. Κατά κάποιο τρόπο, δεν δρας. Αφού αναλώνεσαι στο να κάνεις κάποιες «μηχανικές» κινήσεις και εδώ. Στο τέλος, πιθανότατα δεν έχεις το αποτέλεσμα που περίμενες.

Η Mel Robbins είναι μια TEDx ομιλίτρια, η οποία έχει συγκεντρώσει πάνω από 12 εκατ. views μέχρι σήμερα. Είναι επίσης σχολιαστής του CNN και συγγραφέας του βιβλίου «Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων». Είναι ο κανόνας που πρέπει να εφαρμόσεις στις διαπραγματεύσεις.

«Σε μια διαπραγμάτευση, υπάρχουν συχνά περισσότερες επιλογές στο τραπέζι από ό, τι νομίζετε», λέει η Mel Robbins, μιλώντας στο Entrepreneur.com.

Και περιγράφει τον απλό κανόνα: «Άρχισε να μετράς αντίστροφα από μέσα σου 5-4-3-2-1. Στην συνέχεια κάνε μια κίνηση. Όταν αρχίσεις να μετράς προς τα πίσω, διακόπτεις την συνήθεις της… υπερβολικής σκέψης. Εστιάζεις στην ανάλυψη νέας δράσης και ενεργοποιείς ένα διαφορετικό κομμάτι του εγκεφάλου σου». Με την ίδια να καταλήγει: «Η αποφυγή μιας διαπραγμάτευσης είναι σαν οποιαδήποτε άλλη συνήθεια». Έτσι, μέσα από τον απλό κανόνα που παραθέτει, μπορείς να καταπολεμήσεις αυτή την συνήθεια. Γίνεται βέβαια εύκολα κατανοητό, ότι ο «κανόνας των 5 δευτερολέπτων» μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες στιγμές στη ζωή μας.

Επιστρέφοντας όμως στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, η Mel Robbins παραθέτει ακόμα 3 tips που θα σε βοηθήσουν. Αν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διστάσεις να παραθέσεις κάτι από αυτά, τότε ξέρεις τι πρέπει να κάνεις: Εφάρμοσε τον «κανόνα των 5 δευτερολέπτων».

1# Πήγαινε προετοιμασμένος (πριν κάνε έρευνα, και έχε μαζί σου αριθμούς)

2# Μη φοβάσαι να πεις «όχι»

3# Να είσαι ο εαυτός σου

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 5 =