αρχικηVIRALΤα «κόκκινα πλοκάμια»: Κι όμως αυτό το φαινόμενο δεν είναι photoshop (BINTEO)

Τα «κόκκινα πλοκάμια»: Κι όμως αυτό το φαινόμενο δεν είναι photoshop (BINTEO)

Μπορεί αν το δεις στον ουρανό να πιστέψεις πως έφτασε η συντέλεια του κόσμου. Το παράξενο αυτό φαινόμενο δεν διαρκεί παρά δέκατα του δευτερολέπτου, όπως μας λέει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, τα «πλοκάμια» ωστόσο αγγίζουν αστρονομικές διαστάσεις.

Πρόκειται για ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο (το ανακαλύψαμε μόλις το 1989) που αποτελείται από κόκκινου χρώματος κεραυνούς. Εξαιρετικά γρήγορες ριπές ηλεκτρικής δραστηριότητας που εμφανίζονται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας (στα 80 χιλιόμετρα) και κινούνται προς τα πάνω, προς το Διάστημα δηλαδή.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός το έχει καταγράψει μάλιστα το 2015.

Από το έδαφος σπανίως είναι ορατό το φαινόμενο, καθώς μπλοκάρεται συνήθως από τα σύννεφα. Ο Stephen Hummel ωστόσο, ειδικός στα ουράνια φαινόμενα στο αμερικανικό McDonald Observatory, κατάφερε να το συλλάβει στις 2 Ιουλίου στο Τέξας!

Αυτά τα πλοκάμια σχηματίζονται αντιδρώντας στους κεραυνούς, που απελευθερώνουν θετικά φορτισμένα ιόντα στον ουρανό. Κινούνται παρόμοια με κανονικό κεραυνό, αλλά πολύ πιο ψηλά.

Και μιας και βρίσκονται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, έρχονται σε επαφή με το άζωτο. Ηλεκτρικό φορτίο και άζωτο αντιδρούν παράγοντας αυτή την απόκοσμη κόκκινη λάμψη.

Το φαινόμενο έχει καταγραφεί σε όλες τις ηπείρους, εκτός από την Ανταρκτική…

Πηγή: newsbeast.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × five =