αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑmyDATA: Οι ελεγκτές έχουν στο στόχαστρο 150.000 «εξαφανισμένες» επιχειρήσεις

myDATA: Οι ελεγκτές έχουν στο στόχαστρο 150.000 «εξαφανισμένες» επιχειρήσεις

Χιλιάδες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να μη διαβιβάζουν τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myDATA, έχουν εντοπίσει οι ελεγκτικές υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης, παρά το γεγονός ότι έχει εκπνεύσει η προθεσμία για τη συμμόρφωσή τους. Σύμφωνα με στέλεχος της ΑΑΔΕ, υπάρχουν και επιχειρήσεις που δικαιολογημένα δεν αποστέλλουν στοιχεία, οι οποίες θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Καθημερινή, περίπου 150.000 επιχειρήσεις εξακολουθούν να μη διαβιβάζουν τα δεδομένα λιανικών πωλήσεων. Ωστόσο, αρκετές από αυτές είναι εποχικές, δηλαδή δεν λειτουργούν όλο τον χρόνο, άλλες έχουν έδρα σε νησιωτικές περιοχές και είναι κλειστές, ενώ κάποιες μικρές κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις είχαν ξεχάσει ότι διαθέτουν ταμειακή μηχανή, την οποία έχουν δηλώσει στην εφορία και δεν έχουν χρησιμοποιήσει καθώς η επιχείρησή τους είναι σε αδράνεια. Ουσιαστικά, η φορολογική διοίκηση καλείται να ξεχωρίσει τις επιχειρήσεις που δικαιολογημένα δεν διαβιβάζουν στοιχεία στην εφορία από αυτές που δεν συμμορφώνονται με τη φορολογική νομοθεσία. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται τις προσεχείς ημέρες και εντός της εβδομάδας θα αποσταλούν ηλεκτρονικά μηνύματα σε αυτές που συνεχίζουν να αντιδρούν στην αποστολή των αποδείξεων.

Με βάση τον σχεδιασμό, όσες επιχειρήσεις είναι υπόχρεες σε χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού και δεν έχουν διαβιβάσει στην ΑΑΔΕ στοιχεία λιανικής από τις 31.10.2022 έως τις 30.11.2022 θα λάβουν μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ειδοποίηση για μη διαβίβαση, η οποία αναρτάται στην εφαρμογή e-Κοινοποιήσεις της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr). Στην ειδοποίηση αναγράφεται αναλυτικά κάθε μηχανισμός από τον οποίο δεν έχουν διαβιβαστεί στοιχεία λιανικής στην ΑΑΔΕ.

Με την ειδοποίηση αυτή οι υπόχρεοι καλούνται να συμμορφωθούν με την υποχρέωση διαβίβασης, εντός προθεσμίας 10 ημερών από την ημέρα της αποστολής της. Σε περίπτωση εμπρόθεσμης συμμόρφωσης με τη σχετική υποχρέωση, δεν επιβάλλονται κυρώσεις για μη διαβίβαση στοιχείων λιανικής από 31.10.2022 μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας αυτής. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης συμμόρφωσης, επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις μόνο για το διάστημα μετά την εκπνοή της προθεσμίας αυτής και μέχρι την ημερομηνία συμμόρφωσης.

Με βάση τα ανωτέρω, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να συμμορφωθούν εντός 10 ημερών. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με στέλεχος της φορολογικής διοίκησης, θα επιβληθούν τα πρόστιμα χωρίς καμία άλλη παράταση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − 11 =