αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠοιοι θέλουν να πάρουν στα χέρια τους την Εθνική Ασφαλιστική

Ποιοι θέλουν να πάρουν στα χέρια τους την Εθνική Ασφαλιστική

Με τη συμμετοχή private equity funds και την απουσία ασφαλιστικών ομίλων ολοκληρώθηκε στις 28 Νοεμβρίου η διαδικασία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για την Εθνική Ασφαλιστική. Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται τώρα στα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου, το αργότερο, όταν η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα κρίνει την έκβαση της μεγαλύτερης ιδιωτικοποίησης, μετά το Ελληνικό. Πράγμα που σημαίνει ότι σε ένα δίμηνο θα φανεί αν η πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα γίνει απευθείας σε έναν επενδυτή ή θα ενεργοποιηθεί το plan B της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της θυγατρικής ασφαλιστικής μέσω της διάθεσης μετοχών στο χρηματιστήριο.

Οι πληροφορίες για τις μη δεσμευτικές προσφορές αναφέρουν μεταξύ των ενδιαφερομένων τα funds, CVC Capital το οποίο έχει ηγετική θέση στο χώρο των ιδιωτικών θεραπευτηρίων μέσω της Hellenic Healthcare Group, το αμερικανικό I3CP και τη Lone Star.

Η Fairfax του Prem Watsa, τελικώς, δεν κατέβηκε ούτε στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών. Παρά το θεωρητικό ενδιαφέρον του καναδικού ομίλου που επικεντρώνεται στις ασφάλειες, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το ενδιαφέρον δεν ήταν απτό και δεν υπήρχε προοπτική υποβολής δεσμευτικής προσφοράς, παρά μόνο μη δεσμευτικής. Σημειώνεται ότι η υποβολή προσφοράς από την Fairfax συναντούσε ούτως ή άλλως προσκόμματα λόγω ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, επειδή η Fairfax ελέγχει το 80% της Eurolife (η Eurobank έχει κρατήσει το 20% στη θυγατρική της ασφαλιστική εταιρία και μέσω του δικτύου της διατίθενται τα προϊόντα της Eurolife), εάν εξαγόραζε και το 80% που πωλείται στην Εθνική Ασφαλιστική (χρησιμοποιώντας για τη διάθεση των προϊόντων της τελευταίας το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας), θα αποκτούσε δεσπόζουσα θέση στον ασφαλιστικό κλάδο, παραβιάζοντας τους κανόνες περί ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Όσο για τους Κινέζους της Fosun, – οι οποίοι είχαν διεκδικήσει την Εθνική Ασφαλιστική και προ διετίας, όταν άνοιξε για πρώτη φορά η υπόθεση πώλησης της ασφαλιστικής, έχασαν από την υποψηφιότητα της κοινοπραξίας Calamos – EXIN και προσκλήθηκαν εκ νέου για διαπραγματεύσεις, την άνοιξη του 2018, από την ΕΤΕ, μετά το ναυάγιο της πώλησης στην κοινοπραξία, – το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο για το αν τελικά θα ξαναμπούν στο “παιχνίδι” της διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Με σημαίνοντα τον ρόλο των συμβούλων πώλησης, Goldman Sachs και Morgan Stanley, η διοίκηση της Εθνική Τράπεζας θα ξεκινήσει την αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών την εβδομάδα που έρχεται, παρέχοντας στους ενδιαφερόμενους επιπλέον πληροφοριακό υλικό.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − 2 =