αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑElon Musk: «Δεν ήθελα να γίνω CEO της Tesla»

Elon Musk: «Δεν ήθελα να γίνω CEO της Tesla»

Ο Elon Musk είναι σήμερα δισεκατομμυριούχος και ένας από τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες στον κόσμο. Σε μεγάλο βαθμό, οφείλει αυτή του την επιτυχία στην Tesla. Μια εταιρία που πρόσφατα ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια σε αξία.

Κι όμως, κάποτε ο Elon Musk δεν ήθελε να είναι στο «τιμόνι» της εταιρίας. «Στην πραγματικότητα, δεν ήθελα να είμαι ο CEO της Tesla» δήλωσε ο Elon Musk στο πρόσφατο επεισόδιο του Third Row Tesla podcast.

Το 2003, ο 32χρονος Musk (ο οποίος πρόσφατα είχε γίνει εκατομμυριούχος χάρη σε δύο επιτυχημένες πωλήσεις startups) ήθελε να φτιάξει εξ ολοκλήρου ηλεκτρικά σπορ αυτοκίνητα. Μετά από πολλές «ζυμώσεις» και συζητήσεις με ανθρώπους της αγοράς, αποφάσισε να ξεκινήσει μια εταιρία για να εκπληρώσει αυτόν τον στόχο. Ωστόσο, υπήρχε ένα… πρόβλημα: Ο Musk είχε ιδρύσει την αεροδιαστημική εταιρεία SpaceX μόλις ένα χρόνο νωρίτερα και δεν ήθελε να αναλάβει άλλη startup.

Στην SpaceX ο Musk εργαζόταν ήδη 80 ώρες την εβδομάδα και ήθελε να αποφύγει να εργάζεται 160 ώρες την εβδομάδα.

O Tom Gage, πρόεδρος της AC Propulsion, πρότεινε στο Musk να μιλήσει με την Tesla Motors, η οποία επίσης τότε «ψαχνόταν» για να δημιουργήσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Το σενάριο έμοιαζε ιδανικό για τον Musk. Αφού έτσι θα μπορούσε να «τρέχει» την SpaceX, ενώ παράλληλα θα κυνηγούσε το πάθος τους για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στον ελεύθερο χρόνο του.

«Δεν σκέφτηκα ότι θα ήταν εύκολο, αλλά σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να διαθέσω 20 με 30 ώρες την εβδομάδα και απλά να δουλέψω στο κομμάτι του product engineering. Και οι υπόλοιποι να κάνουν τα άλλα πράγματα. Δεν ήθελα να κάνω τις άλλες δουλειές, έτσι κι αλλιώς», είπε ο Elon Musk.

Βέβαια αυτό δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ο Musk επένδυσε το 2006 6,3 εκατ. δολάρια στην Tesla Motors, που ήταν ακόμα μια startup τότε. Και υπήρχαν 5 συνιδρυτές: Martin Eberhard και Marc Tarpenning (που είχαν ιδρύσει την Tesla το 2003), Ian Wright, JB Straubel και ο Elon musk. Όπως μάλιστα λέει ο Musk, υπήρχε πολύ… δράμα σε σχέση με το ποιος τελικά θα είναι ο CEO. Ο ίδιος δεν ήθελε να είναι. Και μετά από αρκετές διαβουλεύσεις τελικά επιλέχθηκε σε εκείνη την φάση ο Eberhard.

Για την ιστορία, ο Musk έγινε τελικά CEO της Tesla το 2008, όταν αποφάσισε να επενδύσει ακόμα περισσότερα χρήματα στην εταιρία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + twenty =