Ένα ιδιαίτερα κακό εργασιακό περιβάλλον φαίνεται πως έχει διαμορφωθεί μέσα στη Nokia Ελλάδος. Μπορεί βλέποντας το όνομα του «χρυσού» brand να ξεγελιέσαι, ωστόσο στο εσωτερικό της εταιρίας τα δεδομένα για τους εργαζομένους δεν είναι καθόλου «χρυσά». Πρόκειται για μια εταιρεία που πληρώνει χαμηλότερα από τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, ενώ αρνείται την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τώρα έρχονται και μαζικές απολύσεις- κάτι που ισχύει και για τα τμήματα τις Nokia σε άλλες χώρες.
«Πρόσφατα, η διοίκηση μας ανακοίνωσε ότι επίκεινται έως και 60 απολύσεις εργαζομένων με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2019, αλλά τελικά 20 από τους εργαζόμενους αυτούς μεταφέρθηκαν σε άλλα τμήματα. Ακόμα κι έτσι, θα πρόκειται για το το μεγαλύτερο κύμα απολύσεων που έχει γίνει στη ΝΟΚΙΑ Ελλάδος μέχρι σήμερα», δηλώνει στην «Εποχή» η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Άλκηστις Τσουλάκου.
Επισημαίνει ότι οι (40, πλέον) απολύσεις γίνονται με σκοπό το ακόμα μεγαλύτερο κέρδος για του μετόχους, την ίδια στιγμή που υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης από άλλα τμήματα της εταιρίας. Η κ. Τσουλάκου καταγγέλλει έλλειψη σεβασμού και κυνικότητα προς τους εργαζόμενους, κάποιοι/ες από αυτούς με πάρα πολλά χρόνια υπηρεσίας στη ΝΟΚΙΑ: «από τις δηλώσεις περί απορρόφησης των εργαζομένων αν βρεθούν θέσεις, κάτι που δεν διασφαλίζεται σε πολλές περιπτώσεις, μέχρι τις παροτρύνσεις σε μετανάστευση (!) προκειμένου να συνεχίσουν την ίδια εργασία σε άλλη χώρα, από τον εξαναγκασμό στην ψυχοφθόρα και υποτιμητική διαδικασία της αναζήτησης νέας θέσης εντός της εταιρίας, μέχρι και την ψυχολογική “παρότρυνση” σε παραίτηση, το κλίμα αποδεικνύει την αδιαλλαξία της διοίκησης».
Τονίζει ότι ακόμη και εργαζόμενοι που έχουν έρθει στην Αθήνα από τη Μανίλα των Φιλιππίνων πριν από μερικούς μήνες, πιέζονται να μεταφερθούν στη… Ρουμανία.
Η ίδια αδιαλλαξία, τονίζει η πρόεδρος του σωματείου, επικράτησε και κατά την προσπάθεια των εργαζόμενων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (που θα προέβλεπε ελάχιστα όρια μισθών και αποδοχών, επιδόματα φύλαξης τέκνων, κ.τ.λ.), η οποία έχει πέσει στο κενό.
Όπως προσθέτει η κ. Τσουλάκου, η διοίκηση της ΝΟΚΙΑ προσπάθησε πρόσφατα να λειάνει την εικόνα του μισθολογικού παγώματος και της έλλειψης οποιασδήποτε προοπτικής, δίνοντας αυξήσεις σε μερίδα των εργαζομένων που ως ποσοστά μπορεί να ακούγονται υψηλά, αλλά σε πραγματικά ποσά είναι τις περισσότερες φορές ελάχιστα.
Η πλειονότητα των νέων εργαζομένων αμείβεται με πολύ χαμηλούς μισθούς, ενώ οι παλαιότεροι βιώνουν την οικονομική στασιμότητα, «χωρίς να ξεγελά κανέναν και καμία η μεμονωμένη περίπτωση των “διορθωτικών” αυξήσεων στις αρχές του 2019».
Παράλληλα, σύμφωνα με την πρόεδρο του σωματείου, συνεχίζεται η εντατικοποίηση και οι «παροτρύνσεις» σε ακόμα μεγαλύτερη αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα μεταξύ των εργαζομένων.
Ήδη έγινε η πρώτη απεργία στα γραφεία της εταιρίας, ενώ έρχεται ακόμα μια στις 23/10.