αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤο Hubble εντόπισε εξωπλανήτη που… εξατμίζεται (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Hubble εντόπισε εξωπλανήτη που… εξατμίζεται (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας νεαρή ηλικίας πλανήτης που κινείται γύρω από ένα άστρο της κατηγορίας των ερυθρών νάνων αλλάζει με απρόβλεπτους τρόπους τροχιά κατά την τροχιακή του κίνηση γύρω από το άστρο. Πρόκειται για τον τον εξωπλανήτη AU Microscopii b που βρίσκεται σε απόσταση 32 ετών φωτός από τη Γη και βρίσκεται τόσο κοντά στο μητρικό του άστρο με αποτέλεσμα να δέχεται ένα μόνιμο… χείμαρρο ενέργειας που παράγεται από το άστρο με αποτέλεσμα να εξατμίζεται το υδρογόνο που υπάρχει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Η ερευνητική ομάδα που έκανε την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία στην επιθεώρηση «The Astronomical Journal» και αναφέρει ότι η διαδικασία αυτή θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα ο πλανήτης να εξαφανιστεί και το μόνο που θα μείνει πίσω να τον θυμίζει θα είναι ένας βραχώδης πυρήνας.

Η ανακάλυψη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκτός των άλλων επειδή ο συγκεκριμένος πλανήτης βρίσκεται στο στόχαστρο του Hubble τα τελευταία δύο χρόνια και στις προηγούμενες δεν είχαν κάνει την εμφάνιση τους δεδομένα που να υποδεικνύουν την απώλεια της ατμόσφαιρας του γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες. Όπως φαίνεται η εξάτμιση του πλανήτη δεν γίνεται σε σταθερή βάση αλλά συμβαίνει μόνο σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο της τροχιακής του κίνησης γεγονός που έχει εκπλήξει τους ειδικούς αφού δεν έχει παρατηρηθεί κάτι ανάλογο μέχρι σήμερα.

Οι ερυθροί νάνοι όπως το AU Microscopii είναι τα πιο κοινά αστέρια στο γαλαξία μας. Επομένως φιλοξενούν την πλειοψηφία των πλανητών του γαλαξία μας. Μπορούν όμως οι πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τους κόκκινους νάνους αστέρες όπως ο εξωπλανήτης AU Mic b να είναι φιλόξενοι για τη ζωή; Μια βασική πρόκληση είναι ότι οι νεαρής ηλικίας ερυθροί νάνοι έχουν πολύ έντονες αστρικές εκλάμψεις που εκτοξεύουν συνεχώς ακτινοβολία. Αυτή η περίοδος υψηλής δραστηριότητας διαρκεί πολύ περισσότερο από αυτή των άστρων όπως ο Ήλιος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + 15 =