αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΠως θα φτάσεις στην δική σου επιτυχία: Το συζητήσαμε με μία Life & Business Coach

Πως θα φτάσεις στην δική σου επιτυχία: Το συζητήσαμε με μία Life & Business Coach

Είναι ένα φαινόμενο που το βλέπουμε να ξεκινά από το σχολείο: Κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να φτάσουν στο 100% των δυνατοτήτων τους, ενώ κάποιοι άλλοι μένουν πίσω. Αλλά γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Και τι γίνεται όταν κάποιος μεγαλώσει, σπουδάσει, ξεκινήσει να δουλεύει, αλλά διαπιστώσει ότι η διαδρομή που έχει επιλέξει δεν του αρέσει; Υπάρχει επιστροφή; Πως μπορείς, τελικά, να φτάσεις στην δική σου επιτυχία. Τα ερωτήματα είναι πολλά. Το It’s Possible συνάντησε την Life & Business Coach, Μαρία Μισύρη, στο γραφείο της στην Νέα Σμύρνη, με στόχο να βρει μερικές απαντήσεις.

Πως αποφασίσατε να γίνετε Coach;

Αποφάσισα να γίνω coach, σε μια περίοδο της ζωής μου κατά την οποία αυτό που έκανα δεν με έφτανε στο 100% των δικών μου δυνατοτήτων. Ήμουν δασκάλα. Και είμαι ακόμα- δεν μπορώ να πω ότι θα αφήσω τελείως αυτό το κομμάτι. Θέλω να συνεχίσω να έχω επαφή με τα παιδιά, ειδικά στο κομμάτι της διδασκαλίας Αγγλικών.

Μέσα από αυτή τη δουλεία, συνειδητοποίησα ότι θέλω να μάθω πως ο άνθρωπος φτάνει στο 100% των δυνατοτήτων του και για ποιους λόγους κάποιοι άνθρωποι μένουν πίσω. Κάποιοι μένουν πίσω ακόμα και από την παιδική ηλικία. Κάποιοι θεωρούν ότι «δεν είναι αρκετά καλοί». Ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Το έβλεπα αυτό σε αρκετά παιδιά.

Αποφάσισα ότι πρέπει να ανέβει η αυτοεκτίμηση που έχουν αυτά τα παιδιά- κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τους μεγάλους ανθρώπους. Ψάχνοντας λοιπόν για το πως μπορώ να βοηθήσω σε αυτό, μπήκαν στον δρόμο του Coaching.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω, είναι τι γίνεται και στο επόμενο level. Τι γίνεται δηλαδή αν κάποιος έχει προχωρήσει στην ζωή του, και διαπιστώσει ότι αυτό που έχει σπουδάσει ή αυτό με το οποίο ασχολείται επαγγελματικά, δεν του αρέσει. Υπάρχει επιστροφή ή όχι; Και το πρέπει να κάνει κάποιος;

Πάντα υπάρχει επιστροφή. Μόλις συνειδητοποιήσεις ότι βρίσκεσαι σε λάθος μέρος, και καταλάβεις ότι μπορείς να αλλάξεις, τότε ξεδιπλώνονται μπροστά σου οι επιλογές που έχεις.

Το ότι έχεις περάσει κάποια χρόνια διαβάζοντας ή δουλεύοντας, σε έχουν φτάσει κάπου. Έχεις πάρει κάποιες γνώσεις και εμπειρίες. Αυτές μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις. Άσχετα αν δεν θες να τις χρησιμοποιήσεις εκεί που βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή. Όταν θα έχεις την «αναλαμπή», μετά θα μπορέσεις να δεις μπροστά σου τις επιλογές που έχεις.

Εδώ θα πει κάποιος: Καλά όλα αυτά, αλλά όταν θα έχω την «αναλαμπή» για την οποία μιλάτε, πρακτικά τι μπορώ να κάνω; Να σπουδάσω κάτι άλλο, να πάω σε άλλη χώρα, να κοιτάξω τα χόμπι μου μήπως μπορεί κάποιο να μου φέρει ένα εισόδημα; Κάτι άλλο;

Είναι σωστό το ερώτημα σας και μέσα από το Coaching μπορεί δοθεί η απάντηση σε κάποιον. Την απάντηση δεν θα στην δώσει ο Coach, αλλά βρίσκεται μέσα σου. Εσύ ξέρεις τι θέλεις να κάνεις. Απλά για να το βρεις πρέπει να περάσεις μέσα από κάποια στάδια. Όπως η αυτοεπίγνωση. Να βρεις τι πραγματικά σου αρέσει. Να βρεις τις αξίες σου. Να βρεις τον «μεγάλο σκοπό» σου. Από εκεί και πέρα θα μπορέσεις να δεις τις επιλογές που έχεις μπροστά σου, π.χ. για μια επαγγελματική αλλαγή.

Με απλά λόγια τι κάνει ένας Coach;

Ο Coach με τον «μαθητευόμενο» του, δημιουργεί μια σχέση η οποία έχει ως σκοπό να πάει προς την εκπλήρωση του οράματος του. Και του μεγάλου στόχου που μπορεί να έχει ο κάθε άνθρωπος. Αυτό γίνεται μέσα από μια διαδικασία ερωτημάτων. Συνήθως ο Coach ρωτάει πράγματα για να μπορέσεις εσύ να εξωτερικέψεις κάποιες σκέψεις. Σε βοηθά ουσιαστικά να κάνεις μια εσωτερική αναζήτηση.

Επίσης ο Coach σε βοηθά να καταλάβεις αν ο στόχος που έχεις βάλει εξ αρχής, είναι ο πραγματικός σου στόχος. Διότι πολλές φορές έχουμε στόχους σαν άνθρωποι αλλά δεν είναι δικοί μας.

Εγώ σταμάτησα την παλιά μου δουλειά όταν έκανα την κόρη μου. Ήταν μια αφορμή, για να κάνω μια «παύση». Πέρα από το ότι δεν ήθελα το παιδί να μεγαλώσει με άλλους ανθρώπους- τουλάχιστον μέχρι τα 3 έτη του. Φυσικά σε όλο αυτό μπορούσε να με στηρίξει οικονομικά και ο σύζυγος μου, για να σταματήσω για λίγο την δουλειά.

Εκεί η καθημερινότητα μου άλλαξε. Μπορεί να ασχολούμουν με το παιδί μου, αλλά παράλληλα μου έμενε χρόνος. Έτσι αποφάσισα να κάνω το βήμα και να δω αναλυτικά το κομμάτι του Coaching, και να είμαι παράλληλα ενεργή στα social media για να το προωθήσω όλο αυτό. Θα πρέπει να σας πω μάλιστα, ότι αν με ρώταγε κάποιος π.χ. πριν 3 μήνες για το αν είμαι έτοιμη να ανεβάσω ένα βίντεο στο YouTube, θα έλεγα όχι. Τώρα το κάνω με μεγάλη ευκολία. Όλα τα πράγματα στην ζωή μας είναι μια απόφαση. Έτσι και εγώ όταν το πήρα απόφαση, το ξεκίνησα την άλλη ημέρα το πρωί.

Αυτό που έχω δει προσωπικά, είναι ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν καλές ιδέες, αλλά λίγοι είναι αυτοί που τις κάνουν πράξη. Τι πιστεύετε ότι μας κρατά πίσω;

Υπάρχει ο φόβος της αποτυχίας. Μέχρι να κάνουμε το πρώτο βήμα, έχουμε ήδη σκεφτεί ότι όλα μπορούν να πάνε στραβά. Αυτό μας κρατά πίσω. Και συνήθως προέρχεται από διάφορα βιώματα που έχουμε.

Σαν άνθρωποι έχουμε κάποια «περιοριστικά πιστεύω». Δηλαδή στο μυαλό μας έχουμε αποφασίσει τι μπορούμε να κάνουμε και τι όχι. Αυτός ο μηχανισμός μας βάζει περιορισμούς. Και φτάνουμε πάντα πριν το πρώτο βήμα. Αλλά ποτέ δεν κάνουμε το βήμα.

Επίσης, ένα σημαντικό κομμάτι στον δρόμο προς την επιτυχία, είναι να αποτύχεις πολλές φορές. Δεν μπορείς απλά να μένεις στην θεωρία, και να σκέφτεσαι ότι θα κάνεις κάτι και θα πετύχεις με την πρώτη. Πρέπει να δράσεις. Και αν αποτύχεις, να προσπαθήσεις ξανά και ξανά.

Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που βλέπουμε να καταγράφουν τα λαμπερά success stories, έχουν αποτύχει αρκετές φορές, πριν φτάσουν στην επιτυχία.

Στην Ελλάδα δεν είναι όμως και λίγο «στοχοποιημένη» η αποτυχία; Ίσως αυτό να παίζει τον ρόλο του.

Σωστό είναι αυτό. Και ξεκινά από πολύ νωρίς σε έναν άνθρωπο. Από τα σχολικά χρόνια. Εκεί η επιτυχία ορίζεται με συγκεκριμένα κριτήρια, και αν ένα παιδί δεν φέρει καλούς βαθμούς, οι γονείς του μπορεί να το βάλουν τιμωρία ή να του φωνάξουν. Αυτό σε κάνει να εμπεδώσεις στο μυαλό σου, ότι η αποτυχία είναι κακό πράγμα. Τέτοια συμπεράσματα που βγάζουμε ως παιδιά, είναι πολύ πιθανό να μας ακολουθήσουν και στην συνέχεια της ζωής μας.

Μπορείτε να μας δώσετε 1 tip για να διαχειριζόμαστε καλύτερα τον χρόνο μας;

Είναι σημαντικό να βρεις τις προτεραιότητες σου. Μέσα στην καθημερινότητα μας, σπαταλάμε πολύ χρόνο σε πράγματα που δεν αποτελούν προτεραιότητα για εμάς. Μπορεί να τα κάνουμε απλά από συνήθεια, αλλά μας τρώνε χρόνο.

Κάποια στιγμή πρέπει να κάνεις έναν διαχωρισμό. Κάποια πράγματα θα μείνουν πίσω. Δεν γίνεται με ένα μαγικό τρόπο να τα κάνεις όλα μέσα στην ημέρα και να τα κάνεις τέλεια. Πρέπει όμως να βρεις, τα πράγματα εκείνα που θες να είναι τέλεια, στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Θα βγάλεις μπροστά τις προτεραιότητες σου, και αυτές θα έχουν βασικό ρόλο στο πρόγραμμα που θα φτιάξεις.

Τι πρέπει να εξετάσει κάποιος, για να επιλέξει έναν Coach;

Νομίζω ότι είναι σημαντική η χημεία. Την νιώθεις την χημεία όταν συναντήσεις έναν Coach και περάσεις λίγο χρόνο μαζί του. Αν δεις έναν Coach να σου μιλάει, και αυτά που λέει σου κάνουν «κλικ», τότε πιθανότατα μπορείτε να πορευτείτε μαζί. Πρέπει να υπάρχει μια καλή επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Και νομίζω ότι οι περισσότεροι Coaches σου δίνουν την δυνατότητα να κάνεις μαζί τους μια πρώτη συνάντηση δωρεάν, έτσι ώστε να διαπιστώσεις αν υπάρχει αυτή η επικοινωνία ή όχι.

Ποια είναι η Νο1 συμβουλή που θα δίνατε σε έναν νέο που θα σας έλεγε ότι θα ξεκινήσει το δικό του business project στην Ελλάδα;

Θα του έλεγα να γράψει σε ένα χαρτί την ιδέα του, και να φανταστεί το πως θα είναι η ζωή του όταν πετύχει αυτό που θέλει. Για να μπορέσει να έχει μια εικόνα των υποχρεώσεων και της καθημερινότητας του. Και στην συνέχεια να δει αν όλο αυτό συνδέεται με τις αξίες του. Στα κομμάτια που η ιδέα του δεν συνδέεται με τις αξίες του, να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές.

Η διαδρομή είναι αυτή που μετράει. Πρέπει να απολαμβάνεις το τώρα. Δεν αρκεί απλά να έχεις έναν τελικό στόχο και να πορεύεσαι ως εκεί αγκομαχώντας. Όπως όταν διαβάζεις ένα βιβλίο: Θες να φτάσεις στο τέλος, αλλά ταυτόχρονα… δεν θες κιόλας, γιατί σου αρέσει πάρα πολύ. Αυτό πρέπει να συμβεί, για να είσαι καλά κάθε ημέρα της ζωής σου. Βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να λένε ότι θα είναι καλά όταν φτάσουν στον στόχο τους, όταν θα αποκτήσουν λεφτά, όταν θα έχουν χρόνο, όταν θα έρθει το Σαββατοκύριακο, όταν θα έρθουν τα Χριστούγεννα. Γιατί η καθημερινότητα που έχουν φτιάξει, δεν είναι αυτή που θα ήθελαν. Τελικά, αυτό που μετρά, είναι να ξυπνάς το πρωί και να είσαι χαρούμενος.

Είναι πιθανό φυσικά να σου τύχουν δυσκολίες, αλλά το θέμα είναι το πως αντιλαμβάνεσαι τις δυσκολίες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 − two =