αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο πλάνο του ΟΑΕΔ: Θα μοιράζει σπίτια σε νέους με συμβολικό ενοίκιο

Το πλάνο του ΟΑΕΔ: Θα μοιράζει σπίτια σε νέους με συμβολικό ενοίκιο

Κοινωνικές κατοικίες σε νέα ζευγάρια, μισθωτούς, ανέργους αλλά και νέους, δάνεια και επιδότηση ενοικίου θα παρέχει ο ΟΑΕΔ, που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Παράλληλα με τις ρυθμίσεις για τη βασική λειτουργία του Οργανισμού,  που παραμένει η υλοποίηση πολιτικών για την ενίσχυση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη μέριμνα για τους ανέργους, ο νέος ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ, μέσω του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, θα υλοποιεί στεγαστικές πολιτικές, με αιχμή τους νέους.

Μάλιστα, παρότι το αποθεματικό που υπάρχει στον ΟΑΕΔ, ύψους 1,5 με 2 δισ. ευρώ, έχει δημιουργηθεί από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών (για τους οποίους η εισφορά έχει πλέον καταργηθεί), το υπουργείο Εργασίας εισάγει μια καινοτομία στο νομοσχέδιο. Εντάσσει στους δικαιούχους στεγαστικής συνδρομής και τους νέους, εκτός από τους μισθωτούς και τους ανέργους. Ήδη ο ΟΑΕΔ θα σχεδιάζει εναλλακτικές πολιτικές στέγασης, ενώ βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου θα ενεργοποιήσει και την  κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση-ενοικίαση κοινωνικών κατοικιών με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), την επιδότηση ενοικίου καθώς και την επιχορήγηση για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με επιδοτούμενα δάνεια.

Συγκεκριμένα,  εισάγονται ρυθμίσεις που διευκολύνουν τόσο την απόκτηση/ανέγερση ακινήτων που θα διατεθούν για τη στέγαση εργαζόμενων, ανέργων και των οικογενειών τους, όσο και την αξιοποίηση της περιουσίας του νέου ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ, για την αύξηση των εσόδων. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε,  επεκτείνονται οι αρμοδιότητες της ΔΥΠΑ, έτσι ώστε πέρα από την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του εργατικού δυναμικού, να μπορεί η ΔΥΠΑ να ασχοληθεί και με τις στεγαστικές ανάγκες των νέων, μέσω της χορήγησης παροχών και της υλοποίησης σχετικών προγραμμάτων.

Αναλυτικά και σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στον σχεδιασμό του ΟΑΕΔ, εξετάζονται η παραχώρηση, με συμβολικό ενοίκιο και άτοκο δάνειο, κατοικιών σε νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους, αλλά και την επιδότηση ενοικίου και τη χορήγηση χαμηλότοκων ή ακόμη και άτοκων δανείων για αγορά ή επισκευή κατοικιών σε ανέργους, μισθωτούς αλλά και νέους.

Είναι στην πράξη, μια προσπάθεια επανεκκίνησης της στεγαστικής πολιτικής, που έχει «παγώσει» εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, όταν εν μέσω μνημονιακών πολιτικών, καταργήθηκαν οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας. Έμφαση θα δοθεί στους εργαζόμενους, στους νέους και στα νέα ζευγάρια, στο πλαίσιο της στήριξης της οικογένειας και της καταπολέμησης του δημογραφικού προβλήματος. Τα εργαλεία για την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

 

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 + twenty =