αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΝέα καταγγελία για τα Lidl για απόλυση εγκύου- Αλλά και για… στημένους ελέγχους του ΣΕΠΕ (ΦΩΤΟ)

Νέα καταγγελία για τα Lidl για απόλυση εγκύου- Αλλά και για… στημένους ελέγχους του ΣΕΠΕ (ΦΩΤΟ)

Μία νέα καταγγελία για τα Lidl κάνει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε, «η εν λόγω εταιρεία φέρεται να έχει απολύσει καταχρηστικά έγκυο εργαζομένη της, που ήταν σε καθεστώς προστασίας της μητρότητας μετά τον τοκετό του πρώτου (νεκρού) βρέφους της και ούσα έγκυος στο δεύτερο κυοφορούμενο. Η εταιρεία διέδωσε στην τοπική κοινωνία ότι η επίκληση της εγκυμοσύνης της εργαζομένης ήταν ψευδής, με σκοπό την προστασία της από την εργατική νομοθεσία! Η υπάλληλος εξαναγκάστηκε στην υπογραφή εντύπου παραίτησης από κάθε δικαίωμα δικαστικής προσβολής και προβολής του θέματός της. Το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια του Συνηγόρου του Πολίτη και του ΣΕΠΕ Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται: «Περαιτέρω ο καλύτερος εργοδότης της χώρας ακολουθεί την πάγια, άγραφη τακτική της μη χορήγησης συστατικής επιστολής στους απολυμένους εργαζόμενούς τους, παρά μόνον αν παραιτηθούν από το δικαίωμα δικαστικής προσβολής της ακυρότητας απόλυσής τους ή αν παρέλθει άπρακτη η δικαστική προθεσμία προσβολή του άκυρου της απόλυσής τους. Χορηγεί λοιπόν ο καλύτερος εργοδότης στη χώρα συστατική επιστολή μόνο σε όσους εργαζομένους δεν κινδυνεύει δικαστικά, διαφορετικά απειλεί ευθέως το επαγγελματικό τους μέλλον με τη μη χορήγηση ή ακόμη χειρότερα με τη χορήγηση αρνητικών συστάσεων σε περίπτωση που ασκήσουν δικαστικά τα δικαιώματα που τους χορηγεί η εργατική νομοθεσία».

«Και σαν να μην έφταναν αυτά, η εν λόγω πολυεθνική αντί να συμμορφωθεί προς τις διατάξεις του νόμου περί βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, μετά από σωρεία καταγγελιών σε βάρος της, αποφάσισε να προχωρήσει μονομερώς στη δημιουργία πολιτικής για τη βία και παρενόχληση στο χώρο εργασίας, μονομερώς χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες όπως ο ορίζει ο νόμος. Όταν αυτή η παράνομη τακτική καταγγέλθηκε στα ΣΕΠΕ της χώρας και την Αρχή Διαφάνειας, η εταιρεία ενημέρωσε με εσωτερική διαρροή τους υπεύθυνους καταστημάτων της για τους ”αιφνίδιους” κατά τ άλλα ελέγχους που ανέμεναν από τις κρατικές αρχές και τον τρόπο αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ελέγχων αυτών» τονίζεται επίσης.

Μάλιστα ο Σύλλογος παραθέτει φωτογραφία από «το προειδοποιητικό email – διαρροή της LIDL προς τους υπευθύνους καταστημάτων, για τους ”αιφνίδιους” κατά τ άλλα ελέγχους που ανέμεναν από τις κρατικές αρχές και τον τρόπο αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ελέγχων αυτών, αμέσως μετά την καταγγελία στα ΣΕΠΕ της χώρας και την Αρχή Διαφάνειας για την παράνομη τακτική. Το email αυτό της εταιρείας γεννά πλείστα ερωτήματα για τον ρόλο των ελεγκτικών αρχών, γεγονός που μας θλίβει βαθύτατα».

UPDATE

Η απάντηση των Lidl στις σημερινές καταγγελίες του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten − eight =