αρχικηVIRALΤο νησί των βασανιστηρίων στην Τουρκία που μετατρέπεται σε τουριστικό αξιοθέατο

Το νησί των βασανιστηρίων στην Τουρκία που μετατρέπεται σε τουριστικό αξιοθέατο

Η νησίδα Γιασιάντα, έκτασης 0,05 τετραγωνικών χλμ. που περιλαμβάνεται στο σύμπλεγμα των Πριγκηπόνησων, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, ήταν μέχρι τώρα συνώνυμο με φυλακές και βασανιστήρια. Εκεί οδηγήθηκε ο Αντνάν Μεντερές, ο πρώτος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός της Τουρκίας, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960, μαζί με την ηγεσία του τότε Δημοκρατικού Κόμματος. Εκεί φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και δικάστηκαν και η Γιασάντα έγινε το σύμβολο μίας από της πιο σκοτεινές περιόδους της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Το 2013 ο Ερντογάν χαιρέτησε τη μετονομασία της σε «Νησί Ελευθερίας και Δημοκρατίας» και στις 26 Μαΐου 2019, ξεναγώντας τους δημοσιογράφους στα έργα ανάπλασης, ανακοίνωση ότι τα εγκαίνια της αναγεννημένης Γιασάντα θα γίνουν στο τέλος του χρόνου.

Εκεί που άλλοτε υπήρχαν φυλακές, σήμερα υπάρχουν ένα τεράστιο ξενοδοχειακό συγκρότημα 125 δωματίων, ένα Συνεδριακό Κέντρο 600 θέσεων, ένα τζαμί, ένα μουσείο, εκθεσιακοί χώροι, εστιατόρια και καφέ.

Το νησί βρισκόταν υπό την δικαιοδοσία του Τουρκικού Ναυτικού μέχρι το 1993. Τότε μετακινήθηκε στο τμήμα Αλιείας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο το εγκατέλειψε δύο χρόνια αργότερα. Τα λιγοστά κτήρια που άντεχαν ακόμα άρχισα σιγά-σιγά να καταρρέουν μέχρι το 2013, όταν η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε να ξαναζωντανέψει την ακατοίκητη νησίδα και να τη μετατρέψει σε τόπο μνήμης του πρώτου πραξικοπήματος στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Πηγή: Huffington Post Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + 9 =