αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑIKEA: Έρχεται νέο κατάστημα στον Πειραιά και επενδύσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο

IKEA: Έρχεται νέο κατάστημα στον Πειραιά και επενδύσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Με νέες, στοχευμένες, επενδυτικές κινήσεις, ανάπτυξη του καναλιού ηλεκτρονικών πωλήσεων (e-commerce) για το σύνολο των εμπορικών δραστηριοτήτων (ΙΚΕΑ, Intersport κ.α.), ενίσχυση της ρευστότητας και ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του λειτουργικού κόστους “απαντά” η Fourlis Group στα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η πανδημική κρίση στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες αγορές όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος.

Στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με αναλυτές για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου 2020, η διοίκηση της Fourlis Group κατέστησε σαφές πως η εφετινή χρονιά είναι ξεκάθαρα “ειδικών συνθηκών”. Με βάση το κύριο σενάριο που έχει επεξεργαστεί, φυσιλογικά θα καταγραφεί μείωση πωλήσεων έναντι του 2019, ενώ είναι πιθανόν να αυξηθεί ελαφρά ο δανεισμός κατά περίπου 20 εκατ.ευρώ. Οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες που πρόκειται να υλοποιήσει μέρι το τέλος του έτους έχουν ως στόχο να αναχαιτιστούν οι επιπτώσεις της ύφεσης που θα προκαλέσει η πανδημική κρίση, με το CAPEX για το 2020 να εκτιμάται στα επίπεδα των 18 εκατ.ευρώ.

Σημειωτέον πως η διοίκηση είχε προαναγγείλει προ διμήνου στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, λίγες ημέρες μετά το lockdown, ότι το επενδυτικό πλάνο δεν θα ματαιώνονταν, καθώς εκτιμούσε πως ο Όμιλος έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το μέλλον, απλώς σε ορισμένες περιπτώσεις θα ματαιώνοντας το άνοιγμα κάποιων καταστημάτων.

“Παραμένουμε αισιόδοξοι και προσδοκούμε σε ένα πολύ καλύτερο 2021”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Πεταλάς, CEO του Ομίλου. Όπως σημειώθηκε στη τηλεδιάσκεψη, η Fourlis Group (ΙΚΕΑ, Intersport, Athlete’s Foot) που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους retailers της εγχώριας αγοράς, κατέγραψε κατά την περίοδο του lockdown ιδιαίτερα αυξημένες επιλόσεις στο σκέλος των ηλεκτρονικών πωλήσεων, τόσο για τα ΙΚΕΑ, όσο και για τα Intersport. Η διοίκηση έκανε λόγο για ποππαπλάσιες ηλεκτρονικές πωλήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι στις δραστηριότητές του (7,2 φορές τον Απρίλιο για τα αθλητικά είδη και 3 φορές για τα ΙΚΕΑ τον ίδιο μήνα σε σχέση με τον περυσινό), με την αύξηση να διατηρείται , σε χαμηλότερα όμως επίπεδα, μετά και το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων IKEA και Intersport.

Ο Όμιλος σχεδιάζει να να αναπτύξει πλήρως το κανάλι των ηλεκτρονικών πωλήσεων σε όλες τις χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία Ρουμανία) που δραστηριοποιείται για το σύνολο των κλάδων δραστηριοποιησής του. Ήδη ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Athlete’s Foot σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία και έπεται η αντίστοιχη σε Intersport για Ρουμανία, Βουλγαρία. Προς την κατεύθυνση αυτή και για να υποστηρίξει τις ανάγκες του e-commerce, θα προχωρήσει στην επέκταση κατά 3.000 τ.μ. του κέντρου διανομής, επένδυση που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του προσεχούς Ιουλίου.

Παράλληλα, σχεδιάζει τον προσεχή Σεπτέμβριο να λειτουργήσει το πρώτο μεσαίου μεγέθους κατάστημα ΙΚΕΑ, 8.000 τ.μ. περίπου, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, κίνηση που ο κ. Πεταλάς χαρακτήρισε ως “πολλά υποσχόμενη εμπειρία”. Επιπλέον, τον προσεχή Οκτώβριο δρομολογείται η λειτουργία ενός καταστήματος ΙΚΕΑ 2.000 τ.μ. στο κέντρο του Πειραιά. Σημειώνεται ότι προ διετίας περίπου η εταιρεία είχε λειτουργήσει ένα ΙΚΕΑ Pop-up store στον Πειραιά με θετικές επιδόσεις. Σήμερα όλα τα φυσικά καταστήματα ΙΚΕΑ (πέντε στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο και ένα στη Σόφια) βρίσκονται σε λτιουργία, και όλα τα σημεία παραγγελιοληψίας (Pick-up-Point), εκτός από αυτό τη Λεμεσσό.

Σε ό,τι αφορά στα Intersport, αναμένεται στο επόμενο διάστημα το άνοιγμα τριών καταστημάτων στη Ρουμανία. Σημειώνεται πως σήμερα 76 καταστήματα της αλυσίδας, από 136 συνολικά, βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ 60 παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας, κυρίως σε Τουρκία, Ρουμανία και Κύπρο. Τα περισσότερα από αυτά θα επαναλειτουργήσουν τον προσεχή Ιούνιο, εκτίμησε η διοίκηση. Ήδη πάντως η αύξηση (25%) πωλήσων που καταγράφεται μετά την άρση του lockdown είναι ενθαρρυντική.

Στο “μέτωπο” του περιορισμού των δαπανών, η διοίκηση του Ομίλου ανέφερε πως κατά τη διάρκεια του lockdown ήλθε σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνει προκειμένου να υπάρξουν ειδικές συμφωνίες, όπως και με τους κύριους προμηθευτές της. Πρόθεσή είναι στο επόμενο διάστημα να υπάρξουν προσπάθειες αναδιαπραγμάτευσης μισθωμάτων, ανέφεραν οι επικεφαλής της εταιρείας. Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, η εταιρεία αξιοποίησε πρόσθετες γραμμές χρηματοδότησης και στο τέλος Απριλίου διέθετε ρευστότητα της τάξης των 83 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση ανέφερε πως η διανομή μερίσματος έχει επαναξιολογηθεί. 

Ως γενικότερη πρόβλεψη για το 2020, ο κ. Πεταλάς εκτίμησε πως οι καταναλωτικές συμπεριφορές έχουν πλέον μεταβληθεί και προέβλεψε μετατόπιση καταναλωτικών δαπανών από τα ταξίδια και τη ψυχαγωγία, σε είδη σπιτιού και αθλητικά είδη. Εκτίμησε, δε, πως η Fourlis θα μπορέσει να αυξήσει τα μερίδιά της τόσο στη λιανική αθλητικών ειδών Intersport, Athlete’s Foot), όσο και στη λιανική οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ), καθώς ανταγωνιστές της θα αντιμετωπίσουν νέες δυσκολίες λόγω των συνθηκών. Τέλος, για την εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα του Ομίλου, την Trade Estates ΑΕΕΑΠ, παρότι υπήρξε καθυστέρηση λόγω COVID-29, δρομολογείται η έναρξη λειτουργίας της.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − 7 =