αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις «εθισμούς» που έχουν οι τελειομανείς

Τέσσερις «εθισμούς» που έχουν οι τελειομανείς

Στους περισσότερους αρέσει η τελειότητα. Όλοι θέλουν να κάνουν όσο καλύτερη δουλειά γίνεται, σε οτιδήποτε. Έτσι, το να είσαι τελειομανής δεν είναι πάντα κακό μέχρι να γίνει… τοξική η ανάγκη να έχεις τα πάντα τέλεια.

Το να προσπαθείς να κάνεις τα πράγματα σωστά, είναι εντυπωσιακό. Ωστόσο, όταν σε τρώνε οι σκέψεις ότι όλα πρέπει να είναι τέλεια, μπορεί να μπεις σε έναν φαύλο κύκλο. Τώρα θα δούμε 5 «εθισμούς» που έχουν οι τελειομανείς.

1. Τα στάνταρ τους είναι υπερβολικά υψηλά

Δεν είναι κακό να βάζεις τον πήχη ψηλά και να προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο. Γιατί να συμβιβαστείτε με λιγότερα;

Αλλά η τελειότητα, εξ ορισμού, είναι συχνά ένας ανέφικτος στόχος. Και το να βάζεις στον εαυτό σου ανέφικτους στόχους σημαίνει ότι είσαι καταδικασμένος να αποτύχεις.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η αποτυχία είναι ο νούμερο ένα φόβος ενός τελειομανούς.

Έτσι, πολλοί καταλήγουν σε έναν διαρκή φαύλο κύκλο να θέλουν να είναι τέλειοι αλλά να νιώθουν αποτυχημένοι.

2. Είναι control freaks

Επειδή τα στάνταρ τους είναι τόσο υψηλά, οι τελειομανείς πιστεύουν ότι είναι το μόνο άτομο που μπορεί να κάνει τη δουλειά σωστά. Φοβούνται ότι κανείς άλλος δεν θα το κάνει σύμφωνα με τα στάνταρ τους, επομένως δεν θα τους αφήσουν να προσπαθήσουν.

Αγωνίζονται να αναθέσουν καθήκοντα και καταλήγουν να αναλαμβάνουν περισσότερα από όσα μπορούν να αντέξουν.

Εάν πρέπει να εγκαταλείψουν τον έλεγχο – για παράδειγμα, πηγαίνουν όταν διακοπές και πρέπει να τον παραδώσουν σε έναν συνάδελφο για την εβδομάδα – δίνουν υπερβολικά λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα έκαναν την εργασία.

Ακόμα και στις διακοπές όμως, μπορεί να στέλνουν emails ή να παίρνουν τηλέφωνα για να δουν αν γίνεται σωστά η δουλειά.

Φοβούνται ότι άλλοι άνθρωποι μπορεί να τους κάνουν να αποτύχουν και ως εκ τούτου δεν μπορούν να απολαύσουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης μιας ομαδικής εργασίας.

3. Πάντα συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους

Ίσως πιστεύετε ότι οι τελειομανείς, με τις υψηλές προσδοκίες τους από τον εαυτό τους και τους άλλους, έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση. Αλλά στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο.

Επειδή οι τελειομανείς πάντα συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους και συχνά επιπλήττουν τον εαυτό τους επειδή υπολείπονται των δικών τους μη ρεαλιστικών ιδανικών, αισθάνονται ανεπαρκείς. Στην εποχή των social media, η σύγκριση με άλλους είναι ένα κλικ μακριά, και αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα.

4. Υπεραναλύουν

Όταν ο μεγαλύτερος φόβος σας είναι ότι θα κάνετε ένα λάθος, τείνετε να ξοδεύετε πολύ χρόνο υπεραναλύοντας κάθε σας κίνηση.

Οι τελειομανείς δεν έχουν την πολυτέλεια να εμπιστεύονται το ένστικτό τους και να παίρνουν τολμηρές αποφάσεις.

Πρέπει να διερευνήσουν… κάθε πιθανό αποτέλεσμα ενός σεναρίου για να εξασφαλίσουν ότι θα κάνουν τη κίνηση που θα τους οδηγήσει στην επιτυχία. Για αυτούς, η αποτυχία δεν είναι κάτι από το οποίο πρέπει να μάθουν, αλλά κάτι που φοβούνται.

Και προσπαθούν να το αποφύγουν πάση θυσία.

Έτσι, καταλήγουν να περνούν πολύ χρόνο «παράλυτοι», σε κατάσταση αναποφασιστικότητας και αναβλητικότητας.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 − 2 =