αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑCiti: Εκλογές και νέα μέτρα από φέτος μέχρι το 2021 για την Ελλάδα

Citi: Εκλογές και νέα μέτρα από φέτος μέχρι το 2021 για την Ελλάδα

Νέα μέτρα από φέτος αλλά και έως το 2021 «βλέπει» η Citigroup ότι θα πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της το πρωτογενές πλεόνασμα δεν αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από το 1% σε μέσο όρο, από το 2017 έως και το 2021. Παράλληλα, ιδιαίτερα απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες θα κινηθεί πολύ μακριά από τον στόχο του 2,5% φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Σε ότι αφορά δε την έξοδο στις αγορές, έως τουλάχιστον έως το 2021 που επεκτείνονται οι προβλέψεις της, δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα αφού οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται σε «απαγορευτικά» επίπεδα. Όπως καταλήγει, οι κίνδυνοι πρόωρων εκλογών έχουν αυξηθεί στη χώρα μας, ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος Grexit.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικάνικης τράπεζας στην έκθεσή της με τίτλο Global Economic Outlook and Strategy, το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί υψηλότερα από ότι εκτιμούσε πριν, τόσο για το 2016 όσο και το 2017 (κατά 0,2% και 04% αντίστοιχα), και θα διαμορφωθεί στο 0,3% και το 1,1%, λόγω των καλύτερων οικονομικών στοιχειών του γ’ και του δ» τριμήνου του περασμένου έτους. Σε ότι αφορά το διάστημα 2018-2021, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξεως του 1% με 1,5%.

Όπως επισημαίνει, η ψυχολογία παραμένει υποτονική, πιθανότατα αντανακλώντας τα νέα μέτρα λιτότητας, αλλά η βιομηχανική παραγωγή, οι εξαγωγές και οι λιανικές πωλήσεις έχουν σημειώσει βελτίωση από το περασμένο καλοκαίρι, παράλληλα με τις εγχώριες συνθήκες ρευστότητας (χάρη στην εκταμιεύσεις του προγράμματος διάσωσης).

Η αμερικάνικη τράπεζα τονίζει πως το αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να πιέσει και πάλι την ψυχολογία και είναι πιθανόν να καθυστερήσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, μετά από την «ελάχιστη» συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους που επιτεύχθηκε Δεκέμβριο.

Όπως προειδοποιεί, οι κίνδυνοι πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί, αλλά οι εκλογές είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ένα ακραίο αποτέλεσμα όπως την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Η αξιολόγηση θα κλείσει μόνο αν η Αθήνα δεχθεί τις θέσεις του ΔΝΤ

Σε ξεχωριστό της note για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, η Citi επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν φαίνονται έτοιμοι να κάνουν καμία παραχώρηση στην Αθήνα, και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό σοβαρή πολιτική πίεση να μην αποδεχθεί οποιαδήποτε πρόσθετη λιτότητα. Ωστόσο, η Ε.Ε εξακολουθεί να απαιτεί να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

H Citi, όπως σημειώνει, συμμερίζεται την άποψη του ΔΝΤ ότι είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, και να το διατηρεί για πολλά χρόνια, και την ίδια στιγμή να παραδώσει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κοντά στο 3%. Και πιστεύει ότι αυτή την άποψη μπορεί να την συμμερίζονται οι περισσότεροι από τους πιστωτές.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two + three =