αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως θα εντοπίζονται ηλεκτρονικά οι κακοπληρωτές σε ρεύμα και αέριο

Πως θα εντοπίζονται ηλεκτρονικά οι κακοπληρωτές σε ρεύμα και αέριο

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σκοπεύει να βάλει «φρένο» στα φαινόμενα των στρατηγικών κακοπληρωτών των λογαριασμών ρεύματος και αερίου καθώς και στα περιστατικά των ρευματοκλοπών. Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζει σχέδιο για τον εντοπισμό των επιτήδειων που ενώ δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα, εν τούτοις αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς κατά… σύστημα.

Ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης και το επιτελείο του ετοιμάζουν ένα πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση όλων όσοι επιδεικνύουν συμπεριφορά αποφυγής πληρωμών των λογαριασμών ρεύματος και αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών καθώς και των ρευματοκλοπών αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα που θα αναπτύσσονται σε τέσσερις βασικούς άξονες.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι αφενός η δημιουργία ενός Τειρεσία για την ηλεκτρική ενέργεια, ενός συστήματος δηλαδή αντίστοιχου με εκείνου των τραπεζών, όπου θα καταγράφονται οι οφειλέτες των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και θα επισημαίνονται εκείνοι οι οποίοι συστηματικά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ανάλογη πρόταση έχει κάνει και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και είναι το σύστημα Debt Flagging.

Πέραν αυτού, όπως αναφέρουν πληροφορίες που παρουσιάζουν σήμερα τα Νέα, αφού εντοπιστούν οι οφειλέτες, το υπουργείο Ενέργειας θα επιδιώξει τη διασταύρωση μέσω των φορολογικών αρχών της οικονομικής τους κατάστασης. Δηλαδή αν διαθέτουν υψηλά εισοδήματα ή και μεγάλη ακίνητη και λοιπή περιουσία να έρχονται τότε αντιμέτωποι και με τις συνέπειες του νόμου. Προς τούτο, λένε οι πληροφορίες, φέρεται να υπάρχει ήδη συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές.

Οι ρευματοκλοπές

Αντίστοιχη παρέμβαση αναμένεται να υπάρξει και για τις ρευματοκλοπές. Αποτελεσματικό όπλο αποτελούν οι έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικός διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ, εντούτοις η αποψίλωση των σημερινών ρολογιών από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις και η αντικατάσταση τους με σύγχρονα συστήματα καταμέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας έχει μακρύ δρόμο (τουλάχιστον σε βάθος πενταετίας).

Έτσι, οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Ενέργειας σε συνεργασία με τη ΡΑΑΕΥ και τον ΔΕΔΔΗΕ να επανεξετάζουν τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε όσους συλλαμβάνονται να πειράζουν τους μετρητές. Δηλαδή επιδίωξη είναι να θεσπιστούν αυστηρότερες ποινές.

Στο «στόχαστρο» και όσοι αλλάζουν συχνά προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας

Εκτός των προαναφερόμενων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει και θεσμικό πλαίσιο για τον περιορισμό του φαινομένου ενεργειακού… τουρισμού, δηλαδή όσων εσκεμμένως αλλάζουν συχνά προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς και να αποφεύγουν την ποινή της αποκοπής της παροχής ηλεκτροδότησης. Σήμερα, η συγκεκριμένη κατηγορία των καταναλωτών βρίσκει χώρο για αυτή τη συμπεριφορά εκμεταλλευόμενη το «παράθυρο» στη νομοθεσία, που έχει ανοίξει μετά την τελευταία απόφαση του ΣτΕ.

Ενδεικτική των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι και η πρόσφατη δήλωση του Σκυλακάκη για το θέμα: «Το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίζει τις κατάλληλες τιμές, όμως δεν έχουμε όλοι την ίδια αντοχή στην ενεργειακή πίεση. Συνεπώς, το γεγονός ότι το Κράτος πάντα πρέπει να φροντίζει για το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν σημαίνει ότι το κάνει με τον ίδιο τρόπο για όλους. Κάποιος, για παράδειγμα, που έχει 100.000 ευρώ καταθέσεις, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ενεργειακά ευάλωτος, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται κάποιος που έχει 200 ευρώ καταθέσεις».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 − one =