αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα (θετικά) πράγματα που θα σου συμβούν αν κρατάς τον κύκλο των επαφών σου μικρό

Τέσσερα (θετικά) πράγματα που θα σου συμβούν αν κρατάς τον κύκλο των επαφών σου μικρό

Στα πρώτα μας σχολικά χρόνια, όλοι ήταν… οι καλύτεροί μας φίλοι. Είχαμε ένα νέο φίλο κάθε εβδομάδα. Δεν υπήρχε λόγος να διατηρήσετε τον κύκλο σας μικρό όταν ο κύκλος σας ήταν ολόκληρη η τάξη σας. Στα μεταγενέστερα σχολικά χρόνια, το να έχεις έναν τεράστιο κύκλο φίλων ήταν η επιτομή του «cool» και γενικά σήμαινε ότι είσαι δημοφιλής.

Καθώς προχωράμε στα χρόνια, χάνουμε φίλους και αποκτάμε άλλους σε κάθε νέο κεφάλαιο που ανοίγουμε – Από το σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά. Μόνο ως ενήλικες μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω και να δούμε ότι κάποιοι από αυτούς κόλλησαν, ενώ άλλοι ήταν απλώς απολαυστικές αλλά περαστικές επαφές.

Είναι υγιές να χάνουμε φίλους καθώς μεγαλώνουμε. Δείχνει ότι έχουμε μεγαλώσει ως άτομο και κάποιοι άνθρωποι δεν ταιριάζουν πλέον στο δρόμο σας. Με έναν μικρότερο κύκλο, μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα ότι η ποιότητα μεγαλύτερη αξία από την ποσότητα.

Εδώ είναι 4 (θετικά) πράγματα που θα σου συμβούν αν κρατάς τον κύκλο των επαφών σου μικρό.

Είναι επιστήμη λέει ότι οι δεσμοί είναι ισχυρότεροι

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα αν διατηρείς τον κύκλο σου μικρό, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ το να έχεις πολλούς φίλους.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έδειξε ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να κρατήσει έως και 150 φιλίες. Αυτές οι φιλίες χωρίζονται σε στρώματα, και όσο πάμε σε εξωτερικά επίπεδα, η εγγύτητα του δεσμού μειώνεται.

Αυτή η έρευνα λέει ότι μπορούμε να κρατήσουμε περίπου 5 άτομα στο πιο κοντινό μας στρώμα και αυτά να γίνουν οι καλύτεροί μας φίλοι. Ο Robert Dunbar, ο επικεφαλής ερευνητής, εξηγεί ότι αυτός ο αριθμός, και το σύνολο, μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την εσωστρεφή ή εξωστρεφή προσωπικότητα ενός ατόμου.

Το 2012, το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα διεξήγαγε μια μελέτη σχετικά με το πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί σε μεγαλύτερες ομάδες φίλων. Αυτή η μελέτη απέδειξε ότι σε ομάδες άνω των 6 ατόμων, τα επίπεδα εμπιστοσύνης και δέσμευσης που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες ήταν πολύ χαμηλότερα από εκείνα σε μικρότερες ομάδες.

Αυθεντικότητα

Όταν διατηρείτε τον κύκλο των φίλων σας μικρό, θα δείτε ότι οι δεσμοί σας είναι αυθεντικοί. Με λίγους και καλύτερους φίλους, είναι σαφές ότι η φιλία σας δεν βασίζεται στην ευκολία ή στους κοινούς φίλους.

Ένας μικρός κύκλος φίλων επιλέγει ενεργά ο ένας τον άλλον, είτε πρόκειται για παρέα για την Παρασκευή το βράδυ είτε για να εμπιστευτείτε κάποιον όταν οι καιροί γίνονται δύσκολοι. Όταν χρειαζόμαστε έναν ώμο για να κλάψουμε, δεν έχουμε ή δεν θέλουμε συχνά μια τεράστια ομάδα υποστηρικτών. Συνήθως απευθυνόμαστε σε λίγα άτομα που θα μας βοηθήσουν να αντέξουμε.

Μια μεγαλύτερη ομάδα φίλων συνήθως σημαίνει ότι οι δεσμοί μεταξύ κάθε ατόμου δεν είναι τόσο αυθεντικοί. Είναι απίθανο κάθε άτομο να έχει έναν βαθύ δεσμό με όλους, καθώς οι προσωπικότητες από τη φύση τους ποικίλλουν και συγκρούονται.

Σε γνωρίζουν

Μέσα σε μια μεγάλη ομάδα φίλων, είναι πιθανό να περιτριγυρίζεστε από… απλούς γνωστούς που δεν σας γνωρίζουν πραγματικά. Αυτό όχι μόνο οδηγεί στο να σπάνια βρίσκεστε κοντά τους, αλλά σημαίνει επίσης να εξηγείτε πράγματα για τον εαυτό σας και τις ανάγκες σας.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα ξέρουν τι να κάνουν όταν χρειάζεστε παρηγοριά επειδή δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία ή δεν βρήκαν χρόνο για να σας γνωρίσουν. Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων τείνει να πνίγει ο ένας τον άλλον, αποτρέποντας τους πραγματικά βαθείς δεσμούς.

Οι πραγματικές αυθεντικές φιλίες βασίζονται στη βαθιά κατανόηση. Ξέρουν τι χρειάζεστε όταν δυσκολεύεστε, ποια τα τέλεια δώρα γενεθλίων και πού θα θέλατε να πάτε για μεσημεριανό γεύμα – όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να τα εξηγήσετε.

Είναι πιο εύκολο

Ίσως ο πιο προφανής λόγος για να διατηρήσετε τον κύκλο σας μικρό: Είναι απλά πιο εύκολο να το διαχειριστείτε- ειδικά για έναν εσωστρεφή. Το να έχετε μια μεγάλη ομάδα στενών φίλων σημαίνει ότι πρέπει να εμφανιστείτε και να είστε παρόντες σε κάθε είδους γενέθλια, εκδηλώσεις και πάρτι όπου μπορεί να μην γνωρίζετε καν τον οικοδεσπότη.

Οι ζωές μας είναι συχνά πολύ απασχολημένες για να ανταπεξέλθουμε σε τόσες πολλές προσδοκίες, ειδικά όταν αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι το Νο1 άτομο στη ζωή σας και δεν είστε επίσης το δικό τους Νο1. Το να έχεις έναν μικρό κύκλο φίλων για τους οποίους θα έκανες τα πάντα απαιτεί να μην εξαπλωθείς ποτέ πολύ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + 13 =