αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑHarvard Business Review: Τι να κάνεις αν το αφεντικό σου βάζει ανέφικτους στόχους

Harvard Business Review: Τι να κάνεις αν το αφεντικό σου βάζει ανέφικτους στόχους

Όλοι έχουμε βρεθεί σε κάποιο τέτοιο επαγγελματικό περιβάλλον: Εκεί όπου ο εργοδότης ή ο μάνατζερ βάζει συνεχώς ανέφικτους στόχους. Και αν δεν τους πετύχεις, είναι πάντα έτοιμος για επίπληξη.

Το να στοχεύει κάποιος ψηλά είναι καλό, αλλά τι κάνεις όταν το αφεντικό σου περιμένει το… φαινομενικά αδύνατο; Δείτε πώς μπορείτε να πλοηγηθείτε σε αυτήν την κατάσταση. Εδώ είναι μερικές συμβουλές που παραθέτει το Harvard Business Review.

Κατανοήστε το ευρύτερο πλαίσιο για τον στόχο

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το αφεντικό σας μπορεί να σας δώσει έναν μη ρεαλιστικό στόχο. Μπορεί να έχουν υπερβολικές φιλοδοξίες και να συμφωνούν με τη δημοφιλή έννοια των «μεγάλων, τολμηρών στόχων». Εναλλακτικά, το αφεντικό σας μπορεί να έχει απομακρυνθεί από τις καθημερινές λειτουργίες άρα να μην αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες επίτευξης του στόχου. Ή μπορεί να αναγνωρίζει ότι ο στόχος δεν είναι ρεαλιστικός, αλλά αντιμετωπίζει πίεση από υψηλότερα επίπεδα ιεραρχίας ή σημαντικούς πελάτες.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το αφεντικό σας έθεσε τον Χ στόχο είναι απαραίτητη για τον καθορισμό της καλύτερης πορείας σας προς τα εμπρός. Ρωτώντας, «Μπορείτε να μου εξηγήσετε τη διαδικασία σκέψης πίσω από τον καθορισμό αυτού του στόχου;» θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις υποκείμενες υποθέσεις ή δεδομένα που οδήγησαν στον στόχο και να αξιολογήσετε τη σκοπιμότητά του.

Φανταστείτε πιθανές λύσεις

Οι φαινομενικά ανυπέρβλητοι στόχοι μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα αδικίας και θυμού, συντριβής και άγχους. Σε τελική ανάλυση, μπορεί να ανησυχείτε ότι η αποτυχία επίτευξης του στόχου θα επηρεάσει τη φήμη, τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας ή την αμοιβή σας. Αν και αυτά τα συναισθήματα είναι φυσικά, μπορούν να εμποδίσουν την ικανότητά σας να σκέφτεστε καθαρά και δημιουργικά.

Αλλάξτε τη σκέψη σας από το «τι» στο «πώς» για να ασχοληθείτε με τις δεξιότητές σας στην επίλυση προβλημάτων και να εντοπίσετε πιθανές λύσεις. Φανταστείτε ότι μεταφέρεστε έξι μήνες ή ένα χρόνο από τώρα και έχετε πετύχει τον στόχο. Αναρωτηθείτε: «Τι έκανα για να το κάνω αυτό δυνατό;». Μπορείτε επίσης να αντιστρέψετε το brainstorming και να σκεφτείτε όλους τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να αποτύχετε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να επισημάνετε τα εμπόδια και να βρείτε λύσεις για να τα ξεπεράσετε. Η διάσπαση του στόχου σε πιο διαχειρίσιμα tasks ή ορόσημα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να δείτε πώς θα μπορούσαν να ενωθούν τα κομμάτια του παζλ.

Τέλος, αναζητήστε διαφορετικές οπτικές γωνίες. Μερικές φορές, είμαστε πολύ κοντά σε ένα πρόβλημα για να δούμε όλες τις γωνίες. Συμβουλευτείτε την ομάδα, τους συναδέλφους ή τους μέντορες σας. Oι γνώσεις τους μπορεί να πυροδοτήσουν μια δημιουργική λύση που δεν είχατε σκεφτεί.

Προσδιορίστε και τεκμηριώστε τις προκλήσεις

Τώρα που καταλαβαίνετε από πού προήλθε ο στόχος και έχετε εξετάσει πιθανές λύσεις, ήρθε η ώρα να συγκεντρώσετε μερικά ψυχρά, σκληρά στοιχεία. Όταν συναντάτε τον διευθυντή σας, είναι απαραίτητο να υποστηρίξετε τη διαδικασία σκέψης σας με συγκεκριμένα στοιχεία.

Προσδιορίστε τα τρέχοντα εμπόδια και τα εμπόδια στο δρόμο προς την επιτυχία. Προσδιορίστε τα κενά μεταξύ των πόρων που έχετε αυτήν τη στιγμή και του τι χρειάζεστε για να επιτύχετε αυτόν τον στόχο. Για παράδειγμα, θα απαιτούσε επιπλέον άτομα, μπάτζετ ή χρόνο; Ποσοτικοποιήστε αυτές τις πρόσθετες απαιτήσεις. Επίσης, λάβετε υπόψη άλλα δεδομένα που μπορεί να επικυρώσουν την εξαιρετική δυσκολία του στόχου, όπως δείκτες αναφοράς σχετικά με την εταιρεία ή τον κλάδο.

Προσδιορίστε επίσης τις επιπτώσεις που θα έχει σε εσάς και την ομάδα σας η επιδίωξη αυτού του στόχου. Λάβετε υπόψη την ικανότητα, τον αντίκτυπο σε άλλες ροές εργασίας ή επίπεδα ποιότητας δουλειάς, το άγχος και την εξουθένωση και τις πιθανές επιπτώσεις στο προσωπικό.

Τέλος, εξετάστε τις πιθανές λύσεις που δημιουργήσατε και περιγράψτε τι θα χρειαστείτε για να τις κάνετε δυνατές. Χρειάζεστε περισσότερο χρόνο ή πόρους; Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσετε τα έργα και να εξαλείψετε κάτι άλλο στο οποίο εργάζεστε;

Διαχειριστείτε τις προσδοκίες με το αφεντικό σας

Όταν μιλάτε με τον διευθυντή σας, να είστε διαφανείς και πραγματικοί. Εξηγήστε τα εμπόδια για την επίτευξη του στόχου και μοιραστείτε τα γεγονότα που υποστηρίζουν την αξιολόγησή σας. Επίσης, περιγράψτε τις λύσεις που έχετε εξετάσει και προτείνετε πιθανές εναλλακτικές λύσεις, όπως διαφορετικούς τρόπους για την επίτευξη του τελικού στόχου, νέες απαιτήσεις πόρων ή επαναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων ή εξάλειψη υφιστάμενων έργων και ροών εργασίας.

Και οι άπιαστοι στόχοι;

Οκ θα κάνετε προτάσεις και συζητήσεις. Αλλά αν το αφεντικό σας δεν υποχωρήσει, προχωρήστε στο challenge. Κάντε το καλύτερο δυνατό, τεκμηριώνοντας τις ενέργειές σας και κρατώντας το αφεντικό σας ενημερωμένο. Εάν δεν μπορούσατε να τροποποιήσετε τον στόχο αρχικά, ίσως μπορείτε να τον προσαρμόσετε αργότερα. Και αν χρειαστεί αργότερα να εξηγήσετε γιατί δεν πετύχατε τον στόχο, θα έχετε πλήρη καταγραφή όλων όσων κάνατε για να τον πετύχετε.

Καθώς προσπαθείτε να επιτύχετε τον στόχο, περιβάλλετε τον εαυτό σας με υποστήριξη, η οποία μπορεί να είναι καθοριστική για την επίτευξη των στόχων και την εξάλειψη των αρνητικών επιπτώσεων των αγχωτικών απαιτήσεων. Mην κοπανάτε τον εαυτό σας εάν δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε σε παράλογες απαιτήσεις. Επίσης, προσπαθήστε να δείτε τι θα συμβεί εάν δεν πετύχετε τον στόχο. Εάν δεν υπάρχει ποινή, μπορεί να σας βοηθήσει να απαλύνετε τις ανησυχίες και το άγχος σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight + 10 =