αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠως θα καταλάβω ότι κάποιος μου λέει ψέματα: Ρώτησα το ChatGPT και απάντησε

Πως θα καταλάβω ότι κάποιος μου λέει ψέματα: Ρώτησα το ChatGPT και απάντησε

Άνθρωποι που λένε ψέματα υπάρχουν παντού γύρω μας. Στον προσωπικό κύκλο και -ακόμα περισσότερο- στο επαγγελματικό πεδίο. Αλλά πως μπορείς να τους εντοπίσεις και να λάβεις τα μέτρα σου;

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Κάναμε αυτή την ερώτηση στο ChatGPT. Και όπως πάντα, η τεχνητή νοημοσύνη ξεκίνησε να μας δίνει απαντήσεις. «Το να ανιχνεύσετε εάν κάποιος σας λέει ψέματα μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά υπάρχουν ορισμένα σημάδια και συμπεριφορές που μπορεί να σας βοηθήσουν να είστε πιο προσεκτικός. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα σημάδια δεν είναι απόλυτα αξιόπιστα, αλλά μπορούν να σας δώσουν μια ιδέα» απάντησε αρχικά το ChatGPT.

Συνεχίζοντας, παρέθεσε μερικά συγκεκριμένα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος -ίσως- σου λέει ξέματα. Η AI έγραψε:

«Ορισμένα πιθανά σημάδια που μπορείτε να προσέξετε είναι:

  1. Μη συνέπεια στην αφήγηση: Αν παρατηρήσετε ασυνέπεια στον τρόπο που αναφέρει κάποιος μια ιστορία ή ένα γεγονός, αυτό ενδέχεται να είναι ένα σημάδι ψεύδους.
  2. Αποφυγή οπτικής επαφής: Κάποιος που λέει ψέματα ενδέχεται να αποφεύγει την οπτική επαφή ή να έχει αναστατώσεις στη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.
  3. Φυσιολογικές αντιδράσεις: Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν φυσιολογικές αντιδράσεις όταν λένε ψέματα, όπως να αγγίζουν το πρόσωπό τους, να μασάνε τα χείλη τους ή να αλλάζουν συχνά τη θέση τους.
  4. Δυσκολία στην απάντηση σε ερωτήσεις: Κάποιος που λέει ψέματα μπορεί να έχει δυσκολία να απαντήσει σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με την ιστορία που αφηγείται.
  5. Αποφυγή λεπτομερειών: Όταν κάποιος αποφεύγει να παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες ή δεν μπορεί να αναπαράγει τις λεπτομέρειες ενός γεγονότος, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι πιθανού ψεύδους.
  6. Αλλαγές στη φωνή ή τη συμπεριφορά: Κάποιος που λέει ψέματα μπορεί να έχει αλλαγές στον τόνο της φωνής του ή στη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της συνομιλίας».

Κλείνοντας με μία υποσημείωση: «Αυτά είναι μερικά από τα σημάδια που μπορείτε να προσέξετε, αλλά πρέπει να έχετε υπόψη ότι κανένα σήμα δεν είναι απόλυτα αξιόπιστο και μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τέτοιες συμπεριφορές. Η καλύτερη πρακτική είναι να είστε προσεκτικοί και να συνδυάσετε αυτά τα σημάδια με άλλες πληροφορίες και συμπεριφορές».

Φυσικά ο διάλογος με την AI μπορεί να συνεχιστεί για… όσο θέλει ο χρήστης. Όσο ρωτάς, τόσο συνεχίζει να απαντάει. Στην ελληνική γλώσσα ίσως θα παρατηρήσεις μερικά μικρά συντακτικά ή ορθογραφικά λάθη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − six =