αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως να πεις στο αφεντικό σου ότι δεν είσαι χαρούμενος με τη δουλειά (χωρίς να απολυθείς)

Πως να πεις στο αφεντικό σου ότι δεν είσαι χαρούμενος με τη δουλειά (χωρίς να απολυθείς)

Ακόμα κι αν αγαπάτε αυτό που κάνετε, θα υπάρχουν πάντα στιγμές που θα είστε λιγότερο ικανοποιημένοι με κάποια πτυχή της δουλειάς σας. Εάν είστε δυσαρεστημένοι στη δουλειά, δεν είστε μόνοι.

Πολλοί εργαζόμενοι δεν αποκαλύπτουν ποτέ τα προβλήματά τους και καταλήγουν να φεύγουν ή να απολύονται όταν η εξουθένωση επηρεάζει την ικανότητά τους να ολοκληρώσουν την εργασία τους. Αλλά εδώ είναι το point: Οι εργοδότες δεν θέλουν να χάσουν αφοσιωμένους εργαζομένους, γι’ αυτό μην παραμείνετε σιωπηλοί. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα στη δουλειά, μιλήστε.

Βεβαίως χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί. Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του, το αμερικανικό Fast Company εξηγεί πως να πεις στο αφεντικό σου ότι δεν είσαι χαρούμενος με τη δουλειά (χωρίς να απολυθείς).

1. Καταγράψτε τα points σας

Γράψτε τι θέλετε να πείτε και τις πιθανές απαντήσεις που μπορεί να λάβετε. Με αυτόν τον τρόπο, είστε έτοιμοι να απαντήσετε ανεξάρτητα από το τι θα πει το αφεντικό σας. Δεν χρειάζεται να γράψετε… ολόκληρο σενάριο, αλλά μερικά bullet points μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε σε καλό δρόμο.

2. Μείνετε ήρεμοι

Μείνετε ήρεμοι για να μπορείτε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας με υγιή τρόπο στο αφεντικό σας. Μην αφήνετε τα νεύρα, την απογοήτευση ή τη μελαγχολία σας να σας βγάλουν εκτός πλάνου. Μη διστάσετε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, αλλά προσπαθήστε να μην έχετε υπερβολικές αντιδράσεις. Παρακολουθήστε τη στάση του σώματός σας, ώστε να μην φανείτε επιθετικοί ή αναστατωμένοι. Μείνετε θετικοί και ανοιχτοί σε ό,τι έχει να πει το αφεντικό σας.

3. Εξηγήστε γιατί δεν είστε πλέον ευχαριστημένοι στη θέση

Εξηγήστε ήρεμα στο αφεντικό σας γιατί είστε δυσαρεστημένοι με τον τρέχοντα ρόλο σας. Δηλώστε τα κύρια σημεία με σαφήνεια και σεβασμό χωρίς να κατηγορήσετε κανέναν. Ωστόσο, πρέπει να είστε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι και να αναφέρετε λεπτομερώς τι σας εμποδίζει να αποδώσετε τα μέγιστα.

Για παράδειγμα, εάν είστε συμβασιούχος εργαζόμενος και οι πληρωμές γίνονται συχνά καθυστερημένα, μπορείτε να πείτε: «Δεν μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο πληρώνομαι». Αυτό δεν είναι πολύ συγκεκριμένο και πρέπει το αφεντικό σας να διαβάσει… ανάμεσα στις γραμμές.

Αντίθετα, πείτε στο αφεντικό σας ότι το τρέχον μοντέλο πληρωμών έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνετε τακτικά καθυστερημένη πληρωμή και ότι θα θέλατε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα νέο σύστημα για να σας βοηθήσει να πληρώνεστε εγκαίρως. Συμπεριλάβετε παραδείγματα για να υποστηρίξετε τις αξιώσεις σας και να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά σας κατά μέτωπο. Το ίδιο μπορεί να γίνει π.χ. αν δεν είσαι ικανοποιημένος με το ωράριο ή τα ρεπό.

4. Προσφέρετε μια λύση

Το να εστιάζεις μόνο στα αρνητικά δεν είναι πολύ παραγωγικό. Προσπαθήστε να εξισορροπήσετε τις απογοητεύσεις σας εκφράζοντας επίσης τυχόν λύσεις που πιστεύετε ότι θα είναι αποτελεσματικές. Αυτό δείχνει στο αφεντικό σας ότι δεν βασίζεστε σε αυτόν για να διορθώσετε τα προβλήματά σας, αλλά ότι θέλετε να είστε μέρος της λύσης. Χρησιμοποιείστε τις δεξιότητές σας στην επίλυση προβλημάτων και να έχετε στο μυαλό σας μερικές πολύτιμες λύσεις πριν μιλήσετε με το αφεντικό σας.

5. Ακούστε

Αφού πείτε στο αφεντικό σας τι περνάτε και γιατί δεν είστε πλέον ευχαριστημένοι στη δουλειά, ήρθε η ώρα να ακούσετε. Ο manager σας πιθανότατα θα έχει ερωτήσεις, εξηγήσεις και ίσως ακόμη και κάποιες δικές του λύσεις για να σας προσφέρει στο τέλος της συνομιλίας σας. Εάν δεν έχουν πολλά να πουν, προτρέψτε τους ρωτώντας τους αν έχουν ιδέες να μοιραστούν. Αφού τελειώσει η συνομιλία, δείξτε τους ότι ακούτε, εφαρμόζοντας τις διορθώσεις που συζητήσατε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 3 =