αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι είσαι καλός στο να «διαβάζεις» τους άλλους

Τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι είσαι καλός στο να «διαβάζεις» τους άλλους

Κανένα σχολικό μάθημα δεν σας διδάσκει πώς να αποκρυπτογραφήσετε τη σύνθετη γλώσσα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Σίγουρα, μαθαίνουμε για ιστορικά γεγονότα, μαθηματικές εξισώσεις και γραμματική. Αλλά ξέρουμε πώς να διαβάζουμε τις λεπτές ενδείξεις ενός άλλου ατόμου;

Αυτό αφήνεται σε μεγάλο βαθμό στη… δοκιμή και το λάθος – και για τους περισσότερους από εμάς είναι δύσκολη διαδικασία.

Εστιάζουμε περισσότερο στην επίτευξη προσωπικής επιτυχίας και λιγότερο στην κατανόηση των μοναδικών κινήτρων και προθέσεων των ανθρώπων γύρω μας.

Είναι όμως χρήσιμο να εστιάσουμε στο να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να «διαβάζουμε» την ανθρώπινη συμπεριφορά – μια δεξιότητα που δεν είναι μόνο χρήσιμη, αλλά συμβάλλει επίσης σε υγιέστερες σχέσεις και βελτιωμένη προσωπική ανάπτυξη.

Τώρα θα εμβαθύνουμε σε 4 σημάδια που δείχνουν ότι είστε εξαιρετικά καλοί στην ανάγνωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ξεπερνώντας τις κοινές υποθέσεις. Θα μπορούσαν πραγματικά να μεταμορφώσουν τις αλληλεπιδράσεις σας.

1) Αντιλαμβάνεστε εύκολα τις μικροεκφράσεις

Τα άτομα που διαπρέπουν στην ανάγνωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς καταλαβαίνουν ότι η περισσότερη επικοινωνία είναι μη λεκτική. Όπως λένε οι ειδικοί, οι λέξεις αποτελούν μόνο το 7% της επικοινωνίας, το υπόλοιπο είναι η γλώσσα του σώματος και ο τόνος της φωνής.

Οι μικροεκφράσεις – αυτές οι φευγαλέες, ακούσιες εκφράσεις του προσώπου που εμφανίζονται ως απάντηση σε συγκεκριμένα συναισθήματα – είναι ιδιαίτερα ενδεικτικές.

Ενώ διαρκούν μόνο για περίπου ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, είναι ένα σαφές παράθυρο στα αληθινά συναισθήματα ενός ατόμου.

2) Αισθάνεστε τις αλλαγές στον τόνο και τα μοτίβα ομιλίας

Παίζουν και αυτά ρόλο. Για παράδειγμα, μπορούν να δείξουν εάν η ομιλία ενός ατόμου είναι ασυνήθιστα βιαστική ή κατακερματισμένη, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει νευρικότητα ή άγχος.

Οι άνθρωποι που «διαβάζουν» τους άλλους, εντοπίζουν επίσης ανεπαίσθητες αλλαγές στον τόνο που υποδηλώνουν απογοήτευση, ενθουσιασμό ή αβεβαιότητα.

Τσεκάρουν τις αλλαγές και αυτό τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται κατάλληλα στην κατάσταση.

Μπορεί να προσφέρουν παρηγοριά σε έναν φίλο που μιλάει με χαμηλό, αργό τόνο, δηλώνοντας λύπη ή μπορεί να ταιριάζουν με τον ενθουσιασμό ενός συναδέλφου που μιλάει με αισιόδοξο ρυθμό.

Αυτή η ικανότητα να «ακούς μεταξύ των γραμμών» οδηγεί σε πιο ουσιαστική και αποτελεσματική επικοινωνία. Ενισχύει επίσης την κατανόηση και την ενσυναίσθηση, καθώς συνδέονται με αυτό που νιώθουν πραγματικά οι άλλοι.

3) Κατανοείτε διαισθητικά την κοινωνική δυναμική

Οι άνθρωποι που «διαβάζουν» τους άλλους μπορούν να μπουν σε ένα δωμάτιο και να κατανοήσουν γρήγορα τη διάθεση.

Παρατηρούν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων, σημειώνοντας τις λεπτές ”αποχρώσεις” που υπαινίσσονται τις σχέσεις και τη δυναμική εξουσίας που υπάρχει.

Για παράδειγμα, μπορεί να βρουν μια τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ δύο συναδέλφων, ακόμα κι αν διατηρούν μία ευγενική συνομιλία. Ή μπορεί να παρατηρήσουν πώς ένα άτομο κυριαρχεί σε μια ομαδική συζήτηση ενώ άλλοι φαίνονταινα νιώθουν άβολα.

4) Κάνεις οξυδερκείς ερωτήσεις

Αυτές οι ερωτήσεις έχουν σχεδιαστεί σχολαστικά για να αποκαλύψουν τις εσωτερικές λειτουργίες ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων, των συναισθημάτων και των διαδικασιών σκέψης του.

Για παράδειγμα, αντί για μια απλή ερώτηση όπως «Πώς ήταν η μέρα σας;», οι άνθρωποι που διαβάουν τους άλλους μπορεί να ρωτήσουν κάτι πιο αποκαλυπτικό, όπως «Ποιο κομμάτι της ημέρας σας ξεχώρισε περισσότερο;»

Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο διευκολύνει πιο πλούσιες συνομιλίες, αλλά παρέχει επίσης ένα παράθυρο στις προτεραιότητες και τις αξίες του ατόμου. Η πράξη της υποβολής τέτοιων οξυδερκών ερωτήσεων δείχνει ένα γνήσιο ενδιαφέρον για την κατανόηση και τη σύνδεση με τους άλλους, καλλιεργώντας έτσι ισχυρότερες σχέσεις και ενσυναίσθηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τρικ που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση για να σε κάνουν να συμφωνείς μαζί τους

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine − 5 =