αρχικηVIRALΣτην Θεσσαλονίκη έχουν το πρώτο δημόσιο κτίριο με… κάθετο κήπο

Στην Θεσσαλονίκη έχουν το πρώτο δημόσιο κτίριο με… κάθετο κήπο

Στην πρόσοψη του κτιρίου της Διεύθυνσης Αστικού Περιβάλλοντος, στην οδό Κλεάνθους 18 στη Θεσσαλονίκη, σε μια επιφάνεια πενήντα τετραγωνικών μέτρων, έχουν τοποθετηθεί 804 γλαστράκια με τέσσερα είδη φυτών, κατάλληλα για τις κλιματικές συνθήκες στο συγκεκριμένο σημείο.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην ταράτσα του κτιρίου υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για τη συγκέντρωση του νερού της βροχής, το οποίο χρησιμοποιείται για το πότισμα του κάθετου κήπου, μέσω ενός κατάλληλου και σύγχρονου συστήματος άρδευσης και αποστράγγισης. Το σύστημα αυτό, άλλωστε, εγκαταστάθηκε μετά από τη μεταφορά της σχετικής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από την Αυστραλία, μια χώρα που θεωρείται πρωτοπόρα παγκοσμίως σε θέματα διαχείρισης αστικού νερού.

Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας πολύ εντυπωσιακής πρόσοψης κτιρίου, η αύξηση του πρασίνου στην περιοχή, καθώς και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου αλλά και του μικροκλίματος στην ευρύτερη περιοχή μέσω της μείωσης του φαινομένου της θερμονησίδας.

Σε μικρή απόσταση από την οδό Κλεάνθους, στο δημοτικό κολυμβητήριο της Τούμπας, στο οποίο υπήρχε μεγάλη κατανάλωση πόσιμου νερού, λόγω της ανάγκης για ντουζ πριν και μετά από τη χρήση της πισίνας, αντικαταστάθηκαν όλες οι βρύσες, τοποθετήθηκαν ειδικές συσκευές με φωτοκύτταρο στο ντουζ, που περιορίζουν τη χρήση του νερού και δεν το αφήνουν να τρέχει άσκοπα και άλλαξαν όλα τα καζανάκια που έτρεχαν. Συνολικά εγκαταστάθηκαν 53 νέα συστήματα εξοικονόμησης νερού και σε αυτά περιλαμβάνονται θερμοϋδραυλικά συστήματα, κυκλοφορητές και θερμοβαλβίδες που επιτρέπουν να γίνεται σωστή κυκλοφορία νερού και να διασφαλίζεται η σωστή θερμοκρασία του για τη χρήση του ντουζ.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η μείωση κατά 20% με 30% της κατανάλωσης νερού και ενέργειας.

Οι παραπάνω δράσεις για την δημιουργία του πρώτου κάθετου κήπου σε δημόσιο κτίριο στην Ελλάδα και την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας στο δημοτικό κολυμβητήριο πραγματοποιήθηκαν μέσω της συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership Mediterranean και με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα πολυεθνικής επιχείρησης στην Ελλάδα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + five =