αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρεις τρόποι να απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις

Τρεις τρόποι να απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις

Από τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, τις επαγγελματικές συζητήσεις και τις συνεντεύξεις για δουλειά, μέχρι τις φιλικές συζητήσεις: Οι δύσκολες ερωτήσεις είναι αναπόφευκτες.

Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τα λάθη και να βγεις από την δύσκολη κατάσταση; Το αμερικανικό Fast Company παραθέτει 3 τρόπους για να απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις.

Όταν δεν ξέρεις την απάντηση στην ερώτηση

Το πρώτο βήμα είναι να πεις αυτό που ξέρεις. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε την απάντηση στην ερώτηση που σας κάνουν, πιθανότατα γνωρίζετε κάτι σχετικά με το θέμα. Εάν η ερώτηση είναι λεπτομερής και συγκεκριμένη, κάντε zoom out μέχρι να μπορέσετε να εστιάσετε στο ίδιο θέμα σε υψηλότερο επίπεδο.

«Μετά την επόμενη συνεδρίαση της Fed, θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το πού πηγαίνει η οικονομία»- κάτι τέτοιο. Εάν βρίσκεστε σε μια συνάντηση στη δουλειά και αντιμετωπίζετε μια ερώτηση στην οποία χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για να απαντήσετε, μπορείτε να πείτε: «Η ομάδα των οικονομικών εργάζεται σε αυτό. Θα μείνω στη θέση μου και θα τους αφήσω να απαντήσουν».

Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, προχωρήστε και πείτε: «Δεν ξέρω». Αλλά μόνο αφού έχετε συζητήσει τι γνωρίζετε για να εδραιώσετε την αξιοπιστία σας στο θέμα.

Όταν δεν θες να απαντήσεις στην ερώτηση

Μην κάνετε μια απότομη στροφή και αγνοήστε την ερώτηση μόνο και μόνο επειδή δεν είναι η ερώτηση που θέλετε. Απαντήστε με όσο πιο συνοπτικό τρόπο μπορείτε. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια μεταβατική φράση για να στρέψετε την εστίαση στο μήνυμά σας. Για παράδειγμα,

Απάντηση: Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα που θίγετε.
Μεταβατική φράση: Να τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνθρωποι…
Συνέχεια απάντησης: Σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες στις ΗΠΑ ζει με ψυχική ασθένεια. Η πλατφόρμα μου περιλαμβάνει τρεις συστάσεις…»

Μια ακόμη προσέγγιση, εάν η ερώτηση είναι ασαφής ή δεν θέλετε να απαντήσετε όπως σας τέθηκε, είναι να πείτε, «Αυτό που νομίζω ότι με ρωτάτε είναι…». Στη συνέχεια, επαναδιατυπώστε την ερώτηση. Το κλειδί είναι να την επαναδιατυπώσετε με τρόπο που να είναι αρκετά κοντά στην αρχική ερώτηση ώστε να ακούγεται σαν να βρίσκεστε στην θέση τους, αλλά να το στρέψετε προς μια κατεύθυνση που προτιμάτε να πάτε.

Όταν η ερώτηση είναι επιθετική

Πριν από οποιαδήποτε κατάσταση ερωτήσεων και απαντήσεων, είτε πρόκειται για μια συζήτηση με πελάτη, μια συνέντευξη για δουλειά ή μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, συγκεντρώστε την ομάδα σας για να προβλέψετε… τις δύσκολες ερωτήσεις. Ποιες είναι οι χειρότερες ερωτήσεις που μπορεί να ακούσετε; Πώς θα απαντήσετε; Μπορείς να κάνεις αυτή τη συζήτηση και με τον εαυτό σου.

Ίσως η ερώτηση είναι κάτι για το οποίο πραγματικά δεν θέλετε να μιλήσετε. Θα πρέπει να έχετε κάτι να πείτε. Ίσως υπήρξαν κάποια αρνητικά σχόλια σχετικά με την καμπάνια σας ή ένα report που εξέδωσε ο Οργανισμός σας.

Θα μπορούσατε να πείτε, «Χαίρομαι που το αναφέρατε. Η ακεραιότητα της αναφοράς μας είναι ύψιστης σημασίας για εμάς. Χρησιμοποιούμε μια δυναμική μεθοδολογία. . .». Αναγνωρίστε το πρόβλημα και, στη συνέχεια, πηγαίντε σε αυτό που θέλετε να πείτε.

Εάν κάποιος χρησιμοποιεί αρνητικές λέξεις στην ερώτησή του, όπως “Δεν συμφωνείτε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι αποτυχημένο;”, μην χρησιμοποιείτε αρνητικές λέξεις στην απάντησή σας. Για παράδειγμα, αντί να απαντήσετε, “Όχι, αυτό το πρόγραμμα δεν είναι αποτυχημένο . . .”, μπορείτε να πείτε, “Αυτό το πρόγραμμα μόλις άρχισε να δείχνει αποτελέσματα”.

Εάν ένας από τους συνυποψηφίους σας —ή ένας συνάδελφος πει κάτι που είναι λανθασμένο σε μια σύσκεψη και έχει σημασία για εσάς— ορίστε τα δεδομένα. Εάν δεν απαντήσετε, μπορεί να φαίνεται ότι συμφωνείτε με τον ομιλητή. Δομίστε την απάντησή σας ώστε να ταιριάζει με το βάθος των συναισθημάτων σας σχετικά με το θέμα. Μια επιλογή είναι να περιμένετε μέχρι να έχετε ένα νέο κενό για να μιλήσετε και να δηλώσετε την θέση σας, χωρίς να αναφερθείτε σε αυτό που είπε ο άλλος.

Ωστόσο, εάν κάποιος άλλος ομιλητής έχει πει κάτι ιδιαίτερα κραυγαλέο ή προσβλητικό, επεμβείτε αμέσως και πείτε κάτι σαν, «Αφήστε με να πω κάτι εδώ. Διαφωνώ με αυτό». Στη συνέχεια, δηλώστε την θέση σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − 4 =