αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑO αντιπρόεδρος της Amazon κάνει 5 προβλέψεις για τον κλάδο της τεχνολογίας το 2022

O αντιπρόεδρος της Amazon κάνει 5 προβλέψεις για τον κλάδο της τεχνολογίας το 2022

“Το 2022 θα είναι μια συναρπαστική χρονιά για την τεχνολογία, μια χρονιά που θα μας οδηγήσει στο μέλλον”. Με αυτό το μήνυμα περιγράφει τις εκτιμήσεις του για τη φετινή χρονιά ο Werner Vogels Chief Technology Officer και αντιπρόεδρος της Amazon για τον κλάδο της τεχνολογίας.

Ο ίδιος πραγματοποιεί πέντε προβλέψεις για το 2022 με έμφαση στο cloud, το machine learning, και την τεχνητή νοημοσύνη και πώς η χρήση τους μπορεί να μεταμορφώσει την αγορά τεχνολογίας και την καθημερινότητά μας.

“Το cloud μας έδωσε δυνατότητες οι οποίες κάποτε θεωρούνταν επιστημονική φαντασία. Τα μοντέλα και οι τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) και μηχανικής μάθησης (machine learning) γίνονται όλο και καλύτερα – τόσο που προκύπτουν συνεχώς νέες δυνατότητες που τα προηγούμενα χρόνια βλέπαμε μόνο σε ταινίες και κόμικ.

Μπαίνουμε σε μια φάση που τα δεδομένα είναι άφθονα, η πρόσβαση σε αυτά είναι σχεδόν στιγμιαία και η ικανότητά μας να τα κατανοούμε με νέους τρόπους είναι πρακτικά αυτόματη. Αλλά αυτή η τεχνολογία δεν αντικαθιστά τους ανθρώπους. Αυτό που κάνει πρακτικά είναι να διευρύνει τους τρόπους με τους οποίους αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο”, αναφέρει στο σημείωμά του ο κ. Vogels.

1η πρόβλεψη: Το software που υποστηρίζει λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης θα καθιερωθεί

Η ανάπτυξη λογισμικού είναι μεν μία δημιουργική διαδικασία, αλλά έχει και αρκετά επαναλαμβανόμενα σημεία. Το 2022 το machine learning θα αρχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο, διευρύνοντας το πεδίο εργασίας των προγραμματιστών και βοηθώντας τους να δημιουργήσουν πιο ασφαλή και αξιόπιστο κώδικα.
Από την εμφάνιση του cloud, έχουμε δει εταιρείες σε όλο τον κόσμο να φέρνουν νέες ιδέες στους πελάτες τους πιο γρήγορα από ποτέ. Ωστόσο, ακόμη και με αυτήν την επιτάχυνση στην παράδοση προϊόντων, εξακολουθούμε να σπαταλούμε δυσανάλογο χρόνο για την ανάπτυξη λογισμικού.

Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις στις γλώσσες προγραμματισμού, στα προγράμματα ανάπτυξης λογισμικού και σε άλλα εργαλεία, που επιτρέπουν στους προγραμματιστές να είναι πιο αποτελεσματικοί, αυτές οι εξελίξεις έχουν σχετικά μικρό αντίκτυπο. Δεν έχουν δώσει ακόμα την ώθηση που έχουμε δει σε άλλους κλάδους της τεχνολογίας.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, είδαμε να μπαίνουν τα θεμέλια για κάτι που θα αποτελέσει το μέλλον της ανάπτυξης λογισμικού. Εργαλεία όπως το Amazon DevOps Guru, το Amazon CodeGuru, GitHub Copilot και GPT-3 είναι κατά τα τη γνώμη μου το μέλλον της ανάπτυξης λογισμικού, καθώς αξιοποιούν machine learning δυνατότητες στη διαδικασία δημιουργίας κώδικα, γεγονός που θα βοηθήσει τους προγραμματιστές να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνουμε μάρτυρες μιας “έκρηξης” νέων δυνατοτήτων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το machine learning θα απαλλάξει τους προγραμματιστές από διάφορα άχαρα μέρη της δουλειάς τους όπως είναι o επανέλεγχος του κώδικα, η διόρθωση των bugs – που αποτελεί “βαριά εργασία” στον κόσμο τους– και θα τους επιτρέψει να εστιάσουν στο πιο δημιουργικό κομμάτι της δουλειάς.

Η ίδια τεχνολογία θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε πιο προηγμένα συστήματα πιο γρήγορα από ποτέ. Φανταστείτε το εξής: ένας προγραμματιστής θα μπορεί περιγράφει πώς θέλει μια εφαρμογή να λειτουργεί και στη συνέχεια τα ειδικά εργαλεία που θα έχει στη διάθεσή του θα επεξεργάζονται τα δεδομένα που τους δόθηκαν σε φυσική γλώσσα και θα δημιουργούν από μόνα τους λειτουργικό κώδικα.

Παράλληλα, θα γίνεται έλεγχος για bugs και θα παρέχεται συνεχής ενημέρωση για το αν το εν λόγω λογισμικό εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Αυτές οι machine learning δυνατότητες θα είναι αυτό που λέμε “game changer”, επιτρέποντας σε περισσότερους ανθρώπους να δημιουργούν λογισμικό και προϊόντα που βασίζονται σε αυτό.

Πιο μακροπρόθεσμα, το machine learning θα μπορεί να αξιοποιηθεί και για άλλες χρήσεις. Μέσω τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούμε να δημιουργούμε ταινίες, μουσική και λογοτεχνία, ενώ η ίδια τεχνολογία θα μας βοηθάει να εντοπίζουμε ψεύτικο περιεχόμενο, απάτες κ.λπ. Το 2022 θα είναι η χρονιά κατά την οποία η τεχνητή νοημοσύνη και το machine learning θα απαλλάξουν τους προγραμματιστές από μεγάλο βάρος.

2η πρόβλεψη: Το cloud θα βρίσκεται παντού

Το cloud θα επεκταθεί σχεδόν παντού μέσω εξειδικευμένων συσκευών και λύσεων. Το 2022 θα δούμε το cloud σε πλήρη ανάπτυξη και μέσω αυτού θα επιτευχθεί ο μετασχηματισμός αποθηκών, εστιατορίων, καταστημάτων λιανικής κ.λπ.

Όταν μιλάμε για εφοδιαστική αλυσίδα, περιγράφουμε το τελευταίο της στάδιο, ως “last mile”, δηλαδή τη μεταφορά προϊόντων στην πόρτα των καταναλωτών, Στο εμπόριο, το last mile είναι ένα αρκετά περίπλοκο μέρος της όλης διαδικασίας καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ανάλογα με την τοποθεσία.

Για παράδειγμα, φανταστείτε τη διαφορά μεταξύ μιας παράδοσης προϊόντος σε έναν πελάτη που κατοικεί σε έναν πολυσύχναστο δρόμο του Τόκιο και την παράδοση σε έναν κάτοικο μιας επαρχιακής περιοχής στις ΗΠΑ. Στην Amazon σχεδιάζουμε εξειδικευμένες λύσεις για το last mile, αξιοποιώντας καινοτομίες όπως το Amazon Scout, μια πλήρως ηλεκτρική και αυτόνομη συσκευή παράδοσης προϊόντων. Το cloud αντιμετωπίζει κι αυτό προκλήσεις στο last mile και προβλέπω ότι θα προκύψουν νέες καινοτομίες για να τις ξεπεράσει.

Τα τελευταία 15 χρόνια λειτουργίας της AWS έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια υποδομή σε πάνω από 25 γεωγραφικές περιοχές και 81 Ζώνες Διαθεσιμότητας (Availability Zones) σε όλο τον πλανήτη, με πάνω από 310 σημεία παρουσίας για την εξυπηρέτηση περισσότερων από 245 χωρών και περιοχών. Ωστόσο, σήμερα βλέπουμε cloud υπηρεσίες που ξεπερνούν τα όρια των παραδοσιακών Περιοχών AWS (AWS Regions) και επεκτείνονται -όπως στο εμπόριο- στο last mile.

Έχουμε ήδη δει το cloud να επεκτείνεται σχεδόν παντού. Η αλλαγή που θα δούμε το 2022 είναι ότι το cloud θα γίνει ιδιαίτερα εξειδικευμένο στα όρια του δικτύου. Για να εκπληρώσουμε πλήρως τα πλεονεκτήματα του cloud σε εργαστήρια και αποθήκες, εστιατόρια και καταστήματα λιανικής ή και σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, πρέπει να δημιουργηθούν εξατομικευμένες λύσεις στα όρια του δικτύου.

Λύσεις αντίστοιχες του Amazon Scout για το cloud είναι το Amazon Monitron και το AWS Panorama, που φέρνουν το cloud στο last mile για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Προσφέρουν όλη την υψηλή ασφάλεια, τις προηγμένες δυνατότητες και την ταχύτητα που παρέχει το cloud, ενώ μπορούν παράλληλα να τοποθετηθούν σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο. Οι συσκευές αυτές γίνονται πραγματικές επεκτάσεις του cloud, αξιοποιώντας όλες τις κύριες λειτουργίες του.

Αυτό που θα δούμε το 2022, και ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, είναι η επιτάχυνση της επέκτασης του cloud πέρα από τα παραδοσιακά κεντρικά δίκτυα υποδομής και η χρήση του σε άλλα περιβάλλοντα, όπου η εξειδικευμένη τεχνολογία κρίνεται απαραίτητη. Το cloud θα βρίσκεται στα αυτοκίνητά μας, στις οικιακές μας συσκευές και στην τηλεόρασή μας. Το cloud θα είναι παντού, σε φορτηγά στους δρόμους, αλλά και σε πλοία και αεροπλάνα που μεταφέρουν αγαθά. Θα επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και κάθε ψηφιακή συσκευή ή σύστημα στον πλανήτη μας ή ακόμα και στο διάστημα.

3η πρόβλεψη: Έξυπνοι χώροι, ειδικά στην φροντίδα ηλικιωμένων

Το 2022, τα σπίτια μας και τα κτίρια θα γίνουν καλύτεροι βοηθοί και θα εξυπηρετούν πολλές ανάγκες μας. Θα το διαπιστώσουμε αυτό στα επόμενα λίγα χρόνια, ειδικά στη φροντίδα των ηλικιωμένων.

Ένα από αυτά που πραγματικά με εμπνέουν στην τεχνολογία είναι ο ρόλος της στην επίλυση δύσκολων ανθρώπινων προβλημάτων. Μετά από πολλά χρόνια συναντήσεων με πελάτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι χρησιμοποιούν το cloud για αυτόν ακριβώς το λόγο, είχαμε την ιδέα να καταγράψουμε τις ιστορίες τους και να τις παρουσιάσουμε σε μια εκπομπή με τίτλο: “Now Go Build”. Ένας από τους πελάτες μας που συμμετείχε σε αυτήν την εκπομπή ήταν η ιαπωνική εταιρεία Z-Works που εστιάζει στη βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας ηλικιωμένων μέσω της τεχνολογίας.

Το πρόβλημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Z-Works ήταν το πώς θα μπορούσε να προσφέρει έξυπνες υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων, δεδομένου ότι η διαθεσιμότητα ανθρώπων που θα κάνουν τη δουλειά αυτή περιορίζεται συνεχώς. Η λύση που σκέφτηκε η εταιρεία ήταν η τοποθέτηση αισθητήρων σε όλα τα κρεβάτια και δωμάτια στα σπίτια ηλικιωμένων και η σύνδεσή τους με το cloud ώστε να γίνεται συνεχής ανάλυση δεδομένων. Οι αισθητήρες αυτοί δεν κατέγραφαν μόνο τις ζωτικές ενδείξεις των ηλικιωμένων. Οι συσκευές ενσωμάτωναν δυνατότητες machine learning και μπορούσαν να διαπιστώσουν –για παράδειγμα- αν ο ηλικιωμένος πήγε στο μπάνιο και δεν βγήκε ποτέ από αυτό.
Σε αυτήν την περίπτωση το σύστημα είχε τη δυνατότητα να ειδοποιήσει κάποιον που στη συνέχεια θα πήγαινε στο σπίτι του ηλικιωμένου για να διαπιστώσει αν είναι καλά. Πρόκειται για ακριβώς την ίδια αντίδραση που θα είχε κανείς όταν διαπίστωνε ότι ένας συνάνθρωπός του βρίσκεται σε ανάγκη. Στο παράδειγμά μας, το machine learning αξιοποίησε δεδομένα και πραγματοποίησε μια έξυπνη ενέργεια ειδοποιώντας ανθρώπους. Είμαστε πολύ κοντά στο σημείο όπου έννοιες όπως ambient computing, επεξεργασία δεδομένων IoT, απομακρυσμένη διαλογή, επεξεργασία δεδομένων, και έξυπνες συσκευές όπως το Amazon Alexa, θα έχουν τον θετικό αντίκτυπο που πάντα ξέραμε ότι μπορούσαν να έχουν.
Μέσα στα επόμενα χρόνια, θα δούμε να δημιουργούνται πολλοί έξυπνοι χώροι με διάφορες λειτουργίες. Θα δούμε έναν συνδυασμό δυνατοτήτων, από απλές και αναμενόμενες,  όπως χαμήλωμα φώτων, κλείδωμα εξώπορτας και σβήσιμο φούρνου σε περίπτωση που κάποιος τον ξεχάσει ανοιχτό,  έως πιο σύνθετες ενέργειες όπως πραγματοποίηση ερωτήσεων αν διαπιστωθούν αποκλίσεις στις καθημερινές συνήθειες και προτάσεις λύσεων όταν αυτό είναι απαραίτητο. Το αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι η καλύτερη παροχή φροντίδας, ενώ ειδικά για την περίπτωση των ηλικιωμένων ατόμων θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα δημιουργίας μιας νέας κατηγορίας κατοικιών.

4η πρόβλεψη: Η βιωσιμότητα αποκτά τη δική της αρχιτεκτονική

Το 2022 οι προγραμματιστές θα αρχίσουν να παίρνουν αποφάσεις για τα συστήματα και τις εφαρμογές που σχεδιάζουν λαμβάνοντας υπόψιν την παράμετρο της βιωσιμότητας. Θα αναζητήσουν νέες προσεγγίσεις που θα βασίζονται στο cloud για να ικανοποιούν ταυτόχρονα τις ανάγκες των χρηστών, αλλά και τις ανάγκες του πλανήτη.

Ως προγραμματιστές σκεφτόμαστε διαρκώς τρόπους βελτίωσης της ασφάλειας, της απόδοσης, της αξιοπιστίας και του κόστους της δουλειάς μας. Το 2022 η βιωσιμότητα θα είναι μεταξύ των παραπάνω. Τα επόμενα χρόνια θα αρχίσουμε να βλέπουμετον πιο ενεργό ρόλο των προγραμματιστών στον σχεδιασμό βιώσιμων συστημάτων που θα λαμβάνουν υπόψιν όχι μόνο τα προβλήματα που σχεδιάστηκαν για να λύσουν αλλά και τον πλανήτη.

Ως καταναλωτές, πάντα θέλαμε τα video και τη μουσική που ακούμε μέσω streaming σε καλύτερη ποιότητα, ταχύτερους χρόνους φόρτωσης στις ιστοσελίδες μας και περισσότερο αποθηκευτικό χώρο για τα αρχεία και τις φωτογραφίες μας. Σήμερα έχουμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε τον αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον των διαφόρων ανέσεων που απολαμβάνουμε. Χρειάζεται όντως να κατεβάζουμε ένα αρχείο στον ταχύτερο δυνατό χρόνο ή μήπως χρειάζεται να ενημερωθουμε για τους τρόπους αποθήκευσης που είναι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον αν και συνεπάγονται μία ελάχιστη μείωση της ταχύτητας; Ομοίως, μπορούμε να κάνουμε streaming ενός video σε ποιότητα λίγο χαμηλότερη από 4Κ για να μειώσουμε το περιβαντολογικό αποτύπωμα και να βοηθήσουμε συλλογικά τον πλανήτη μας; Οι βιώσιμες αρχιτεκτονικές του κλάδου μας θα έχουν να διαχειριστούν τέτοιου είδους αποφάσεις. 

Οι προγραμματιστές θα αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία, προσπαθώντας να μειώσουν το περιβαντολογικό αποτύπωμα των εφαρμογών τους. Αυτό θα γίνει με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, θα μπορούν να επιλέξουν σε ποιο μέρος του κόσμου θα “τρέξουν” τις εφαρμογές τους για να επωφεληθούν από την πράσινη ενέργεια ή ακόμα και να καθορίσουν συγκεκριμένα chipsets που πρέπει να χρησιμοποιήσουν. Σε διαδικτυακό περιβάλλον, τέτοιες μικρές ενέργειες μπορούν να έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο.  Θα βλέπουμε επίσης προγραμματιστές που θα αρχίσουν να υιοθετούν τη λογική των “κλειστών συσκευών”. Αν αναλογιστούμε το κόστος των συσκευών που είναι πάντα σε λειτουργία τότε θα καταλάβουμε ότι η πιο πράσινη ενέργεια είναι εκείνη που δεν χρησιμοποιούμε. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα παραμελήσουμε τη δουλειά μας. Σημαίνει απλά ότι θα είμαστε πιο υπεύθυνοι και πιο βιώσιμοι στον τρόπο που δουλεύουμε.

Ας είμαστε ξεκάθαροι: η τεχνολογία απαιτεί ενέργεια και στην AWS είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε επιλογές οι οποίες θα βασίζονται στις έξυπνες υποδομές. Είμαστε ήδη σε διαδικασία ώστε μέχρι το 2025 -πέντε χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό μας στόχο που είναι το 2030- η λειτουργία μας να βασίζεται σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, το να βασίσουμε τη λειτουργία του cloud σε πηγές ενέργειας που προέρχονται από τον άνεμο, τον ήλιο ή το νερό, αποτελεί ένα μικρό μέρος της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας που έχουμε — κάθε εταιρεία θα πρέπει να μας υποστηρίξει σε αυτό. Είναι ευθύνη όλων και μια προσπάθεια την οποία όλο το οικοσύστημα μας, πελάτες, εργαζόμενοι και μελλοντικοί εργαζόμενοι θα απαιτήσουν.

5η πρόβλεψη: Ένα νέο κύμα συνδεσιμότητας θα δημιουργήσει μια νέα κατηγορία εφαρμογών

Οι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς θα δημιουργήσουν υποδομές για προσιτή ευρυζωνικότητα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτή η εξέλιξη θα αλλάξει τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων, όπως καθηγητές, σπουδαστές, μικρές επιχειρήσεις, ουσιαστικά καθένας θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, περισσότεροι από 20.000 δορυφόροι θα μπουν σε τροχιά. Μεταξύ αυτών θα είναι και περίπου 1.500 του Project Kuiper της Amazon. Πρόκειται για ένα δίκτυο δορυφόρων που θα έχει ως στόχο την παροχή προσιτής ευρυζωνικότητας σε περιοχές του πλανήτη όπου είτε δεν υπάρχει καθόλου αυτή η υπηρεσία είτε παρέχεται αλλά δεν είναι επαρκής (οι πρώτοι δορυφόροι αναμένεται να μπουν σε τροχιά το φθινόπωρο του 2022). Αυτό που προβλέπω ως αποτέλεσμα αυτής της παγκόσμιας ευρυζωνικότητας είναι η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας εφαρμογών που θα επωφεληθούν από τις νέες δυνατότητες που θα προκύψουν.

Σήμερα οι περισσότερες ψηφιακές εφαρμογές περιορίζονται από το υπάρχον δίκτυο — είναι σχεδιασμένες για χαμηλούς ρυθμούς μετάδοσης bit ή διακοπτόμενη συνδεσιμότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουμε ψηφιακές εφαρμογές και συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για λειτουργία εκτός σύνδεσης, αλλά αυτά είτε καθίστανται ξεπερασμένα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είτε έχουν περιορισμένη λειτουργικότητα. Σκεφτείτε για παράδειγμα έναν παραδοσιακό πλοηγό GPS και κάντε τη σύγκριση με μια αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Τι συμβαίνει όμως όταν δεν θα περιοριζόμαστε πλέον από τον παράγοντα συνδεσιμότητα ή το εύρος ζώνης ή τους υψηλούς χρόνους απόκρισης; Όταν η προσιτή ευρυζωνικότητα γίνει γεγονός, θα ανοίξει μπροστά μας ένας νέος κόσμος δυνατοτήτων. 

Φανταστείτε τι θα συμβεί στα σχολεία όταν κάθε παιδί θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια εργαλεία μάθησης ή όταν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα αποκτήσουν τα ψηφιακά εργαλεία που χρειάζονται για να βρουν νέους πελάτες, να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου. Θα μπορούμε να παρακολουθούμε πιο εύκολα τις προσπάθειες αναδάσωσης σε μακρινές τοποθεσίες και θα μπορούμε να αναλαμβάνουμε άμεσα δράση σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως πυρκαγιές και πλημμύρες. Μεγάλες επιχειρήσεις που διατηρούν υποδομές –όπως ηλιακές εγκαταστάσεις, βαρύ εξοπλισμό ή κτίρια– σε απομακρυσμένες περιοχές θα μπορούν να παρακολουθούν και να βελτιώνουν την απόδοση τους ευκολότερα. Μεταφορικές εταιρείες με οχήματα, αεροπλάνα και πλοία σε κίνηση θα έχουν μέσω του cloud, πρόσβαση σε μια συνεχή ροή δεδομένων και θα λαμβάνουν ενημερώσεις για τη δραστηριότητά τους είτε αυτή γίνεται στο έδαφος, είτε γίνεται στον αέρα, είτε γίνεται στη θάλασσα. Η καθολική αυτή συνδεσιμότητα θα μας οδηγήσει από τους έξυπνους χώρους στις έξυπνες πόλεις κι από εκεί στις έξυπνες χώρες και εν τέλει στον έξυπνο κόσμο.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + one =