αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑJames Webb: Αύριο η εκτόξευση του ισχυρότερου τηλεσκοπίου που έφτιαξε ο άνθρωπος- Που θα το δεις live

James Webb: Αύριο η εκτόξευση του ισχυρότερου τηλεσκοπίου που έφτιαξε ο άνθρωπος- Που θα το δεις live

Μετά από αρκετές αναβολές, η μεγάλη στιγμή έφτασε. Την ημέρα των Χριστουγέννων το James Webb θα εκτοξευτεί προς το διάστημα. Πρόκειται για το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο που έχει φτιάξει ο άνθρωπος.

Η εκτόξευση θα γίνει από την ευρωπαϊκή διαστημική βάση, στο Κούρου της Γαλλικής Γουιάνας.

Όπως εξηγεί ο Κλάους Ποντοπίνταν από το Ινστιτούτο Επιστήμης Διαστημικού Τηλεσκοπίου, «το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Τζέιμς Ουέμπ είναι το επόμενο τηλεσκόπιο-ναυαρχίδα της NASA. Είναι μια συνεργασία μεταξύ της NASA και των Διαστημικών Οργανισμών της Ευρώπης και του Καναδά. Θα ασχοληθεί με ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών θεμάτων, αλλά πρώτα απ’ όλα θα ανιχνεύσει τους πρώτους γαλαξίες του σύμπαντος και θα χαρακτηρίσει την ατμόσφαιρα των εξωπλανητών σε τροχιά άλλων αστέρων».

Το τηλεσκόπιο πήρε το όνομά του από τον ιστορικό ηγέτη της NASA τη δεκαετία του ’60. Ζυγίζει επτά τόνους, είναι 100 φορές πιο ισχυρό από το Χαμπλ και η κατασκευή του κόστισε 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με όπλο τα πανίσχυρά κάτοπτρά του, θέλει να δει όσα το 31 ετών Χαμπλ δεν μπορεί. Θα προσπαθήσει να κάνει μια βουτιά στο παρελθόν, κοιτάζοντας 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω, δηλαδή 100 εκατομμύρια χρόνια μετά το Μπιγκ Μπανγκ, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν ομοιότητες που οι πρώιμοι γαλαξίες μπορεί να είχαν με τον σύγχρονο Milky Way.

Η εκτόξευση του JWST έχει προγραμματιστεί για τις 25 Δεκεμβρίου στις 13:00 ώρα Ελλάδος και μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά στο παρακάτω streaming.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + one =