αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Ρωτάνε την γνώμη σου»: 5 σημάδια που δείχνουν ότι σε σέβονται οι άλλοι στην δουλειά σου

«Ρωτάνε την γνώμη σου»: 5 σημάδια που δείχνουν ότι σε σέβονται οι άλλοι στην δουλειά σου

Όλοι θέλουμε να νιώθουμε ότι μας εκτιμούν στο χώρο εργασίας.

Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι το να λάβουμε την αναγνώριση που μας αξίζει μετρά περισσότερο και από την οικονομική ανταμοιβή.

Το να νιώθουμε σεβασμό από τους συναδέλφους μας και τον εργοδότη μας έχει σημασία. Όλα συμβάλλουν στο να έχουμε μια καλή αίσθηση ικανοποίησης από την εργασία.

Αλλά πώς ξέρετε αν σας σέβονται στη δουλειά; Προσέξτε αυτά τα σημάδια.

1) Σε αφήνουν… να κάνεις τη δουλειά σου

Είναι σημαντικό να μην σε… τσεκάρουν συνεχώς.  Μπορεί ακόμη και να αισθάνεστε παραμελημένοι κατά καιρούς εξαιτίας αυτού.

Δες το όμως ως εξής: Το αφεντικό σας δεν αισθάνεται την ανάγκη να κοιτάξει πάνω από τον ώμο σας ή να σας μικρο-διαχειριστεί. Αυτό δείχνει εμπιστοσύνη.

Μπορεί να μην λαμβάνετε την προσοχή που λαχταράτε, αλλά το αφεντικό σας νιώθει ότι δεν πρέπει να ανησυχεί για εσάς και μπορεί να εκτρέψει την προσοχή του αλλού. Για αυτό δεν σε τσεκάρει για την κάθε μικρή λεπτομέρεια.

2) Σας δίνεται ελευθερία και ευελιξία

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 78% των εργαζομένων αισθάνεται ότι η παραγωγικότητά τους αυξάνεται όταν το πλαίσιο εργασίας είναι ευέλικτο.

Δεν είμαστε πια παιδιά και το να νιώθετε ότι κάποιος ελέγχει αυστηρά ολόκληρη την ημέρα σας μπορεί να είναι απίστευτα απογοητευτικό.

Είναι σημάδι σεβασμού όταν ένας εργοδότης σου δίνει περιθώρια ελευθερία όταν το χρειάζεσαι. Για παράδειγμα, ευελιξία στο ωράριο, εξ αποστάσεως εργασία ή κινήσεις αναφορικά με τα tasks.

3) Είναι εντάξει να πείτε «όχι»

Αυτό είναι σημαντικό: Σε ρωτάνε, δεν σου δίνουν εντολές.

Είτε πρόκειται για ένα ειδικό έργο στο οποίο καλείστε να συμμετάσχετε είτε για μια επιπλέον βάρδια το Σάββατο. Η επιλογή είναι πραγματικά σημαντική.

Είναι σημάδι σεβασμού ότι σας ρωτούν αντί να σας προστάξουν. Επιπλέον, μπορείτε να πείτε «όχι» σε ορισμένα αιτήματα χωρίς να αισθάνεστε ότι πρόκειται να ειναι εναντίον σας.

4) Δεν τιμωρείστε για λάθη

Τα λάθη μας είναι πάντα ευκαιρίες για να μάθουμε. Ένας καλός ηγέτης θα θέλει να συμβεί αυτό. Χωρίς να τρέξει να ρίξει… τις ευθύνες.

Αν εμπειστεύονται τις ικανότητες σου, τότε πιθανότατα σου αφήνουν το περιθώριο να κάνεις και λάθη. Χωρίς να τιμωρηθείς. Ξέρουν ότι αργά ή γρήγορα θα φέρεις μεγάλα αποτελέσματα.

5) Σας ζητείται η γνώμη σας

«Ποιες είναι οι σκέψεις σου σχετικά με αυτό;».

Είναι μια απλή πρόταση, αλλά έχει μεγάλη σημασία. Το να ρωτάς τους υπαλλήλους αντί να τους δίνεις μία εντολή/κατεύθυνση είναι ένα μεγάλο σημάδι σεβασμού.

Εάν σας ενθαρρύνουν συχνά να συνεισφέρετε την άποψη σας κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, είναι ξεκάθαρο ότι κάτι κάνετε σωστά! Ομοίως, εάν οι συνάδελφοί σας ή οι υφισταμένοι σας, καθώς και το αφεντικό σας, αναζητούν τις απόψεις σας, τότε αυτό δείχνει ότι έχει σημασία τι έχετε να πείτε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + five =