αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τρόποι για να αντιμετωπίσεις την αρνητικότητα

Πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσεις την αρνητικότητα

Η πλοήγηση στον λαβύρινθο… μιας αρνητικής νοοτροπίας μπορεί συχνά να φαίνεται σαν να περιπλανιέσαι μέσα σε ένα πυκνό δάσος. Κάθε αρνητική σκέψη, σαν ένα πανύψηλο δέντρο, ρίχνει μια σκιά. Πράγματι, οι μακριές σκιές της αρνητικότητας καθιστούν σχεδόν αδύνατο να δούμε το μονοπάτι μπροστά.

Τι μπορείς να κάνεις; Εδώ είναι 5 κινήσεις.

1 – Αναγνωρίστε μια αρνητική νοοτροπία για αυτό που είναι

Στην απέραντη έκταση ενός δάσους, κάθε δέντρο στέκεται ψηλά, ρίχνοντας τη δική του μοναδική σκιά. Ομοίως, στο απέραντο τοπίο του μυαλού μας, κάθε αρνητική σκέψη έχει την παρουσία και το βάρος της. Για να βρείτε τη διέξοδο σας, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε αυτά τα δέντρα – αυτές τις σκέψεις – για αυτό που είναι.

Ξεκινήστε κρατώντας ένα ημερολόγιο ή αφιερώστε μια στιγμή κάθε μέρα για να σκεφτείτε τι βαραίνει στο μυαλό σας. Καθώς προσδιορίζετε κάθε αρνητική σκέψη, προσπαθήστε να μην κρίνετε ή επικρίνετε τον εαυτό σας. Αντίθετα, προσεγγίστε τα με περιέργεια.

Ρωτήστε τον εαυτό σας:

Γιατί υπάρχει αυτή η σκέψη εδώ; Τι την πυροδότησε;

Κατανοώντας τις ρίζες αυτών των σκέψεων, μπορείτε να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τα υποκείμενα ζητήματα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η πρακτική της αναγνώρισης και του προβληματισμού μπορεί να σας βοηθήσει να διακρίνετε τις αρνητικές σκέψεις που περνάνε πιο βαθιά, και γίνονται πιο επίμονα μοτίβα σκέψης.

2 – Απελευθερώστε την αρνητική σας νοοτροπία ακολουθώντας ένα μονοπάτι θετικότητας

Στην έρημο, ο ήλιος είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή φωτός. Είναι ένας φάρος που οδηγεί τους χαμένους ταξιδιώτες πίσω στο μονοπάτι τους. Στο ταξίδι της νοοτροπίας, οι θετικές επιβεβαιώσεις εξυπηρετούν παρόμοιο σκοπό. Λειτουργούν ως ακτίνες ελπίδας, που διαπερνούν τον πυκνό θόλο της αρνητικότητας.

Ξεκινήστε εντοπίζοντας θετικές αλήθειες για τον εαυτό σας. Αυτά θα μπορούσαν να είναι τόσο απλά όπως «είμαι ανθεκτικός» ή «είμαι άξιος αγάπης και επιτυχίας». Γράψτε τα και τοποθετήστε τα εκεί που μπορείτε να τα βλέπετε καθημερινά – στον καθρέφτη σας, στο γραφείο σας ή ως ταπετσαρία στο τηλέφωνό σας. Καθώς επαναλαμβάνετε αυτές τις επιβεβαιώσεις, οραματιστείτε τις ως ακτίνες ηλιακού φωτός που διαπερνούν το πυκνό δάσος των αρνητικών σας σκέψεων. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι ακτίνες θετικότητας θα φωτίσουν το μονοπάτι σας, διευκολύνοντας την πλοήγηση σε δύσκολα ψυχικά εδάφη.

3 – Καθάρισε το μονοπάτι σου

Στην καρδιά ενός πυκνού δάσους, τα εμπόδια μπορεί να είναι τόσα πολλά που εμποδίζουν την πρόοδο. Πεσμένοι κορμοί, μεγάλοι θάμνοι και μπερδεμένα κλαδιά μπορούν να κάνουν το ταξίδι επίπονο. Ομοίως, η αρνητικότητα μπορεί να εμποδίσει την πρόοδό μας προς μια θετική νοοτροπία στα ψυχικά μας τοπία.

Αυτά τα εμπόδια μπορεί να είναι τοξικές σχέσεις, ανεκπλήρωτες δουλειές ή παλιές συνήθειες που δεν μας εξυπηρετούν πλέον. Πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτά τα εμπόδια και να τα απομακρύνουμε ενεργά από την πορεία μας. Αυτό μπορεί να σημαίνει να κάνουμε δύσκολες συζητήσεις, να βάζουμε όρια ή αναζητούμε νέα περιβάλλοντα που ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τους στόχους μας.

Επιπλέον, ο εξοπλισμός του εαυτού μας με στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες, όπως ο διαλογισμός, η άσκηση ή οι τεχνικές βαθιάς αναπνοής, μπορούν να μας βοηθήσουν να πλοηγηθούμε ή ακόμα και να αφαιρέσουμε αυτά τα εμπόδια.

Καθαρίζοντας ενεργά το μονοπάτι μας, δημιουργούμε ένα πιο ομαλό ταξίδι προς τη θετικότητα και την ψυχική ευεξία.

4 – Βγείτε από την αρνητική σας νοοτροπία με τη βοήθεια ενός φίλου

Υπάρχει λόγος για τον οποίο οι εξερευνητές σπάνια μπαίνουν μόνοι στο άγνωστο μόνο. Ένας σύντροφος προσφέρει ασφάλεια και συντροφικότητα, προοπτική και κοινή χαρά στις ανακαλύψεις του ταξιδιού. Το να έχετε δίπλα σας έναν έμπιστο άτομο μπορεί να είναι ανεκτίμητο στην αναζήτηση μιας θετικής νοοτροπίας.

Αυτό το άτομο μπορεί να προσφέρει πληροφορίες όταν είστε πολύ κοντά σε ένα πρόβλημα για να το δείτε. Μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή ενθάρρυνσης, υπενθυμίζοντάς σας τα δυνατά σας σημεία όταν αισθάνεστε πεσμένοι. Είτε πρόκειται για στενό φίλο, μέλος της οικογένειας ή ομάδα υποστήριξης, ένας φίλος μπορεί να σε βοηθήσει στο ταξίδι σας.

Θυμηθείτε, ενώ η μοναξιά μπορεί να είναι χρήσιμη μερικές φορές, η ανθρώπινη σύνδεση μπορεί να προσφέρει τη ζεστασιά και την κατανόηση που χρειάζονται για να περιηγηθείτε στα πιο ψυχρά μέρη των ψυχικών μας δασών.

5 – Ξεκουραστείτε και σκεφτείτε

Τα ταξίδια, είτε μέσα σε πυκνά δάση είτε μέσα από τους περίπλοκους λαβύρινθους του μυαλού μας, μπορεί να είναι επιβαρυντικά. Η συνεχής επαγρύπνηση, η πλοήγηση μέσα από εμπόδια και το βάρος των σακιδίων μας –ή άλλων βαρών– μπορεί να μας φθείρουν.

Γι’ αυτό κάθε έμπειρος ταξιδιώτης γνωρίζει τη σημασία της ανάπαυσης. Δεν αφορά μόνο τη σωματική θεραπεία. Αντίθετα, όλα έχουν να κάνουν με την ψυχική αναζωογόνηση. Έτσι, αφιερώστε στιγμές μέσα στην ημέρα ή την εβδομάδα σας για αυτοφροντίδα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ήσυχο βράδυ με ένα βιβλίο ή μια βόλτα στο πάρκο. Μπορεί επίσης να είναι μερικά λεπτά βαθιάς αναπνοής.

Ο προβληματισμός είναι εξίσου κρίσιμος. Κοιτάζοντας πίσω στο μονοπάτι που διανύσατε, μπορείτε να αποκτήσετε γνώσεις για το ταξίδι σας, να αναγνωρίσετε μοτίβα και να προετοιμαστείτε καλύτερα για μελλοντικές προκλήσεις. Αυτές οι στιγμές ξεκούρασης και προβληματισμού επαναφορτίζουν τις ψυχικές σας μπαταρίες, διασφαλίζοντας ότι είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε το επόμενο σκέλος του ταξιδιού σας με ανανεωμένο σθένος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × two =