αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα tips για να κάνεις καλύτερες ερωτήσεις (σε οποιαδήποτε περίσταση)

Τέσσερα tips για να κάνεις καλύτερες ερωτήσεις (σε οποιαδήποτε περίσταση)

Όλοι θέλουν να φτάσουν στην επιτυχία. Αλλά λίγοι καταλαβαίνουν ένα από τα «κλειδιά» για να φτάσεις εκεί, βρίσκεται στις ερωτήσεις. Σύμφωνα με έρευνα του Harvard Business School, οι περισσότεροι από εμάς δεν θέτουν αρκετές ερωτήσεις και συνεπώς χάνουν ευκαιρίες να μάθουν κάτι νέο, να σχηματίσουν ισχυρές σχέσεις και να αναπτυχθούν στην καριέρα τους.

Ειδικά αν είσαι νέος επιχειρηματίας και θέλεις να ξεκινήσεις το επόμενο μεγάλο project σου, τότε ξεκίνα τις ερωτήσεις. Έτσι θα μπορέσεις να λύσεις μερικά μεγάλα προβλήματα που μπορεί α υπάρχουν γύρω σου. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν ερωτήσεις. Είτε γιατί είναι αρκετά ντροπαλοί, είτε γιατί είναι εγωκεντρικοί και τους νοιάζει μόνο να μιλούν για τον εαυτό τους.

Στο πρακτικό σκέλος όμως, πως μπορεί κάποιος να κάνει πραγματικά καλές ερωτήσεις; Το αμερικανικό Entrepreneur.com παραθέτει 4 συγκεκριμένα tips.

1# Follow up: Άκου τι έχει πει ο άλλος, και μετά κάνε την ερώτηση σου. Μετά κάνε και μια Follow up ερώτηση. Οι ερωτήσεις αυτές δεν χρειάζονται κάποια προετοιμασία, αφού βασίζονται στην live συζήτηση. Όμως πρέπει να είσαι σε εγρήγορση, για να κάνεις την σωστή ερώτηση την σωστή στιγμή. Επίσης, με αυτό τον τρόπο θα δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι για το τι λέει ο άλλος, και θα δημιουργήσετε καλύτερες σχέσεις.

2# Ο τόνος φωνής: Αν και μπορεί να είστε νευρικοί, προσπαθήστε να μην το δείξετε. Μελέτες δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι υποβάλλουν ερωτήσεις με έναν casual και όχι νευρικό ή αδιάφορο τρόπο, το άλλο πρόσωπο είναι πιο πιθανό να αποκαλύψει ευαίσθητες πληροφορίες που διαφορετικά θα απέκρυπτε.

3# Πρώτα τα εύκολα: Είναι καλύτερο όταν μπαίνεις σε ένα δωμάτιο με άγνωστα άτομα, πρώτα να κάνεις τις πιο «χαλαρές» ερωτήσεις. Στην συνέχεια, όταν θα έχει σπάσει ο πάγος κάνε και τις πιο δύσκολες. Έτσι είναι πιο πιθανό να δημιουργήσεις καλύτερες σχέσεις με τα άλλα άτομα, και φυσικά να πάρεις τις πληροφορίες που θες.

4# Ερωτήσεις ανοιχτού τύπου: Μια σειρά «ναι ή όχι» ερωτήσεων μπορεί να φανεί σαν μια ανάκριση παρά μια συζήτηση. Αν ψάχνετε να ανακαλύψετε πληροφορίες, να διαμορφώσετε σχέσεις ή να μάθετε κάτι νέο, πρέπει να κάνετε τις ερωτήσεις ανοιχτές. Αυτό επιτρέπει στον συνομιλητή να έχει περισσότερη ελευθερία στις απαντήσεις. Και θα οδηγήσει σε απρόσμενες απαντήσεις που δεν θα μπορούσατε να προβλέψετε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − 14 =