αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα εμπόδια που σε κρατούν πίσω χωρίς να το καταλάβεις

Τέσσερα εμπόδια που σε κρατούν πίσω χωρίς να το καταλάβεις

Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα εμπόδια στη ζωή είναι αναπόφευκτα. Πάντα υπάρχει κάτι που σου φράζει τον δρόμο.

Αλλά όταν λέμε «εμπόδια», οι περισσότεροι άνθρωποι θα σκεφτούν αμέσως τις εξωτερικές συνθήκες, όπως μια οικονομική κρίση, η ανεργία ή το λάθος timing.

Είναι επειδή πολλοί από εμάς τείνουμε να κατηγορούμε άλλους ανθρώπους, την κοινωνία και τον κόσμο για τις αποτυχίες μας. Εξάλλου, είναι πιο βολικό… να βλέπεις τη ζωή από αυτήν την οπτική γωνία – δεν είσαι εσύ λάθος, είναι ο σκληρός κόσμος, ένα άδικο κοινωνικό σύστημα και οι άκαρδοι άνθρωποι.

Το να κοιτάς προς τα μέσα θέλει θάρρος, καθώς μπορεί να σκοντάψεις σε κάποιες άβολες αλήθειες για τον εαυτό σου στη διαδικασία. Και το να νιώθεις άβολα είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο καθένας μας.

Υπάρχουν όμως κάποια υποτιμημένα εμπόδια που συχνά έχουν περισσότερη δύναμη πάνω μας από οποιαδήποτε εξωτερική επιρροή. Αυτά είναι πράγματα που κουβαλάμε μαζί μας μια ζωή και δεν το συνειδητοποιούμε καν.

1. Φόβος για το άγνωστο

Είναι φυσικό να φοβάσαι το άγνωστο. Εξάλλου, οι περισσότεροι από εμάς αναζητούμε άνεση και γαλήνη. Γνωστές δραστηριότητες, πρόσωπα, ρουτίνες και περιβάλλοντα, είναι αυτά που μας φέρνουν αυτή την αίσθηση άνεσης.

Τι γίνεται όμως αν μια μέρα συνειδητοποιήσετε ξαφνικά ότι ζείτε τη ζωή κάποιου άλλου; Ότι έχεις κολλήσει σε μια βαρετή ρουτίνα, και δεν υπάρχει διαφυγή;

Πρέπει να αφήσετε τη ζώνη άνεσής σας και να κάνετε μια αλλαγή. Μερικοί άνθρωποι τολμούν να κάνουν κάτι για τη βαρετή ζωή τους, ενώ άλλοι όχι. Ο φόβος για το άγνωστο είναι ένα ισχυρό εμπόδιο και η υπέρβασή του απαιτεί θάρρος.

2. Τεμπελιά και αναβλητικότητα

Η τεμπελιά και η αναβλητικότητα είναι από εκείνα τα εμπόδια στη ζωή που δεν φαίνονται αρκετά μεγάλα μέχρι να πέσετε στην παγίδα τους. Είναι απλώς μικρές συνήθειες, οπότε πώς μπορούν να σας κρατήσουν πίσω στη ζωή;

Αλλά σκεφτείτε το και θα δείτε ότι και τα δύο μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξή σας. Η αναβλητικότητα σας αφήνει να σπαταλάτε τον χρόνο σας σε ανοησίες ενώ θα μπορούσατε να κάνετε κάτι χρήσιμο. Και η τεμπελιά σε κάνει να συμβιβάζεσαι με λιγότερα, εκεί που θα μπορούσες να προχωρήσεις. Θυμήσου και το άρθρο: Επτά καθημερινά τρικ που καταπολεμούν την αναβλητικότητα που (ίσως) έχεις.

3. Κοινωνικές και οικογενειακές προσδοκίες

Ενώ μαθαίνουμε μια σειρά από χρήσιμες δεξιότητες όταν μεγαλώνουμε, συχνά έχει αρνητικές επιπτώσεις στην περαιτέρω ζωή μας. Τα μοτίβα σκέψης που επιβάλλονται από την οικογένεια και την κοινωνία συχνά εμποδίζουν την ανάπτυξή μας.

Μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τους γονείς μας, είναι πιθανό να μας στοιχειώνουν για χρόνια.

Για παράδειγμα, μπορεί να προέρχεστε από μια οικογένεια όπου όλοι οι άνδρες ακολούθησαν στρατιωτική καριέρα, οπότε αναμένεται να κάνετε το ίδιο. Αλλά δεν είναι αυτό που θέλετε – πάντα ονειρευόσασταν να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση, αλλά φοβόσασταν να πάτε ενάντια στην οικογενειακή σας παράδοση.

Σε μια κατάσταση όπως αυτή, οι οικογενειακές προσδοκίες είναι ένα σημαντικό εμπόδιο στη ζωή σας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν θα γίνεις ποτέ κάποιος άλλος μόνο και μόνο επειδή το θέλουν οι γονείς σου. Η διαμόρφωση της ζωής σας σύμφωνα με τις προσδοκίες τους είναι μονόδρομος προς τη δυστυχία και την ανικανότητα.

4. Overthinking

Η τάση να σκέφτεστε υπερβολικά τα πράγματα μπορεί να κάνει τη ζωή σας δύσκολη με πολλούς τρόπους. Όμως μια από τις πιο απτές συνέπειες αυτής της συνήθειας είναι η αδυναμία δράσης και λήψης αποφάσεων.

Η υπερβολική σκέψη μπορεί να συμβαδίσει με άλλες αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές όπως η τελειομανία και συχνά επηρεάζει τους πιο έξυπνους και ταλαντούχους ανθρώπους. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη ζωή για άτομα με IQ άνω του μέσου όρου.

Υπάρχει ακόμη και ένας όρος που ονομάζεται «παράλυση ανάλυσης». Είναι όταν δεν μπορείτε να πάρετε μια απόφαση επειδή αναλύετε υπερβολικά την κατάσταση. Έτσι, αντί να ενεργείτε, καταλήγετε σε «παράλυση» από τις δικές σας σκέψεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 + 2 =