αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ «κανόνας του 20%» που εφαρμόζουν στην Google θα σε βοηθήσει να αναπτυχθείς στην καριέρα σου

Ο «κανόνας του 20%» που εφαρμόζουν στην Google θα σε βοηθήσει να αναπτυχθείς στην καριέρα σου

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν κάθε δευτερόλεπτο της εργάσιμης ημέρας τους προσπαθώντας να συμβαδίσουν με τα προγράμματα τους και τις λίστες υποχρεώσεών τους — παρακολουθώντας meetings, απαντώντας σε email, και αγωνίζονται για να τηρήσουν τις προθεσμίες.

Αυτό καθιστά δύσκολο να αφιερώσουμε χρόνο για να εξερευνήσουμε νέες ιδέες που μας ενδιαφέρουν ή να μάθουμε νέες δεξιότητες.

Πως μπορούμε να είμαστε λοιπόν ένα βήμα μπροστά στο πεδίο μας; Στην Google εφαρμόζουν εδώ και 18 χρόνια τον «κανόνα του 20%». «Ενθαρρύνουμε τους υπαλλήλους μας, εκτός από τα καθημερινά τους έργα, να περνούν το 20% του χρόνου τους δουλεύοντας σε αυτό που πιστεύουν ότι θα ωφελήσει περισσότερο την Google», έγραψαν οι ιδρυτές Sergey Brin και Larry Page το 2004, στην επιστολή τους για την IPO της εταιρίας.

«Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να είναι πιο δημιουργικοί και καινοτόμοι. Πολλά από τα σημαντικά projects μας [όπως το AdSense και το Google News] έχουν προκύψει με αυτόν τον τρόπο» συμπληρώνουν.

Σίγουρα, είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Το αμερικανικό CNBC παραθέτει μερικές συμβουλές για να κινηθείς με αυτό τον τρόπο και να δεις όντως αποτελέσματα.

1. Προσδιορίστε ξεκάθαρα τι θέλετε να μάθετε

Το κλειδί εδώ είναι να είστε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι σχετικά με τις δεξιότητες που θέλετε να αναπτύξετε. Αντί λοιπόν να παρακολουθείτε 10 μαθήματα σε 10 διαφορετικά θέματα, γίνετε expert σε ένα μόνο.

Θα δείτε ταχύτερη βελτίωση με την πάροδο του χρόνου, κάτι που θα σας παρακινήσει να συνεχίσετε. Και η βαθιά τεχνογνωσία μπορεί τελικά να ενισχύσει την αξία σας για τον εργοδότη σας ή να οδηγήσει σε μια παράλληλη ροή εισοδήματος.

2. Βγες κερδισμένος ακόμα και στις ήττες

Αυτός είναι ο τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το 20% του χρόνου σας δεν θα πάει χαμένο. Υπολογίστε το ελάχιστο όφελος που θα αποκομίσετε από μια δεδομένη κατάσταση ή ευκαιρία. Μπορεί να είναι η επέκταση σε μια νέα βιομηχανία, η δημιουργία επαφών σε ένα διαφορετικό πεδίο ή η εξάσκηση πολύτιμων δεξιοτήτων όπως η δημόσια ομιλία και η επικοινωνία.

Εάν το ελάχιστο αποτέλεσμα από μόνο του ακούγεται ενδιαφέρον, τότε το project είναι πιθανότατα ένα καλό ποντάρισμα.

3. Να είστε ευέλικτοι και αφοσιωμένοι

Το να προστατεύεις το 20% του χρόνου σου είναι σαν να διατηρείς μία δίαιτα: Είναι καλό να είσαι πειθαρχημένος, αλλά μερικές φορές χρειάζεται να σπάσεις τους κανόνες και να είσαι ευέλικτος.

Οι έκτακτες ανάγκες πελατών ή οι αυτοσχέδιες συναντήσεις του προσωπικού, μπορεί να σας εμποδίσουν να ξοδέψετε τον χρόνο που έχετε καθορίσει στο ημερολόγιό σας, και αυτό δεν πειράζει — αρκεί να το προγραμματίσετε εκ νέου και να τηρήσετε αυτή τη δέσμευση. Δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα την Πέμπτη το απόγευμα. Μπορείς να το κάνεις και άλλη ημέρα- αρκεί να το κάνεις.

4. Αναζητήστε τρόπους για να το κάνετε… διασκεδαστικό

Είναι πολύ πιο δύσκολο να διατηρήσετε τη δύναμη της θέλησης, εάν το μόνο που κάνετε είναι… ατελείωτες εργασίες και αυστηρές προπονήσεις.

Ναι, σε οποιονδήποτε κλάδο, υπάρχουν ορισμένα απαιτητικά στοιχεία που θα πρέπει να κατακτήσετε. Αλλά αν οι δύσκολες εργασίες είναι το μόνο πράγμα που κάνετε, μπορεί να βαρεθείτε ή να απογοητευτείτε και να θέλετε να τα παρατήσετε.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε το 20% του χρόνου σας ευχάριστο, όπως να ακούτε ηχητικά βιβλία ενώ κάνετε μια βόλτα, να κάνετε ενημερωτικές συνεντεύξεις με συναδέλφους σε ένα ωραίο γεύμα ή να παρακολουθήσετε μαθήματα με έναν φίλο.

5. Σκέψου το μέλλον

Μην κοιτάς το τώρα μόνο. Όπως κάποιος που επενδύει σε μετοχές, πρέπει να κοιτάς και το μέλλον. Θα είναι χρήσιμα τα όσα μαθαίνεις σήμερα; Έτσι, ακόμα κι αν τελικά αλλάξουμε σχέδια ή αποφασίσουμε για μια διαφορετική πορεία, τα μικρά βήματα που κάνουμε τώρα ενισχύονται με τον καιρό και μας δίνουν περισσότερες επιλογές στο μέλλον.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε χαρακτηριστικά που έχουν οι επίμονοι άνθρωποι. Έτσι ξεπερνούν τα εμπόδια και φτάνουν στους στόχους τους

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 5 =