αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΓια πρώτη φορά είδαμε… live εικόνα από τον πλανήτη Άρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Για πρώτη φορά είδαμε… live εικόνα από τον πλανήτη Άρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι κάτοικοι της Γης έχουν την ευκαιρία να δουν τον πλανήτη Αρη σε (σχεδόν) ζωντανή μετάδοση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) προβάλλει στο Youtube σε livestreaming εικόνες απευθείας από τον Κόκκινο Πλανήτη, γιορτάζοντας την 20ή επέτειο από την εκτόξευση του Mars Express. H αποστολή εκείνη είχε ως στόχο τη λήψη τρισδιάστατων απεικονίσεων της επιφάνειας του Αρη.

Υπό κανονικές συνθήκες, βλέπουμε εικόνες του Άρη και γνωρίζουμε ότι έχουν τραβηχτεί μέρες πριν, εξήγησε ο James Godfrey, διευθυντής επιχειρήσεων του διαστημικού σκάφους, από το κέντρο ελέγχου της ESA στο Ντάρμστατ της Γερμανίας. «Είμαι ενθουσιασμένος που θα δούμε τον Αρη όπως είναι τώρα – όσο πιο κοντά στο αρειανό “τώρα” μπορούμε να πλησιάσουμε!» πρόσθεσε, αφού στο Διάστημα η επικοινωνία μέσω ηλεκτρομαγνητικών σημάτων γίνεται με την ταχύτητα του φωτός, και καθώς οι αποστάσεις είναι αχανείς, η πληροφορία μεταδίδεται με χρονοκαθυστέρηση.

Ανάλογα με τις σχετικές θέσεις των δύο πλανητών, τα παρατηρησιακά δεδομένα τον Αρη καταφτάνουν στη Γη σε 3 έως 22 λεπτά. Στην παρούσα φάση, το φως χρειάζεται περίπου 17 λεπτά για να ταξιδέψει από τον Αρη στη Γη.

Η ESA εκτιμά πως εκτός από τα 17 λεπτά της διαπλανητικής αποστολής δεδομένων, οι πληροφορίες χρειάζονται ακόμα ένα λεπτό καθώς περνούν από τα καλώδια των διακομιστών στη Γη. Ετσι, ό,τι προβάλλεται έχει συμβεί μόλις 18 λεπτά πριν στην επιφάνεια του Αρη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + 16 =