αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑJack Ma: Δεν ξέρω τίποτα από μάρκετινγκ και τεχνολογία. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας μου

Jack Ma: Δεν ξέρω τίποτα από μάρκετινγκ και τεχνολογία. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας μου

Ο Jack Ma ξεκίνησε από ένα φτωχό χωριό της Κίνας, ήρθε αντιμέτωπος με πολλά εμπόδια και απορρίψεις, αλλά τελικά κατάφερε να δημιουργήσει τον γίγαντα Alibaba, και να γίνει δισεκατομμυριούχος.

Τελικά, τι πρέπει να κάνει κάποιος για να φτάσει σε μια τέτοια «εκτόξευση»; Ο γνωστός επιχειρηματίας έδωσε μερικές… απρόσμενες συμβουλές, σε event που βρέθηκε το περασμένο έτος. «Δεν ξέρω τίποτα για την τεχνολογία, δεν ξέρω τίποτα για το μάρκετινγκ, δεν ξέρω τίποτα για [τα νομικά] πράγματα» είπε. Και τότε τι τον έκανε επιτυχημένο; «Ξέρω μόνο για τους ανθρώπους», είπε με μια φράση.

«Κάνε τον πελάτη σου ευτυχισμένο. Πάρε την ομάδα σου. Κάνε την ομάδα σου ευτυχισμένη. Και θα είσαι ευτυχισμένος». Αυτά πρέπει να κάνει ένας ιδρυτής, σύμφωνα με τον Jack Ma.

Ο ίδιος έχει πει πως όταν ξεκίναγε την Alibaba πριν από πολλά χρόνια, δεν ήξερε τι είναι το ίντερνετ. Δεν ήξερε καν να χειρίζεται έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. «Δεν ήθελα καν να τον αγγίξω, διότι ο υπολογιστής ήταν τόσο ακριβός στην Κίνα, που αν τον χάλαγα δεν θα μπορούσα να πληρώσω», λέει ο Mr Alibaba.

O ίδιος ήταν δάσκαλος πριν γίνει επιχειρηματίας. Εκεί έμαθε και την σημασία της επαφής με τους ανθρώπους. «Ως δάσκαλος, θέλετε τους μαθητές καλύτερους από εσάς. Το καλύτερο προϊόν σας είναι οι μαθητές σας» λέει. Αυτή η ικανότητα βοήθησε τον Μα να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει τους υπαλλήλους του, και αυτό οδήγησε σε τεράστια επιτυχία για την εταιρεία του.

«Πρέπει να τους ακούσεις… Πρέπει να κάνεις όλα τα πράγματα που μπορείς για να τους ενδυναμώσεις, να τους κάνεις να επιτύχουν. Εστίασε στην ομαδική εργασία, και μετά μπορείς να συνεργαστείς. Έτσι κάνουμε», λέει ο Jack Ma.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − nine =