αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑBank of America: Φτωχή η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021. Καλύτερα από το επόμενο έτος

Bank of America: Φτωχή η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021. Καλύτερα από το επόμενο έτος

Δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη η Bank of America Research για την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας φέτος, αλλά αισιοδοξεί ότι το 2022 θα είναι χρονιά με ισχυρή ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ υπολογίζεται σε μόλις 2,7%, ενώ αναμένεται να διπλασιαστεί το επόμενο έτος στο 5,4%.

H BofA βλέπει κινδύνους για το Tαμείο Ανάκαμψης, το πακέτο NGEU, το οποίο συνδέεται άμεσα με το διπλασιασμό της ανάπτυξης στη χώρα μας το 2022. Η λιγότερο φιλόδοξη δημοσιονομική απάντηση της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη BofA κινδυνεύει τώρα και οι αγορές το αγνοούν.

Το πακέτο NGEU, από όλες τις χώρες, πρέπει να εγκριθεί για να μπορέσει να ξεκινήσει. Η Γερμανία το ψήφισε στο κοινοβούλιο της με μεγάλη πλειοψηφία (πάνω από τα δύο τρίτα). Στις 26 Μαρτίου, το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο (GCC) εμπόδισε τον πρόεδρο να υπογράψει το νομοθέτημα στο πλαίσιο μιας νομικής πρόκλησης κατά του NGEU. Η πρόκληση υποστηρίζει ότι η NGEU δεν είναι συμβατή με το γερμανικό σύνταγμα ή με τις συνθήκες της ΕΕ.

Χωρίς τη γερμανική συγκατάθεση δεν υπάρχει πρόγραμμα NGEU. Όλοι οι εμπειρογνώμονες που κατέθεσαν ενώπιον της επιτροπής υποθέσεων της ΕΕ του Bundestag υποστήριξαν ότι το NGEU ήταν συμβατό, τόσο με το γερμανικό Σύνταγμα, όσο και με τις συνθήκες της ΕΕ. Σε ένα θετικό σενάριο, το οποίο φαίνεται να είναι το βασικό σημείο, η πορεία του NGEU θα ξεκαθαρίσει μέσα σε λίγες εβδομάδες (Μάιος / Ιούνιος) και χωρίς σημαντική καθυστέρηση την ανάπτυξή του.

Αλλά αυτή είναι η καλύτερη περίπτωση, εκτιμά η BofA. Θα μπορούσαμε να δούμε πολύ λιγότερο ευνοϊκά σενάρια. Πρώτον, το δικαστήριο θα μπορούσε να εκδώσει διαταγή (δηλαδή να εμποδίσει την επικύρωση του NGEU) έως ότου εκδοθεί πλήρης απόφαση. Μια πιθανή απόρριψη θα ήταν απίθανη δεδομένης της αδύναμης νομικής βάσης που ισχυρίζονται οι ειδικοί, αλλά αυτό θα καθυστερήσει σημαντικά το NGEU. Ή θα μπορούσε να εκδώσει μια απόφαση που απαιτεί να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Ο τύπος των συνθηκών θα μπορούσε να περιορίσει το εύρος και τη φιλοδοξία του NGEU (και να περιορίσει την ικανότητα να γίνει τελικά ένα μόνιμο εργαλείο). Ή το Δικαστήριο, δεδομένης της πρόκλησης για τις συνθήκες της ΕΕ, θα μπορούσε να αποφασίσει να ζητήσει τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αυτό θα χρειαστεί το λιγότερο έξι μήνες. Για το QE χρειάστηκε ενάμισι έτος. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές της BofA κάνουν λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του NGEU.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 5 =