αρχικηVIRALΣε ξενοδοχείο ή Airbnb θα μετατραπεί το ιστορικό υπερωκεάνιο «SS United States»

Σε ξενοδοχείο ή Airbnb θα μετατραπεί το ιστορικό υπερωκεάνιο «SS United States»

Με διαφορετικό ρόλο, ως ξενοδοχείο ή Airbnb, ενδέχεται να αναβιώσει το αμερικανικό υπερωκεάνιο «SS United States», το οποίο βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και περίπου μισόν αιώνα. Αυτό το διάστημα το ιστορικό πλοίο έχει περάσει από τα χέρια πολλών ιδιοκτητών, οι οποίοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να του δώσουν νέα πνοή. Ο τελευταίος του ιδιοκτήτης δέχθηκε να συνεργαστεί με το μεσιτικό γραφείο RXR Realty, ώστε το πλοίο να μετατραπεί σε ένα μοντέρνο χώρο διαμονής και ψυχαγωγίας.

Το τεραστίων διαστάσεων πλοίο (301 μέτρα σε μήκος) είχε κάνει το παρθενικό του ταξίδι το 1952 και αποτελούσε σύμβολο της μηχανολογικής και οικονομικής δύναμης των ΗΠΑ. Στο πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο, το «SS United States» κατέρριψε το ρεκόρ ταχύτητας, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης είχε χρηματοδοτήσει την αγορά των υπερσύγχρονων –για εκείνη την εποχή– μηχανών που έφερε το πλοίο, χωρίς αυτό να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό. Η αμερικανική κυβέρνηση είχε επέμβει στην κατασκευή του πλοίου, διότι ευελπιστούσε ότι στην περίπτωση που ξεσπούσε πόλεμος το «SS United States» θα μπορούσε να διασχίζει τον Ατλαντικό με 15.000 στρατιώτες χωρίς ανεφοδιασμό.

«To πλοίο αντιπροσωπεύει μια ιστορική στιγμή, στην οποία τα πάντα ήταν δυνατό να συμβούν», σχολίασε η Σούζαν Γκιμπς, πρόεδρος του οργανισμού προστασίας του «SS United States» και εγγονή του αρχιτέκτονα του πλοίου. «Δεν αφορούσε μόνο το πλοίο, αλλά και τη δυνατότητα του έθνους να διαπρέπει», συμπλήρωσε η ίδια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ευρεία χρήση των αεροσκαφών τη δεκαετία του 1960 οδήγησε στην αχρήστευση του πλοίου και τη μόνιμη αγκυροβόλησή του το 1969. Επίδοξοι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν «το πιο διάσημο πλοίο που δεν βούλιαξε», όπως είχε χαρακτηριστεί, αλλά όλες οι προσπάθειες απέτυχαν. Ως αποτέλεσμα, το εμβληματικό «SS United States» βρίσκεται εδώ και δύο δεκαετίες σε προβλήτα της Φιλαδέλφειας σε άθλια κατάσταση.

Παρ’ όλα αυτά, ο Σκοτ Ρέχλερ, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου RXR Realty, θεωρεί ότι η κατάσταση του πλοίου –με χαλασμένες πόρτες και χωρίς έπιπλα– είναι ιδανική, διότι είναι σαν ένας λευκός καμβάς. «Η ιδέα είναι να χτίσουμε έναν σπουδαίο δημόσιο χώρο, όπου θα μπορεί κάποιος να περάσει τη μέρα του και να γίνει μέρος της ιστορίας», σχολίασε ο Ρέχλερ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Απόφαση

Πριν από μερικά χρόνια, ο Ρέχλερ αναζητούσε νέα τοποθεσία για να δημιουργήσει καταλύματα, τα οποία θα διέθετε αποκλειστικά μέσω της Airbnb. Βλέποντας την τάση της πλατφόρμας προς εναλλακτικές μορφές καταλυμάτων, όπως για παράδειγμα τα δεντρόσπιτα, ο Ρέχλερ αποφάσισε ότι η νέα τοποθεσία θα ήταν σε πλοίο. Συγκεκριμένα, η ιδέα του «SS United States» προέκυψε ύστερα από σύσταση του διευθύνοντος συμβούλου της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι.

Πέρυσι λοιπόν, ο Ρέχλερ προσέγγισε τον ιδιοκτήτη του ιστορικού υπερωκεάνιου και άρχισε να προτείνει σχέδια για την αναβίωσή του. Η RXR έχει ήδη προωθήσει την ιδέα σε σε οκτώ αμερικανικές πολιτείες, μεταξύ αυτών η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, αναζητώντας τοποθεσία για την αγκυροβόληση του πλοίου.

Στην περίπτωση που οι τοπικές κυβερνήσεις δείξουν επίσημο ενδιαφέρον για τη φιλοξενία του «SS United States» στις προβλήτες τους, τότε η ανακαίνισή του ενδέχεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2020. Η ανακαίνιση θα κοστίσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία δωματίων, εστιατορίων, χώρων διασκέδασης και ενός μουσείου, το οποίο θα αναδεικνύει την ιστορία του πλοίου.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − eleven =