αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠλατφόρμες ΑΑΔΕ: Πάνω από 159.000 οι καταγγελίες πολιτών για φοροδιαφυγή

Πλατφόρμες ΑΑΔΕ: Πάνω από 159.000 οι καταγγελίες πολιτών για φοροδιαφυγή

Ξεπέρασαν τις 159.000 οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή στις δύο πλατφόρμες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «e-APPODIXI» και «Καταγγελίες Πολιτών».

Με περισσότερους από 250.000 πολίτες να έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή «e-APPODIXI» στα κινητά τους τηλέφωνα, ήδη περισσότερες από 153.000 είναι οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στην ΑΑΔΕ. Η ανακοίνωση για μπόνους από 100 έως 3.000 ευρώ σε όσους φορολογουμένους εντοπίσουν πλαστές αποδείξεις μέσω της εφαρμογής φαίνεται ότι λειτούργησε θετικά με αποτέλεσμα ήδη να έχουν υποβληθεί 153.380 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 69.046 είναι επώνυμες και οι 84.334 είναι ανώνυμες.

Εξίσου θετικά όμως είναι και τα στοιχεία που έρχονται από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «Καταγγελίες Πολιτών» μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες για φοροδιαφυγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 5.559 περιπτώσεις καταγγελιών εκ των οποίων οι 922 είναι επώνυμες και οι 4.637 ανώνυμες. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν μη έκδοση αποδείξεων, πλαστές αποδείξεις, διαφθορά και άλλες φορολογικές παραβάσεις, τις οποίες ελέγχει με τη σειρά της η ΑΑΔΕ μετά από αξιολόγηση του περιεχομένου και της σοβαρότητας των υποθέσεων.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να καταγγείλουν επιχειρήσεις και ιστοσελίδες που δεν τηρούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά και διακίνηση μαύρου χρήματος ή απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων. Οι καταγγελίες θα πρέπει να είναι λεπτομερής δηλαδή να περιγράφουν το γεγονός, την επιχείρηση, τον τρόπο πληρωμής, τον τρόπο διακίνησης των προϊόντων ή στην περίπτωση παραβίασης καθήκοντος από εφορία θα πρέπει να φωτογραφίζουν τον τόπο και τον τρόπο της παράβασης. Οι καταγγελίες-πληροφορίες που υποβάλλονται στην πλατφόρμα διοχετεύονται συστημικά και αυτοματοποιημένα ανάλογα με το αντικείμενό και το περιεχόμενό τους, στις αρμόδιες δομές για περαιτέρω διενέργεια έρευνας ή ελέγχου κατά περίπτωση.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six + seven =