αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρεις συνήθειες που μειώνουν την αυτοπεποίθηση σου

Τρεις συνήθειες που μειώνουν την αυτοπεποίθηση σου

Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα εδώ στο It’s Possible για την αυτοπεποίθηση και για την σημασία της.

Εάν αισθάνεστε άνετα με τον εαυτό σας, οι άλλοι θα το προσέξουν όταν μπείτε σε ένα δωμάτιο. Η αυτοπεποίθηση σας κάνει πιο ελκυστικούς γιατί αναδύει μια ατμόσφαιρα ασφάλειας και σταθερότητας. Τα άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να έχουν καλύτερες σχέσεις επειδή έχουν μάθει να αγαπούν τον εαυτό τους. Αυτό διευκολύνει τη σύνδεση με άλλους ανθρώπους.

Αν νιώθεις ότι έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση, είναι πιθανό να κάνεις κάποια λάθη. Εδώ είναι 3 κακές συνήθειες που μειώνουν την αυτοπεποίθηση σου, όπως τις διαβάσαμε στο αμερικανικό newtraderu.com.

1. Η αρνητική συζήτηση με τον εαυτό σου

Η συμμετοχή σε συχνές αρνητικές αυτο-ομιλίες μπορεί να μειώσει σημαντικά την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση με την πάροδο του χρόνου. Αυτό περιλαμβάνει τη σκέψη ή την επικριτική σκέψη για τον εαυτό σου χρησιμοποιώντας αρνητικές ετικέτες, κρίσεις και σχόλια. Τέτοια παραδείγματα περιλαμβάνουν τη σκληρή αυτοκριτική, την έκφραση της αμφιβολίας για τον εαυτό σου, το να μένει κανείς σε λάθη του παρελθόντος.

Για παράδειγμα, το να πείτε στον εαυτό σας, «Είμαι τόσο ηλίθιος που μπέρδεψα αυτή την παρουσίαση» ή «δεν θα είμαι ποτέ αρκετά έξυπνος για να πάρω αυτήν την προαγωγή» είναι μορφές καταστροφικής εσωτερικής συζήτησης. Το σωρευτικό αποτέλεσμα αυτής της αρνητικότητας είναι να νιώθεις ανάξιος, ανίκανος και να έχεις έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, είναι σημαντικό όταν κάνετε αρνητικές συζητήσεις με τον εαυτό σας, συνειδητά να στραφείτε σε πιο θετικούς και υποστηρικτικούς εσωτερικούς διαλόγους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση της κατάστασης, την εστίαση στα δυνατά σημεία σας ή την παροχή συμπόνιας στον εαυτό σας.

2. Η τελειομανία

Η τελειομανία μπορεί να περιορίσει άμεσα την αυτοπεποίθηση. Οι τελειομανείς θέτουν εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες και standards για τον εαυτό τους και στη συνέχεια κάνουν αυτοκριτική όταν δεν καταφέρνουν να φτάσουν εκεί που θέλουν. Αυτό συχνά σχηματίζει έναν ανθυγιεινό κύκλο αυτοκριτικής και απογοήτευσης, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για να αναπτυχθεί η αυτο-αποδοχή ή η αυτοπεποίθηση.

Για παράδειγμα, ένας τελειομανής μπορεί να ολοκληρώσει ένα project με εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά να εστιάσει αποκλειστικά στο… ένα μικρό λάθος που έκανε, παρά να εκτιμήσει τη συνολική του απόδοση. Ή ένας τελειομανής μαθητής μπορεί να πάρει ένα Α- σε μια εξέταση, αλλά να επικρίνει τον εαυτό του επειδή δεν πήρε ένα καθαρό Α.

Για να σπάσετε αυτό το μοτίβο, είναι απαραίτητο να αφήσετε τις άκαμπτες προσδοκίες, να αποδεχτείτε τις ατέλειες και να γιορτάσετε τις νίκες. Αυτό επιτρέπει να αναδυθεί η εμπιστοσύνη από μέσα σου.

3. Δεν λες «ναι» σε νέα challenges

Όταν τα άτομα αποφεύγουν συνήθως να αναλαμβάνουν νέες προκλήσεις ή να μετακινούνται έξω από τις ζώνες άνεσής τους, αυτό περιορίζει επίσης την αυτοπεποίθηση. Παραμένοντας επανειλημμένα στον χώρο που σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια, οι άνθρωποι αρνούνται στον εαυτό τους ευκαιρίες ανάπτυξης που οργανικά χτίζουν την αυτοπεποίθηση.

Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να αποφύγει να εγγραφεί σε έναν μαραθώνιο επειδή δεν έχει εμπιστοσύνη στις αθλητικές του ικανότητες. Αλλά αδράττοντας αυτή την πρόκληση, θα μπορούσε να ολοκληρώσει την προπόνηση, να ολοκληρώσει τον μαραθώνιο και να αποκτήσει τεράστια αυτοπεποίθηση. Ομοίως, ένας υπάλληλος μπορεί να αποφύγει να παρουσιάσει μια καινοτόμο ιδέα στον διευθυντή του, χάνοντας την ευκαιρία να οικοδομήσει αυτοπεποίθηση.

Χρειάζεται γενναιότητα, αλλά η υιοθέτηση προκλήσεων χτίζει τελικά τις δεξιότητες που αποτελούν τον πυρήνα της αυτοπεποίθησης. Ξεκινήστε με μικρά βήματα αν χρειάζεται, αλλά αποφύγετε τη συνεχή στασιμότητα. Η ανάπτυξη και η… άνεση σπάνια συνυπάρχουν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 2 =