αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο deal… δεν πήγε καλά: Ανταλλάσσουν αγωγές Χάρης Καρώνης και JP Morgan

Το deal… δεν πήγε καλά: Ανταλλάσσουν αγωγές Χάρης Καρώνης και JP Morgan

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Viva Wallet έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες κατά της JP Morgan για τακτικές που, όπως ισχυρίζεται, έχουν στόχο την καταστολή της ανάπτυξης της εταιρείας του. Ο Χάρης Καρώνης, ο οποίος ίδρυσε την ελληνική εταιρεία πληρωμών το 2000, δηλώνει ότι πιστεύει πως η JPMorgan προσπαθεί να μειώσει την αποτίμηση της επιχείρησής του εμποδίζοντας την είσοδό της στην Αμερική αλλά και νέες ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με νομικά έγγραφα που είδαν οι Financial Times.

Ο Καρώνης κατηγορεί επίσης την JPMorgan ότι εμπόδισε τη Viva επιτρέποντας στην επιχείρηση πληρωμών της ίδιας της τράπεζας να ανταγωνιστεί τη fintech σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τους όρους της επένδυσης της JPMorgan στη Viva, η τράπεζα μπορεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της fintech, εάν η αξία της είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2025. Η τράπεζα έχει μερίδιο 48,5% στη Viva.

Η JPMorgan έχει προχωρήσει σε ανταγωγή εναντίον του Καρώνη σχετικά με κινήσεις του που, όπως ισχυρίζεται η τράπεζα, οδηγούν σε «περιορισμό ή παράκαμψη των συμβατικών και νόμιμων δικαιωμάτων μας ως επενδυτή», σύμφωνα με πηγές που ενημερώθηκαν για την κατάσταση. Και οι δύο νομικές αξιώσεις κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου την Τετάρτη.

Από την ίδρυσή της το 2000, η Viva έχει εξελιχθεί και έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους fintech στη νότια Ευρώπη, προσφέροντας υπηρεσίες πληρωμών σε 24 χώρες. Το 2020 απέκτησε τραπεζική άδεια αφού αγόρασε την Praxia, θυμίζει η εφημερίδα.

Η δικαστική διαμάχη μεταξύ της JPMorgan και του Χάρη Καρώνη είναι η τελευταία διαμάχη που έχει η τράπεζα με τον ιδρυτή μιας επιχείρησης στην οποία έχει επενδύσει. Εχει διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερες από 40 fintech από το 2021. Συγκεκριμένα, η JPMorgan επένδυσε 800 εκατ. ευρώ στη Viva το 2021, για να εξασφαλίσει το 48,5% των μετοχών της ως μέρος μιας πολυδιαφημισμένης ώθησης στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 + 8 =