αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑMyData: «Πονοκέφαλος» με τα ηλεκτρονικά βιβλία. Οι αγρότες ζητούν να εξαιρεθούν για το τρέχον έτος

MyData: «Πονοκέφαλος» με τα ηλεκτρονικά βιβλία. Οι αγρότες ζητούν να εξαιρεθούν για το τρέχον έτος

Μεγάλο «πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει η πρόθεση της Κυβέρνησης να εφαρμοσθούν ολοκληρωτικά τα ηλεκτρονικά βιβλία. Υπάρχουν ακόμα απορίες και ασάφειες, μικρές ή μεγάλες, και φαίνεται ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος για την ομαλή και ολοκληρωτική εφαρμογή τους.

Πολλές επιχειρήσεις είναι ανέτοιμες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κατάργηση των χειρόγραφων παραστατικών και η υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικά, στο MyData, των τιμολογίων, όσο κι αν απλουστεύεται με τις εφαρμογές των εταιρειών πληροφορικής που προμηθεύονται αυτό τον καιρό οι λογιστές, φαντάζει «βουνό» για κάποιους εμπόρους και άλλους μικροεπαγγελματίες.

Αλλά δεν είναι οι μόνοι. Είναι ενδεικτικό ότι οι αγρότες ζητούν την εξαίρεση τους από τα ηλεκτρονικά βιβλία και μάλιστα κατατέθηκε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα οι βουλευτές Απόστολος Αβδελάς, και Κωνσταντίνος Χήτας, έθεσαν θέμα αναστολής υποχρεωτικότητας στην τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων και τιμολογίων για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ολόκληρη η ερώτηση των δύο βουλευτών

ΘΕΜΑ: «Αναστολή υποχρεωτικότητας στην τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων και τιμολογίων ζητούν αγρότες και κτηνοτρόφοι»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από αγρότες, πληροφορηθήκαμε σχετικά με το αίτημα Αγροτικών Συλλόγων περί αναστολής της υποχρεωτικότητας τήρησης ηλεκτρονικών βιβλίων και τιμολογίων και σχεδιασμού μεταβατικής περιόδου, καθώς η εφαρμογή του έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες που πρέπει να αναδειχθούν. Στη νέα εποχή των ηλεκτρονικών βιβλίων καλούνται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να περάσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, καθώς υποχρεούνται να διαβιβάζουν στην πλατφόρμα “myData” τα παραστατικά εσόδων και εξόδων που εκδίδουν, προκειμένου η Πολιτεία να έχει γνώση των εμπορικών δραστηριοτήτων τους.

Στο αίτημά τους αναφέρουν ότι σαν επαγγελματικοί κλάδοι στηρίζουν εδώ και δεκαετίες την ελληνική οικονομία με το κύριο γνωστικό τους αντικείμενο που είναι η «παραγωγή» προϊόντων. Τώρα όμως καλούνται να διεκπεραιώνουν μια πολύ σημαντική διαδικασία, την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων, έχοντας παντελή έλλειψη γνώσεων και ειδίκευσης σε όλα τα επίπεδα (τεχνικά, θεσμικά και φορολογικά), ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν τον φόβο για επιβολή προστίμων από λάθη και παραλείψεις λόγω άγνοιας. Αν στα παραπάνω συνεπικουρήσουμε και το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εμπλεκομένων στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα είναι αρκετά υψηλός, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ένα αντίστοιχο υψηλό ποσοστό εξ’ αυτών έχει ελλιπή ή και μηδενική εμπειρία στη χρήση συστημάτων τεχνολογίας και λογισμικού περιβάλλοντος.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να ανασταλεί η υποχρέωση τήρησης ηλεκτρονικών βιβλίων από την ημερομηνία εφαρμογής της, ενώ το τρέχον έτος να χαρακτηριστεί ως προαιρετικό για τη λειτουργία τους, το επόμενο έτος να χαρακτηριστεί ως πιλοτικό με χορήγηση ισχυρών κινήτρων για όσους ενταχθούν σε αυτό, και για τους υπόλοιπους να χαρακτηριστεί σαν μεταβατική περίοδος κατά την οποία η ΑΑΔΕ να προβεί σε εκστρατεία ενημέρωσης για την επαρκή ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + 20 =