αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣκέφτεσαι να αλλάξεις καριέρα μετά τα 35; Εδώ είναι 4 χρήσιμα tips

Σκέφτεσαι να αλλάξεις καριέρα μετά τα 35; Εδώ είναι 4 χρήσιμα tips

Σε παλαιότερο άρθρο γράφαμε για ένα ιδιαίτερο φαινόμενο στη Σουηδία: Εκεί βλέπεις ανθρώπους να αλλάζουν καριέρα, ακόμα και σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία.

«Στη Σουηδία δεν νιώθεις ποτέ την ηλικία σου. Έχουμε ένα μαγικό, αόρατο κουμπί που γράφει Start Over, ξεκίνα ξανά. Πας στο πανεπιστήμιο και θα δεις έναν φοιτητή στα 60 του. Αυτή η εικόνα δεν κάνει σε κανέναν εντύπωση, είναι κάτι συνηθισμένο. Η εκπαίδευση είναι δωρεάν και μονίμως κάτι μαθαίνουμε. Ένας γιατρός στα 45 του μπορεί να γίνει προγραμματιστής. Τέσσερις μέρες μπορείς να δουλεύεις σε μία δουλειά και κάθε Παρασκευή σε μία άλλη» λέει η Jenny Berthling από τον δημοτικό οργανισμό για την προβολή της Στοκχόλμης.

Στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το επίπεδο, ωστόσο πλέον είναι αρκετοί οι άνθρωποι που αλλάζουν καριέρα στα «μισά της διαδρομής». Ξεκίνησαν από άλλη επαγγελματική αφετηρία, είδαν ότι ο δρόμος που διάλεξαν δεν τους ταιριάζει και αποφάσισαν να κάνουν το μεγάλο Pivot.

Φυσικά μια τέτοια αλλαγή δεν είναι εύκολη. Για αυτό σου παραθέτουμε 4 χρήσιμα tips, για εσένα που σκέφτεσαι να αλλάξεις καριέρα μετά τα 35 σου.

Χρησιμοποίησε το δίκτυο γνωριμιών σου. Καλή η αποστολή βιογραφικών, αλλά δεν αρκεί. Αυτό που μπορεί να σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο είναι οι παλιοί σας συνάδελφοι και οι φίλοι. Μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε εταιρείες που κάνουν προσλήψεις και θα δείξουν πραγματικό ενδιαφέρον γι αυτά που μπορείτε να προσφέρετε.

Χρησιμοποίησε την τεχνολογία. Παρόλο που υπάρχει η αντίθετη άποψη, η ηλικία δεν επηρεάζει τις τεχνολογικές γνώσεις. Η τεχνολογία είναι σημαντικό μέρος της κοινωνίας, το ίδιο κι εσείς. Πιθανώς ήδη γνωρίζετε να χρησιμοποιείτε αρκετές εφαρμογές πάνω στο κομμάτι της δουλειάς.

Βάλε στην άκρη μερικά χρήματα. Υπάρχουν αλλαγές καριέρας που χρειάζονται περισσότερα χρήματα. Αν π.χ. θέλεις να ξεκινήσεις ένα δικό σου project που περιλαμβάνει παραγωγή, τότε τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Τι πρέπει να κάνεις για αρχή: Αποταμίευση! Ξεκίνα να βάζεις στην άκρη όσα περισσότερα χρήματα μπορείς. Θα σε βοηθήσουν στο pivot σου. Στην συνέχεια κάνε ένα βασικό πλάνο, για να δεις πόσα χρήματα περίπου θα χρειαστείς. Α, και κόψε τα περιττά έξοδα.

Δεν υπάρχει μόνο μια ευκαιρία. Μην αγχώνεστε με τη σκέψη, ότι αυτό είναι το πιο κρίσιμο σημείο της ζωής σας και ότι έχετε μόνο μία ευκαιρία, για να αλλάξετε επαγγελματική πορεία, οπότε και θα πρέπει να επιλέξετε σωστά, εδώ και τώρα. Το ψυχολογικό βάρος αυτής της σκέψης θα σας γεμίσει με άγχος, ειδικά αν βρεθήκατε σε αυτή τη θέση γιατί χάσατε την προηγούμενη δουλειά σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να σημειώσετε σε μια λίστα τις ικανότητές σας, σε ποιους τομείς ή χώρους θα θέλατε να εργαστείτε και σε ποιες θέσεις. Όταν την ολοκληρώσετε, αφαιρέστε όσα σας φαίνονται λιγότερο ενδιαφέροντα ή και εφικτά και καταλήξτε το πολύ σε 2 – 3 επιλογές. Έτσι, όταν αρχίσετε να ψάχνετε για τη νέα σας δουλειά, θα κινηθείτε στοχευμένα, με βάση τη λίστα σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 5 =